koolgewassen telen

Koolgewassen telen op kleigrond lukt meestal prima.

Op zandgrond of andere lichtere grondsoorten is 'het groeien als kool' niet altijd zelfsprekend. Voldoende bemesting is in ieder geval belangrijk. Daarnaast kan knolvoet de oorzaak zijn van een mindere groei. Of knolvoet in het spel is, valt te zien aan de sterk opgezwollen wortels. In verband met knolvoet altijd een ruime vruchtwisseling toepassen. Wat kalk toedienen in het plantgat van de kolen heeft ook een positief effect, maar lost niet alle problemen op. Boerenkool: het telen van boerenkool levert weinig problemen op. Kan 's winters op het veld blijven staan en wordt zoeter van smaak als het heeft gevroren. Zaaien in mei-juni op zaaibed en na ca. 6 weken overplanten op 65 x 50 cm. Broccoli: nauw verwant aan bloemkool. Zowel de hoofdscheut als de zijscheuten kunnen gegeten worden. Voor een goede uitgroei van de scheuten moet voldoende mest/compost gegeven worden en bij het verplanten alleen jonge planten gebruiken. Een vroege teelt is mogelijk door voor te zaaien onder glas (maart). Een opkweek in de vollegrond kan vanaf half april. Uitplanten na 4 tot 5 weken op een afstand van minimaal 45 x 45 cm. De scheuten worden normaliter geoogst vlak voordat de eerste gele bloemetjes zichtbaar worden, maar iets later oogsten is ook geen probleem. Koolrabi: is een snelgroeiend gewas met een heerlijke smaak, ook prima als rauwkost. Verplanten moet altijd in een jong stadium geschieden; Omdat koolrabi weinig gevoelig is voor doorschieten kan al vrij vroeg gezaaid worden. Voorzaaien onder glas vanaf half februari, en buiten vanaf half maart tot half juli. Uitplanten op 30 x 30 cm of iets ruimer. Ter plaatse zaaien is te prefereren, maar kost meer wiedwerk. Op tijd oogsten anders woren de knollen houterig. Rode kool: middelgrote hoogronde kook. Buiten zaaien op zaaibed tot uiterlijk eind april en na ongeveer 6 weken overplanten op 70 x 60 cm. Tegen de winter op een koele, vorstvrije plaats bewaren, bijvoorbeeld met de wortels eraan in een bak met zand of ophangen in de kelder, buitenblad verwijderen. Onder plat glas kan ook, maar goed luchten en bij vorst afdekken. Zonodig slecht blad afpellen. Savooie kool: donkergroene, gekroesde kook, waarvan de bovenste bladeren niet helemaal gesloten zijn. Kan een lange tijd geoogst worden, vanaf het einde van de zomer tot in de winter. Verdraagt licht vorst en kan daarom vrij lang op de tuin blijven staan. Buiten voorzaaien (eind april-mei) en na ca. 6 weken uitplanten op 60 x 50 cm. Spruitkool: de Groniger spruitkool is een oud landras met veel variatie. De spruitjes die niet mooi gesloten zijn, kunnen gebruikt worden voor de stamppot. Zaaitij half april tot uiterlijk half mei op zaaibed, uitplanten eind mei tot begin juni op 60 x50 cm.

Vitamine C

per 100 gram / gekookt - spruiten 66 mg - bloemkool 41 mg - boerenkool 40 mg - rode kool 38 mg - broccoli 34 mg - rauwe zuurkool 25 mg - paksoi 21 mg - savooikool 20 mg - wittekool 15 mg - zuurkool 15 mg - Chinese kool 10 mg - spitskool 8 mg

IJzer

per 100 gram / gekookt - spruiten 0,6 mg - bloemkool 0,3 mg - boerenkool 1 mg - rode kool 0,3 mg - broccoli 1 mg - rauwe zuurkool 0,4 mg - paksoi 0,6 mg - savooikool 0,5 mg - wittekool 0,2 mg - zuurkool 0,4 mg - Chinese kool 1 mg - spitskool 0,4 mg kas




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas