witlof kweken

De smaak van zelfgekweekte witlof is erg goed.

Belangrijk bij het trekken/forceren is dat de groei niet te snel verloopt en dat de grond waarin de wortels worden gezet, arm is (weinig stikstof bevat). ook de kweek van de wortels/pennen moet plaatsvinden op onbemeste grond. Zaaien in mei op een rijafstand van 35 cm, later uitdunnen op 12 cm. Het zaad moet ondiep gezaaid worden. Eind oktober, begin november kunnen de wortels worden gerooid. Het loof net boven het groeipunt, ongeveer 3 cm boven de wortelhals, afsnijden (kan ook met de schop). Het trekken/forceren kan in een kuil buiten, onder plat glas of kas en zelfs in de kelder. De wortels bij elkaar rechtop of iets schuin in de grond plaatsen, de bovenkant net boven maaiveld. Vervolgens afdekken met een losse laag grond van ongeveer 15 cm. Zodra matige vorst verwacht wordt de kuil afdekken. Aan het eind van de winter zijn de kroppen voldoende groot. Vanzelfsprekend zijn de kroppen op een warmere plaats sneller goed. Meer informatie vindt u op : witloof kweken De witlofplant werd vroeger gebruikt voor de productie van cichorei. Toevallig werd ontdekt dat de afgedekte wortelscheuten een lekkere groente gaven. Het eerste gekropte witlof werd ontwikkeld doo gespecialiseerde hoveniers in en om Brussel in het midden van de 19e eeuw. Zo ontstond een typisch Belgische groente die over de hele wereld gewaardeerd wordt; De witlofteelt start in het voorjaar met de groei van wortels, waarop in een tweede fase de witlofkroppen groeien. Deze kroppen hebben blanke sappige bladeren met lichtgele toppen die een licht bittere, maar aangename smaak hebben. Oogst enkel de kroppen witlof die je wilt gebruiken, want ze worden vlug groen als ze aan het licht worden blootgesteld. Resterende kropjes kun je twee tot drie weken bewaren in de groentelade van de koelkast. Witlof is een heel veelzijdige groente die je zowel rauw kunt verwerken als kunt koken in water of in de mircogolfoven. Je kunt deze Belgische 'klassieker' ook stoven, stomen, bakkenn, wokken, grillen, frituren en konfeiten.

Zaaitips

- grondsoort: diep waterdoorlatende, licht leem- of zandgrond - zaaien ter plaatse: mei - oogsten: december fot maart. Zaai in rijen op 30 cm afstand van elkaar en dun de zaailingen in de rij uit op 12 tot 15 cm. Oogst de wortels in oktober en snij de bladkrans op ongeveer 2 cm boven de wortelkraag af. Bewaar de wortels koel en kuil ze naar behoeft in: zet de wortels in een 25 cm diepe zandkuil rechtop tegen elkaar aan. Strooi er een laag fijne aarde van 20 cm over en dek af met stro en zwarte plastic. Na enkele weken kun je het witlof oogsten.

Witlof is gezond

Groenten eten is een must, zowel in de zomer als in de winter. Naast mineralen, vitaminen en vezels bevatten ze heel wat antioxidanten, voedingstoffen die onder meer instaan voor de preventie van kanker en hart- en vaatziekten. Ben je op zoek naar een lekkere groente die weinig calorieŽn bevat? Dan ben je met witlof aan het juiste adres. Zowel rauw als gekookt bevat witlof slechts 12 kcal per 100 gram. Witlof is ook enigszins vochtafdrijvend. Beide kenmerken maken witlof tot jouw ideale dieetpartner. Witlof is bovendien een erg voedzame groente en bevat heel wat mineralen, zoals ijzer. Om te verhinderen dat de mineralen verloren gaan, is het wel belangrijk witlof niet in water te laten liggen. Dankzij de aanwezigheid van foliumzuur en zink is witlof ook goed voor de groei. Qua voedingswaarde is er geen verschil tussen traditioneel geteeld grondwitlof en witlof van hydrocultuur, maar qua smaak scoort grondwitlof gewoonlijk beter. Witlof kun je stomen, bakken, roerbakken, stoven of rauw gebruiken, bijvoorbeeld in een salade.

Witlof: goede buren

- goede buren: tomaten, stokbonen, kropsla, bieten, knolvenkel, worteltjes Interessante links: tomaten kweken Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen kas volkstuinder kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas