radijs telen

Radijzen zijn er in verschillende kleuren en vormen, maar allemaal hebben ze die pittige smaak en zijn ze zo eenvoudig te telen.

RADIJS

Radijsjes behoren tot de gewassen met een korte ontwikkelingstijd. Ze kunnen al snel worden geoogst.
Door hun korte groeiduur zijn radijzen vaak de eerste oogstbare groenten na een lange winter. Maar je kan doorlopend tot in de zomer zaaien. Radijs dun zaaien vanaf maart op rijtjes met een afstand van 15 cm. Zeker niet te dicht zaaien, anders treedt er geen knolvorming op. Het zaad niet uitstrooien, maar liever in voren van 1 cm diep en op 8 tot 10 cm afstand zaaien; in de rij op 6 cm van elkaar apart zetten. zaaidiepte Voor een zaaidichtheid van ca. 200 planten/m≤ is ongeveer 3 gram zaaigoed nodig. Voor het kiemen is 12 tot 15į C gewenst, later volstaat 10 tot 12į C overdag en 6 tot 8į C 's nachts; afhankelijk van het jaargetijde. De oogst is al na 4-6 weken. Regelmatig zaaien. Aantasting door larven van de koolvlieg is te voorkomen met insectengaas. Schimmelinfecties zijn te voorkomen door optimale kweekmethoden, luchten, verwarmen, besproeien en de juiste plantafstand. Bemesting (kleine behoefte): indien nodig compost in de aarde verwerken en/of maximaal 50 tot 70 gram/m≤ organische mestmengsel. Radijzen laten zich combineren met de teelt van kropsla: zaaien iets voor het planten tussen de rijen. Keuze van de soort aangepast aan het jaargetijde. Ook een voorkweek in kweekpotjes en later uitplanten is mogelijk.

Slangenradijs telen

De gewone radijs die we allemaal kennen telen we vanwege de smakelijke knolletjes. Slangenradijs of ook wel rattenstaartjes genaamd zijn minder bekend. Deze radijzen zijn eenvoudig te telen en als plant een streling voor het oog en de smaakpupillen. Waar de naam slangenradijs of rattenstaartjes (Raphanus sativa) precies vandaan komt is onduidelijk, maar dat het met de vorm van de vruchten te maken heeft zit er wel voor iets tussen. Deze groente levert ons 5 tot 7 cm lange vruchtjes op. Vanaf maart kunnen we de slangenradijs inzaaien in de kas. Dit doen we met een onderlinge afstand van 25 cm in de rij en 30 cm tussen de rij. De zaden zijn opvallend groot, te vergelijken met die van de gewone radijs. Om een spoedige kieming te garanderen moeten we het zaaibed goed vochtig houden. Slangenradijs groeit vlug. In slechts 6 tot 7 weken na de eerste zaaibeurt kan er in goede omstandigheden al geoogst worden. We kiezen voor een zandlemen bodem die het water goed doorlaat en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Bemesten is overbodig daar de plant bijzonder groeikrachtig is. De vruchten worden geoogst wanneer ze nog frisgroen zijn. Oudere vruchten worden al heel snel taai en bitter. Vers verwerken is de boodschap, lang bewaren doen ze niet. Slangenradijs is vrij pittig van smaak, ideaal voor in een salade of koude schotel. Combineren met sla en tomaat of gewoon fijnhakken en er een frisse vinaigrette van maken.

Radijs: goede buren / slechte buren

- goede buren: kropsla, tomaten, bonen, spinazie, snijbieten, koolrabie, koolsoorten, worteltjes, erwten, Oost-Indische kers, tuinkers - slechte buren: komkommers Enkele teelttips: - geef deze radijs voldoende water tijdens droge periodes - zaai meteen twee keer na elkaar om voortdurend te kunnen oogsten - oogst met regelmaat om nieuwe bloemen en vruchtzetting te stimuleren kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas