knolselderij kweken

Knolselderij heeft een lange groeiperiode en juist in het eindstadium, als de groei van de knol moet plaatsvinden, moet de plant kunnen beschikken over voldoende voedingsstoffen. Dit vraagt een krachtige, liefst humeuze grond. Een schepje kompost in het plantgat werkt erg goed. Voorzaaien in maart in een bakje op een warme plaats (ca 20į C). Na ongeveer 1 maand verspenen in potjes of op een wachtbed zetten in de kas of in de platte bak. Uitplanten in de vollegrond vanaf de 2de helft van mei op 50 x 40 cm. Eind oktober opsteken, wat grond afschudden, buitenste blad afsnijden en bij elkaar ingraven, de knol net onder de grond. Bij vorst afdekken. Vorstvrij inkuilen is ook mogelijk, dan al het blad verwijderen.

Knolvenkel

: plagen of ziekten spelen bij de teelt van knolvenkel geen rol. Een goede vochtvoorziening is wel van belang. Begin mei tot uiterlijk half juli kan ter plaatse gezaaid worden. Bij een rijafstand van 40 cm moet in de rij gedund worden op 15-20 cm. Vervroegen door voor te zaaien onder glas (kas) is mogelijk. In de herfst kan het gewas lang op het veld staan, met het aanaarden van de knollen of tijdelijk afdekken kan vorstschade voorkomen worden.

Koolraap

: vrij gemakkelijk te telen knolgewas; goed te combineren met een vroeg ruimend gewas. Voor herfst- en wintergebruik, bestand tegen lichte nachtvorst. Knollen bewaren op een koele plaats of buiten inkuilen. Men kan ter plaatse zaaien of op zaaibed, van half mei tot half juni. Uitplanten of uitdunnen van eind juni tot begin juli op 50 x 40 cm.

Meiraapjes

: snelgroeiend knolgewas, vroeger voor ons een belangrijk voedingsgewas. Bemesting is niet nodig. Zaaien in maart-april op een rijafstand van 30 cm en uitdunnen op 10 ŗ 15 cm. De oogst is in mei-juni. Meiraapjes doen het ook goed in de herfst; half augustus zaaien. De knolletjes kan men eind oktober inkuilen en tot in de winter bewaren.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas