rozemarijn kweken

Rozamarijn: een zuiderse opkikker

Rosmarinus officinalis behoort tot de familie van de lipbloemigen (Labiatae). We vinden het struikje van nature langs de Middellandse Zee, tot op 1500 meter hoogte. Rozemarijn is gemakkelijk te herkennen aan de typische geur van wierook en kamfer.

Een niet gesnoeid rozemarijnstruikje wordt een halve tot anderhalve meter hoog. De stengels zijn houtig en bebladerd. De altijdgroene smalle bladeren met omgerolde rand zijn zittend, hebben een leerachtige structuur en zijn bovenaan donkergroen, onderaan witachtig. De bloemen zijn lichtblauw of witachtig (het hele jaar), ze staan in kleine, okselachtige trossen.
Geschiedenis Rozemarijn heeft een stevige reputatie. Zo hervond koningin Isabella van Hongarije haar gezondheid en vitaliteit met een recpet van rozemarijn, lavendel en polie. Deze drie planten werden afgetrokken op alcohol. Ze gebruikte ook lotion van rozemarijn en had hierdoor op latere leeftijd een rimpelloos gezicht. Maar het gebruik van rozemarijn begint al veel vroeger: de Egyptenaren gaven hun doden een takje mee om ze te beschermen tegen duistere invloeden. De struiken worden nu nog vaak als dodenwake aangeplant op kerkhoven. Rozemarijn is bekwaam om allerhande verouderde, langdurige, inwendige bloedingen te genezen. In het bijzonder de bloesem zou vastzittende verkoudheden in de hoofdholten genezen. In het oude Engeland beweerde men dat rozemarijn goed gedijt waar er een pantoffelheld in huis is. Bij huwelijksfeesten in de Balkan is een rozemarijntakje op de hoed een teken van geloof in de trouw liefde van de jonggehuwden. Gebruikte delen De verse of gedroogde, naaldachtige bladeren die voor de bloei zijn geoogst. Soms ook de bloeiende toppen. Toepassingen Bij astma, cholesterolbeheersing, frigiditeit, zieke haren, zwak hart, herstel, impotentie, leverproblemen, migraine, neerslachtigheid, stress, weefselontsteking, bloedsomloop- en hartproblemen. Gebruik In de keuken wordt rozemarijn gebruikt op de barbecue (als onderdeel van Provencaalse kruiden), verder in soepen, gebraad, geroosterd vlees en bij kruidenazijn voor de inleg van augurken, e.d. Infusie: het hete aftreksel van rozemarijn wordt gedronken bij griep, reuma en indigestie. Ook als stimulerende drank bij vermoeidheid of hoofdpijn. Men vergelijkt rozamarijn wel eens met ginseng omwillen van de stimulerende werking. Rozemarijn geeft weer energie aan alle organen. Maagslijm wordt opgeruimd, de lever gaat beter fuctioneren, hart en nieren worden versterkt, urinezuur wordt afgevoerd. Een uitblijvende of verzwakte menstruatie komt weer op gang en de geslachtsklieren krijgen meer energie. Sterke kruidenthee van rozemarijn is een uiterst effectief middel tegen een kater (en elke andere vorm van hoofdpijn). Hak een handvol blaadjes fijn en laat ze vijf tot tien minuten in kokend water liggen. Het brouwseltje smaakt behoorlijk sterk, en niet iedereen zal het lekker vinden, maar het helpt wel (hoewel je er niet meer dan ťťn kop per dag van moet drinken). Rozemarijn helpt ook verrassend goed tegen slechte adem. De tinctuur wordt meestal als stimulerend tonicum gebruikt. Ideaal bij depressie is de combinatie met haver en ijzerhard. Haarspoelmiddel: gebruik het aftreksel bij roos als laatste speolwater. Het herstelt de kleur van het haar. Rozamarijn wordt vaak in shampoois verwerkt. De etherische olie van rozemarijn (10 druppels) voegt men toe aan het badwater om pijnlijke ledematen te kalmeren of als stimulans bij uitputting. Massageolie met rozemarijn is ideaal bij pijnlijke gewrichten en spieren: meng 1 ml pure olie met 25 ml amandelolie. Hiermee kan men de hoofdhuid inwrijven om de haargroei te stimuleren of op de slapen bij hoofdpijn. Rozemarijnvoetbad als pijnstiller: maak een hete infusie van rozemarijn met ee kop blaadjes op twee liter water. Vul het water aan tot het een aangename temperatuur heeft en tot de enkels net onder water zitten. Na ongeveer 10 minuten haal je ze enkele seconden in een andere kom, die gevuld is met ijskoud water. Daarna kan het wisselbad herhaald worden, doch eindig steeds met koud water. met deze behandeling wordt alle spanning en geblokkeerde enerige uit het hoofd weggezogen. Aan te bevelen bij een acute migraineaanval. Rozemarijnwijn: het is heel eenvoudig om een tonicum te maken op basis van biologische witte wijn en rozemarijnblaadjes. Laat een handvol verse of 30 gram gedroogde rozemarijnblaadjes gedurende 24 uur trekken in een fles witte wijn. Zet de fles op een donkere plaats. Gebruik dit tonicum driemaal per dag, een borreltje voor de maaltijd.

OPGELET

: Zwangere vrouwen gebruiken het best geen ofwel heel weinig rozemarijn. Uitwendig gebruik kan wel.

Praktische teelt- en verwerkingstips

Wie zelf rozemarijn wil telen en verwerken houdt best rekening met de volgende tips: Kweek: je kunt vertrekken vanaf zaadjes, maar wanneer je gezonde potplanten koopt, kun je veel vlugger blaadjes oogsten (kruiden kas) Plaats in de tuin: zet rozemarijn in de volle zon of halve schaduw. In de winter moet de plant best vorstvrij worden gehouden. Rozemarijn leent zich uitstekend om een haagje of afboording te maken. Oogst: jonge naaldjes, voor de bloei Drogen: De naaldachtige blaadjes op een droge, luchtige en donkere plaats drogen. Wanneer de gedroogde bladeren de oorspronkelijke kleur benaderen, is het drogen perfect gelukt! kas




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas