pastinaak kweken

Pastinaak: een vergeten groente?

Geschiedenis van pastinaak

De pastinaak kent al een heel lang bestaan. Oorspronkelijk vinden we ze terug in het oude Egypte, waar de bevolking ze verbouwde en verwerkte tot een volwaardige maaltijd. De plant was ook gekend bij de Romeinen en de Grieken. Omstreeks de 18de eeuw werd deze groente voor het eerst in onze contreien geteeld. Men stelde al gauw vast dat ze als aardappel of wortelvervanger kon gebruikt worden. De vlezige wortels bezitten immers heel wat vitaminen, koolhydraten en eiwitten. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland is de pastinaak tamelijk populair gebleven. Pinksternakelknollen oftewel pastinaak was vroeger een hoofdingrediŽnt van de warme maaltijd, later verdrongen door aardappel en peen. De knollen lijken op peen, maar hebben een witte kleur. De pastinaak wordt ook wel eens witte wortel genoemd, maar is zoeter en zachter van smaak. In goede omstandigheden kan de wortel tot 40 cm lang worden. De bladeren lijken sprekend op die van selder. Vrij dik en leerachtig. Hij is rijk aan mineralen en koolhydraten. Hij wordt op dezelfde manier als een wortel geschild met een dunschiller en is bruikbaar in heel wat gerechten: in soep, hutsepot, stoofschotel, als puree of geraspt in salade is pastinaak heel lekker. Het is een typische wintergroente. Pastinaak wordt ook wel pinksternakel of witte wortel genoemd. Oorspronkelijk komt hij uit het Middellandse Zeegebied, maar in koudere streken, zoals hier, wordt hij veel groter. Pastinaak is rijk aan vitamine C en calcium.

Pastinaak kweken in de kas

Gemakkelijk te kweken, vraagt weinig bemesting en kan vrij veel vorst verdragen. Ter plaatse zaaien vanaf half maart tot half mei. Bij een rijafstand van 35 cm, de planten uitdunnen op 10 ŗ 15 cm. - de kieming laat op zich wachten en dit tot 4 weken na het zaaien - de bodem mag vrij vochtig gehouden worden - vooraf de bodem even losmaken is heel goed voor de structuur van de wortel - om een vlotte groei te garanderen moet er verspeend worden De ideale bodem is een zandleemgrond omdat die vrij snel opwarmt en een zachte ondergrond heeft. Vooraf de grond even diep losmaken zorgt ervoor dat we rechte wortels kunnen oogsten. Bemesten is niet nodig omdat de pastinaak voldoende voeding uit de bestaande grond put.

Bloei

Bij het bloeien wordt een stengel gevormd van gemiddeld 80 cm waarop de kleine, gele bloempjes komen te staan. Na de bloei van enkele weken kunnen de zaden vanaf augustus geoogst worden. Indien nog niet helemaal droog, dan kunt u dat heel eenvoudig doen door ze omgekeerd op te hangen op een doge plaats.

Oogsten

Het bewaren van pastinaak is haast onmogelijk. Er dient dus vers te worden verwerkt en geoogst naar behoefte.

Pastinaak in de keuken

Ze worden gekookt, gestoofd of gewoon rauw verwerkt in salades. Pastinaak wordt onder meer ook gebruikt als ingrediŽnt van hutsepot. De smaak is vrij pittig. Ze bezitten een anijsachtige smaak. De pastinaak verdient een plek in de winterkeuken. Nors uiterlijk, goed hart. De pastinaak is van het type ruwe bolser, blanke pit. Van buiten modderig en weinig aantrekkelijk, van binnen lekker zoet en romig. Laat je dus vooral niet afschrikken en verwerk de bleke wortel tot een zijdezacht soepje, een verrassende taart of een lauwwarme wintersalade. Wegens de typische smaak lekker bij stoverij, zoals een hutsepot. Dikwijls als puree bij een vis- of vleesgerecht. Heeft een zwaar aroma, zwaar geparfumeerd. Daarom ook goed geschikt voor desserts, zoals pastinaakijs of gekonfijt met chocolade. propagator ontkiemen kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas