sla kweken

Sla is lekker en gezond. En daarenboven, sla kweken is ťcht eenvoudig

Sla heeft een korte groeiduur (6 ŗ 8 weken) en het is dan ook belangrijk om de planten in een jong stadium te verspenen/verplanten. Sla is vooral lekker wanneer u niet te veel bemest. Wanneer u elke week sla wilt eten, moet er wel regelmatig gezaaid/geplant worden. De eerste zaai onder glas kan al in februari plaatsvinden, de de vollegrod vanaf half maart. Een gebruikelijk plantafstand is 30 x 30 cm; Door een gedeelte van de sla wat dichter bij elkaar te zetten en vroeger te oogsten, kunt u volstaan met 1 zaaisel per 3 ŗ 4 weken. Bataviasla: mooi sla met knapperig blad, een tussentype van gewone kropsla en ijsbergsla. Is gemakkelijker te kweken dan ijsbergsla. Pluksla: een snelgroeiend type zonder kropvorming; de bladeren zijn geelgroen en hebben een mooie, iets gebobbelde bladstructuur. De plant heeft de vorm als van een kegel en na afsnijden/plukken ontwikkel zich nieuwe bladeren in het hart van de plant. Ruim zaaien of planten (30 x 30 cm) kan prima; de bladeren zijn in dit geval wat groter en steviger dan bij dichter zaaien. Regelmatig plukken is van belang voor de malsheid van de bladeren. Uiteindelijk gaan de planten schieten en wordt het tijd voor een nieuw zaaisel. Zaaien: half maart tot eind mei, onder glas kan dat al vanaf eind februari. Bindsla: dit ras ziet er zeer fraai uit en levert weinig kweekproblemen op. Vormt een losse krop van vrij hoog opstaande paarsachtige bladeren. Voor vers gebruik en later ook gestoofd. Onder glas zaaien in februari/maart, voor buiten uitplanten begin april. Vanaf april tot eind juni kan op zaaibed of dun rechtstreeks gezaaid worden. IJsbergsla: het kweken van ijsbergsla is wat meer risicovol, maar dat kan ook juist een uitdaging zijn. IJsbergsla is gemiddeld wat zoeter en meer knapperig. De groeitijd is 2 weken langer. Kropsla: een stevige bladstructuur met een zware krop, vooral geschikt voor de zomer.
Sla is ook mooi in je tuin, zeker als je enkele kleurtjes bij elkaar zet
Lees ook:sla telen

Schimmel voor slaoogst

Als u de komende tijd sla gaat planten moet u het plantgat eens vullen met rijpe zelfgemaakte compost. Hierdoor kan de opbrengst met 50 tot 100 % worden verhoogd. Op zoek naar schimmelziekten bij kropsla stuitten wetenschappers op de verbluffende werking van de schimmel Trichoderma die meestal in compost zit. Na een aantal proeven lijkt het er op dat deze schimmel de opbrengst sterk verhoogt. Probeer het zelf eesn en neem de proef op de som! Wie weet lukt het u ook om op die manier de opbrengst van sla te verhogen.

Sla: van rauw tot warm

De eerste afbeeldingen van slaplanten vinden we terug in 4500 jaar oude Egyptische graven. De oude Grieken en Romeinen aten sla op het einde van de maaltijd om de slaap te bevorderen. Er wordt beweerd dat je slaperig wordt van (veel) sla te eten en vroeger was die bewering ook terecht: de oude afstammelingen van de wilde sla bevatten een roesmiddel vergelijkbaar met opium. Wellicht waren het de Romeinen die de sla in Noord- en West-Europa introduceerden. Tot in de middeleeuwen werd sla vooral als warme groente gegeten. Pas in de 14de eeuw zou in Frankrijk salade samen met andere kruiden in rauwe bereidingen zijn verwerkt.

Beroemde salades

Met een beroemde salade zoals deze kan het niet mis gaan aan tafel - Salade NiÁoise: sla of mesclun, tonijn, sperziebonen, kwartjes tomaat, schijfjes gekookte aardappel, ansjovisfilets, olijven en kappertjes. Vinaigrettesaus. - Caesars salade: Romeinse sla, zacht gekookt ei, knoflook, broodkorstjes, ansjovisfilets, spekjes, krullen parmezaanse kaas, worcestersaus, olijfolie, zure room en citroensap. - Salade folle: kropsla, enkele blaadjes krulsla, eikenbladsla en batavia, verse ganzenlever, gekonfijte eendenmaagjes, gerookte eendenborst en vinaigrette. - Amerikaanse salade: ijsbergsla, scampi of gamba's, zoete maÔskorrels, erwtjes en dressing op basis van room, whisky, ketchup, room, paprikapoeder, tabasco, eigeel, mosterd, boter en olie - Chef's salade: mengeling van sla, eieren, ham, geroosterd rundvlees, kalkoen of kip, broodkorstjes, tomaten, komkommer en kaas

Gekweekte salade bewaren

Sla is een tere groente en moet supervers zijn. Een salade met gele, bruine of zwarte randjes, verkleuringen, slijmerige plekjes of verpieterde bladeren laat je best links liggen. Salades moeten ook stevig aanvoelen. Sla blijft langer goed als je ze verpakt in een plastic zak en opbergt in de groentebak van de koelkast. IJsbergsla blijft het langst goed, minstens twee weken. Romeinse sla en andere bindsla een dag of tien; de andere slasoorten drie tot vier dagen. Het beste is echter ze onmiddellijk na de oogst te gebruiken. Bewaar ze niet naast vruchten die ethyleen produceren, zoals appelen, peren en bananen, omdat de bladeren dan snel bruin kleuren. Om salade te verwerken verwijder je eerst de buitenste bladeren, vervolgens haal je de blaadjes los van de stam. Was ze grondig om eventuele aarderesten en insecten te verwijderen. Droog de blaadjes in een slacentrifuge. Verwijder de harde nerven. Scheur de bladeren in stukjes, zo komt de vorm van de sla het beste uit. Verwerk ook de buitenste bladeren, want daarin zitten de meeste voedingstoffen. Wie denkt dat sla maar gewoontjes is, heeft het mis. Vier je creativiteit bot op deze superveelzijdige groente.

7 calorieŽn per 100 gram: daarmee behoorst sla tot de meest caloriearme groenten

kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas