veldzuring telen

Hoewel veldzuring (Rumex acetosa) in Europa algemeen in het wild voorkomt, blijkt deze groente stilaan een nobele onbekende te worden in onze tuinen. Wat vroeger langs wegbermen en weilanden geplukt werd, is nu bijna uit het oog en uit het hart verdwenen. Uitlaatgassen en bestrijdingsmiddelen zijn de boosdoeners geweest. En wilde soorten overplanten in de eigen tuin heeft weinin zin, omdat ze wat weinig blad aanmaken en eerder doorschieten dan de gekweekte rassen.

"Zuring?" horen we u zeggen. In oude boeken uit de 13de en 15de eeuw wordt de plant 'Surckel' genoemd. "Zurkel". Klaverzuring, met name de witte, synoniemen zure klaver, zuringklaver, veldzuring, schapenzuring, ... Het is de laatste omschrijving die we bedoelen. Die vaste plant wordt vaak ook als eenjarige geteeld voor het jonge blad. De kleinere, jonge blaadjes zijn malser en minder bitter. Teelt van veldzuring vinden we nog ten zuidoosten van Parijs. In Frankrijk hoort bijvoorbeeld zuringsoep nog altijd thuis in de 'haute cuisine'. De plant bevat veel vitamine C, is bloedzuiveren en wekt de eetlust op. Veldzuring behoort net als rabarber tot de familie van de duizendknopigen (Polygonaceae). Het is een overblijvende plant. We kunnen het gewas dus wel enkele jaren aanhouden. Veldzuring groeit op alle gronden, maar kent een kleinere bladproductie en schiet eerder door op armoedig-droge gronden. Goed verteerde stalmest of compost volstaat in het voorjaar als bemesting. Halfweg de zomer bemesten we een keertje bij. De onderlinge kwaliteitsverschillen tussen de rassen zijn gering en zijn te situaren in factoren als breedbladerigheid, productiviteit of de (licht)groene kleur. Een tweetal namen: 'reuzen van Belleville' en 'Lyon(e)se grootbladige gele'.

Teelttechniek

Zuring kunnen we zaaien van maart tot augustus. Er wordt gezaaid op een rijenafstand van 30 m en per m≤ is ťťn tot twee gram zaad nodig. We dunnen in de rij uit op 20 ŗ 30 cm, zodat de planten groter worden. Twee maanden na het zaaien, als de planten ongeveer zes bladeren hebben, kunnen we plukken. Het gewas kan ook als spinazie gesneden worden. Bloemstengels worden het best meteen bij het verschijnen uitgebroken om de plant beter in zijn blad te laten groeien en de smaak te behouden. Veldzuringis meerjarig en winterhard. In de winter sterft het blad af om dan in het voorjaar opnieuw uit te lopen. Wie de planten in de herfst met plasticfolie afdekt, oogst niet alleen langer, maar kan op die manier ook de oogst in het voorjaar vervroegen. Na drie tot vijf jaar vermindert de groei en is het aan te raden om opnieuw te zaaien. We kunnen de planten, als ze in rust zijn, ook scheuren. Wat ziekten en plagen betreft is het geen moeilijke teelt. Het zuringhaantje is de grootste vijand. Teel veldzuring daarom niet in de nabijheid van rabarber. Let tevens op voor witziekte, roest en bladluizen.

Gebruik in de keuken

Tot slot de niet zo ingewikkelde stap naar de keuken. De bladeren van zuring worden gebruikt voor het maken van soep, sausen en salades en het op smaak brengen van stoofgroenten. Door die bladeren te koken wordt de zure smaak enigszins afgezwakt. Neem de proef op de som: trek de tuin in, pluk wat zuring en ga aan de slag. Proef volgende culinaire mogelijkheden.
Zuringsoep
- ingrediŽnten: 150 gram zuring, 50 gram kropsla, 50 gram kervel, 1 liter water, 40 gram bloem, 1 eierdooier, peper en zout - de groenten gaar koken in het water. Daarna de groeten door een zeef wrijven. Boter smelten en bloem erdoor roeren. Groentevocht toevoegen. Een eierdooier toevoegen en de gebonden soep eventueel op smaak brengen met peper en zout.
Zuringsaus
- voor zuringsaus hebben we nodig: een handje zuring, klontje boter, 1/2 eetlepel bloem, geraspte kaas, vleesbouillon, room, zout en peper - hak de gewassen zuring fijn. Laat de groente in de boter slinken. Strooi de bloem erover. Schenk al roerend de bouillon erbij plus een scheutje room. Laat de saus binden en breng haar op smaak met peper, zout en geraspte kaas. kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas