rode biet kweken

Rode biet is een groente die makkelijk te telen is en niet zou mogen ontbreken in onze moestuin

Nogal wat volkstuinders laten zich afschrikken door geruchten over een vieze smaak: het sap van rauwe bieten smaakt immers naar aarde. Rauwe of gekookte bietjes smaken echter heerlijk. De bietjes en het loof lenen zich dan ook voor allerhande bereidingen. In Nederland gebruikt men de benaming 'kroot'.

Teelttechniek

Rode biet is verwant met warmoes, suiker- en voederbiet. Bij de vruchtafwisseling dient hiermee rekening gehouden te worden. Meest geteeld zijn de rode, ronde variŽteiten, maar er zijn ook andere (plattere) vormen en kleuren (oranje, roze, ...) van deze groente op de markt. Bietenzaad vormt een kluwen waarin doorgaans een drietal zaadjes zitten. Na opkomst moet er gedund worden. Zaaien kan al vanaf maart in dekas of onder plat glas. Rode biet zaaien we in open lucht in april tot in juni; voor bewaring is de tweede helft van mei de beste zaaiperiode. Afstand tussen de rijen is 30 cm, later uitdunnen op 7 ŗ 10 cm, niet verplanten. Bewaring is goed mogelijk: in de herfst voor de vorst de bieten optrekken, loof afdraaien en inkuilen in zand op een vorstvrije plaats. Rode bieten haten vers bemeste grond. Rode biet is een wortelgewas en vraagt bijgevolg maar een geringe stikstofbemesting. Verse mest of een ruime kunstmestgift zijn dan ook uit den boze. Compost of een gering hoeveelheid voldoende geteerde stalmest kunnen wel gebruikt worden. Kalium is van groter belang, niet alleen voor een goede opbrengst, maar ook voor de smaak en de bewaarbaarheid van de bietjes. De teelt verloopt doorgaans relatief probleemloos. Insecten als het bietenkevertje of de bietenvlieg kunnen voorkomen, maar veroorzaken zelden dramatische schade. Enkel luizen (o.a. zwarte bonenluis) kunnen soms eens hardnekkig opduiken. In een droge zomer vragen bietjes wel een regelmatige watergift voor een gelijkmatige groei. Wacht ook niet te lang om de bietjes te oogsten. Grote bieten zijn doorgaans fletser van smaak.

Rode biet bewaren

Rode bieten kunnen nog tot half november worden geoogst. Trek ze met loof en al uit de grond. Laat het loof eraan tot het verwelkt is en haal het er dan met een draai af. Zorg er daarbij voor dat de bieten zelf niet beschadigen. Is de oogst bieten zo fors, dat u ze nooit in ťťn keer op krijgt? Geen probleem: bieten blijven maanden houdbaar als u ze opkuilt in een geul gevuld met een mengsel van deel grond en een deel zand. Bedek de bieten helemaal. Bewaren in een kist met zand kan ook.

Rode bieten: goede buren / slechte buren

- goede buren: uien, koolsoorten, koolrabi, pluksla, knoflook, komkommers, dille, karwij, koriander - slechte buren: stokbonen, spinazie, aardappels

Culinair

Rode biet is een heel veelzijdige groente, al wordt die veelzijdigheid in de keuken nog veel te weinig uitgespeeld. De meest courante bereiding beperkt zich tot wassen en van het loof ontdoen van de bietjes om vervolgens te koken in de schil. Weet echter dat je met bietjes nog veel meer kan doen. Trouwens ook het loof van bietjes is een lekkernij. Jonge blaadjes geven kleur aan een slaatje. Oudere bladeren kunnen dan weer gestoofd worden zoals spinazie.

Keukenrecepten

* Rode bietensoep - ingrediŽnten: 2 ŗ 3 uien, 1/2 kg rode biet, knoflook, tijm, groentebouillon, eventueel selder en/of wortel - bereiding: stoof de uien en knoflook tot ze glazig zijn. Water, tijm en bouillon toevoegen. Snij de rode biet in stukken - schillen hoeft niet - en voeg toe. Doe eventueel hetzelfde met selder en/of wortelen. Laat de soep gaarkoken (circa 1 uur). Mix. Serveer de soep in een bord en voeg in het midden een scheut yoghurt of zure room toe. * Chocoladecake met rode bieten - ingrediŽnten: 225 gram zelfzijzende bloem, 30 gram cacao, 1 theelepel bakpoeder, 110 gram suiker, 90 gram pure chocolade, 90 gram boter, 110 gram rauwe bieten (geschild gewicht), 2 eieren, losgeklopt - bereiding: smelt de chocolade en de boter in een pan of in de microgolfoven en laat het mengsel minstens 5 minturen afkoelen. Zeef meel, cacao en bakpoeder in een kom en roer er de suiker door. Rasp de rode bietjes fijn. Klop de eieren door het chocolademengsel en roer de geraspte bieten en het meelmengsel erdoor. Doe het beslag in een cakevorm (springvorm 20 cm) met ingevet boterpapier op de bodem. Bak in een voorverwarmde oven (200į C) tot een metalen spies, die u in het midden van de cake steekt, er droog uitkomt. kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas