april telen

In de maand april telen we heel wat groenten in onze kas

Bij de start van elk jaar wensen we elkaar "een goede gezondheid". Daar kunnen we nu volop aan werken, op twee manieren: door gezond te eten en door voortdurend in beweging te blijven. Dat eerste kunnen we als tuiniers vlot combineren met het tweede
Laten we de proef op de som nemen. We nemen een lijst met essentiŽle voedingsbronnen en pikken er enkele voorbeelden uit. Eiwitten vinden we o.a. in peulvruchten, calcium in boeren- en bloemkool en broccoli, maar ook in pastinaak en postelein. Met peterselie, spinazie en andere donkergroene groenten zitten we goed voor de noodzakelijke sporenelementen, vooral ijzer. Zijn er betere bronnen van koolhydraten dan groenten en fruit in het algemeen? resten nog vetten en vitamine B12. In feite kan ons lichaam alle noodzakelijk vetten zelf aanmaken behalve twee: linolzuur (in safraanbloem en zonnebloemolie) en alfalinoleenzuur (in lijnzaad en bladgroenten). vitamine B12 is essentieel voor de productie van bloedcellen en voor de groei. De beschikbaarheid van B12 in de natuur is op heden sterk gedaald. Daarom worden met B12 verrijkte producten aangeraden. Wat weerhoudt er ons, met deze kennis, van om in april in onze moestuin aan de slag te gaan? het is nu te doen omlater op het jaar gezond te eten. En de hogere graad aan fitheid door het spit-, hark-, zaai- en plantwerk is extra meegenomen. Duimen maar voor goed weer!

De moestuinwerkzaamheden in een notedop

* na tegenvalend weer in maart nu ten volle het spit- en bemestingswerk aanpakken * zaai- en plantmislukkingen bij ongunstige weersomstandigheden vermijden door geduld te tonen * tegen de lentevorst tijdelijk nog gaatjesplastic, acryl- of vliesdoek gebruiken voor zaailingen en plantingen * onder de noemer 'zaaien en planten': koud glas en koude bak stilaan inruilen voor de vollegrond. Zeker bij het zaaien of planten van inmaak- en bewaarajuin, koolsoorten als bloemkool, broccoli, krulkool, rode kool, savooikool, spruitkool en witte kool, tuinbonen, erwten, kervel, keukenrapen, mol- en raketsla naast de gekende slasoorten, pastinaak, (wortel)peterselie, prei, radijs, rode biet, schorseneren, bleek- en knolselder, snijandijvie, snijbiet en snijselder, spinazie, wortelen en zuring * blijven kiezen voor (warm)glas bij andijvie (gekrulde en volhart), artisjok, augurken, bonen, courgette, komkommer, koolrabi, meloen, pompoen en patisson plus postelein. * wachten met, onder meer, Chinese kool, koolraap, ramenas, suikerij (groenlof en roodlof), (knol)venkel plus wit- en roodlof * een keer alternatieven proberen, bijvoorbeeld de lichte knolseldersmaak van pastinaak en wortelpeterselie * vanaf half april volop aardappelen poten en de ruggen stelselmatig aanaarden * in het kruidenhoekje, in een licht, humusrijk grondmengsel op een zonnig plekje: onder andere citroenmelisse planten, munt inperken door middel van een bak of plastic emmer zonder bodem en lavendel en salie terugsnoeien. * madeliefjes, ook wel meizoentjes genoemd, planten * zaai het nieuwe gazon deze maand nog in * plant dit jaar eens siergrassen in potten en bakken * verpot de camelia na de bloei in een pot met roddendrongrond: camelia's houden van zure grond * plant dahlia, begonia, Abessijnse gladiool, kuiflelie en andere zomerbollen buiten in de volle grond en in potten en bakken * beplant de vijver * zaai pompoen en kalebas in de kas. De planten mogen begin juni naar buiten. * poot aardappelen in de volle grond * zet planten wat dichter op elkaar als u de border snel vol wilt hebben * leg bij nachtvorst vliesdoek over de pas aangeschafte terrasplanten * knip struikmalva of -lavatera terug tot zo'n 30 cm boven de grond, vlak boven de uitlopers * knip oude horensiabloemen vlak boven het bovenste bladpaar af * voeg aan de grond van kuipplanten en eenjarigen in pot langwerkende meststoffen in de vorm van tabletten, korrels of tegels toe * bemest de border met een universele organische meststof * strooi rond de bollen wat extra organische mest
Wie goed zaait, zal veel oogsten
April veranderlijk en guur, brengt hooi en koren in de schuur
Nooit aprilletje zo zoet, of het sneeuwt de schaper op zijn hoed
Als een zachte aprilwind waait, die zich her- en derwaarts draait, brengt hij zeker allerwegen regen, regen, regen
Geeft april veel regen, zo brengt hij rijke zegen, want natte april is droge juni en droge april is natte juni
Vriest het op Sint-Vitaal (28 april), dan vriest het nog veertig maal
Aprilke zoet, geeft nog wel eens een witte hoed
april kas kas In april barst het moestuingeweld voluit los. Alles schiet de grond uit en de eerste jonge groenten zijn oogstbaar. Officieel begint het nieuwe seizoen dan ook pas in april. Maar zo lang hoeven wij niet te wachten. Met het gebruik van een kas of een koude bak in het najaar en de winter kweken we het ganse jaar rond. Allen de moestuin in! April is de maand bij uitstek om de moestuin onder handen te nemen. Dus: voer aan die mest, teelaarde en compost en begin maar te wieden, te schoffelen, te spitten, te planten en te zaaien. Wortelen, sla, spruiten, aubergine, meloenen, komkommers (in direct zonlicht); in volle grond: bieten, selder, ajuinen, radijzen, koolraap, wortelen, sla, spinazie, bloemkool, prie, bonen en courgetten. Het is ook tijd om tomaten te planten, net als aardappelen, erwten, ajuinen, koolraap, sjalotten, artisjokken, topinamboers en de aromatische planten zoals thijm, munt, kervel... En zo zijn we vertrokken voor een mooi en lang moestuinseizoen!

Groen bezig
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas