tomaten

Tomaten horen bij de klassiekers in de groentetuin

Alle tomaten kunnen in een kas opgekweekt worden, een klein aantal rassen is ook bruikbaar voor openluchtteelt. Lange tijd bleef met tomaten als sierplant telen en pas rond 1830 werden de culinaire eigenschappen bekend en werden tomaten overal aangeplant. Medicinaal werken de tomaten urineopwekkend, stimuleren de spijsvertering en zijn caloriearm. De tomaten bevatten lycopeen en kunnen kanker voorkomen. Rijpe tomaten zijn eetlustopwekkend en werken zuiverend, afwaterend en verlichtend bij verkoudheden. Ze zijn ook bevorderlijk voor de spijsvertering, doen de cholesterol dalen, beschermen tegen hart- en vaatziekten en zouden kankerwerend zijn door de anti-oxidanten. Rode tomaten bevatten ook lycopeen, een carotenoÔde, dat preventief werkt tegen prostaatkanker. Tomaten leveren erg weinig calorieŽn. Op 100 gr eetklare tomaten is er slechts 17,1 kilocarlorieŽn aanwezig, die geleverd worden door 0,95 eiwitten, 0,19 g vetten en 2,85 g koolhydraten.

Zaaitip

Tomaten zijn warmteminnend, zowel bij het zaaien als tjidens de verdere ontwikkeling en vragen een humusrijke, goed doorlatende grond. Een grondbedekking met zwarte plastic heeft een gunstige invloed op de ontwikkeling. Regelmatig water geven en bijmesten verzekeren een probleemloze oogst. tomatenoogst kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas