snijbiet kweken

De rode snijbiet: een kleurige groente

Snijbiet werd al door de oude Grieken gekweekt en Aristoteles noemde deze plant al als groente. In China werde de plant al in de zevende eeuw gekweekt en is er nu ook nog populair. In de zestiende eeuw was er in Engeland al een ras met vuurrode bladstelen. Tegenwoordig hebben we rassen met witte, gele, rode, roze en groene bladstelen. Deze rassen, die samen in een zakje als regenboogmengsel worden aangeboden, zijn ingekend populair (regenboogsnijbiet). Ze staan dan ook fantastisch in de kas, tuin en moestuin, haast zonde om ze te plukken. Snijbiet is een gemakkelijk te kweken bladgroente op alle grondsoorten. Zaaien van begin april tot half juli op een rijafstand van 30 cm; ca 15 zaden per strekkende meter gebruiken. Dit gewas kan meerdere malen gesneden worden, tot ver in de herfst. Voor een nog rijkere oogst kun je snijbiet ook in schalen zaaien. Van zodra je de zaadkiemen kan hanteren, pot je ze individueel op in containers. Snijbiet is een krachtige groente die goede, vruchtbare, goed afwaterende grond nodig heeft en veel mest op prijs stelt. De in maart in de kas voorgezaaide plantjes kunnen in april buiten worden geplant. Ook kunnen de planten in augustus worden gezaaid. De zomer daarop kunnen ze dan geoogst worden. Door voorzichtig te oogsten blijven de planten mooi terwijl er toch van gegeten wordt. De snijbiet is een naaste verwant van de gewone biet. Het verschil schuilt in het feit dat de rode snijbiet wordt gekweekt omwille van de malse bladeren met vlezige bladstelen terwijl de biet geteeld wordt voor de wortel. Snijbiet is niet alleen heel aangenaam van smaak, maar oogt ook heel aantrekkelijk. De bladeren zijn meer dan dertig centimeter lang en vertonen fraaie golvingen. De bladstelen zijn erg lekker en ze laten zich uitstekend roerbakken.

Snijbiet: goede buren

- goede buren: radijsjes, rammenas, koolsoorten, worteltjes kas




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas