tomaten telen

Alleen zelfgeteelde tomaten smaken zoals tomaten moeten smaken

Tomaatplanten zijn uitstekend uit zaad te telen. Van zelfgezaaide planten ben je zeker van de kwaliteit van de oogst. Kies zaad van een van de hybriderassen, waarin diverse tomaattypes verkrijgbaar zijn.

Alle rassen zijn geschikt om in de kas op te groeien. Niet alle rassen zijn geschikt voor teelt in openlucht.

Vroegrijpe rassen zijn, mits tijdig gezaaid en geplant, vanaf begin juli te oogsten. Laatrijpende rassen rijpen vanaf einde augustus tot eind september en zijn meer geschikt voor teelt onder glas: bijvoorbeeld 'Rose de Bern' ; 'Evergreen' ; 'Black Krim' ; 'Green Zebra' ; 'Dix Doigts de Naples' ; 'Giant Belgium' ... Alle tomatenrassen zijn geschikt voor teelt in de kas. Een kas is ideaal om tomatenplanten te telen omdat u hier de bladeren goed droog kunt houden. De bescherming tegen regen is een belangrijk onderdeel bij de teelt van tomaten. Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen Tomaten zaaien: in kistjes bij een temperatuur van 22-25° C. Na opkomt de temperatuur verlagen naar 20-23° C. De zaden afdekken met 0,5 tot 1 cm wit zand. Afdekken met glas of plastic. Na opkomst van de zaden het glas of het plastic verwijderen. - verspenen - oppotten Tomaten vragen een warme, zonnige en beschutte werkplaats. Zaaien in maart tot half april onder glas. Overplanten in potjes met een diameter van 10 à 15 cm. Na 20 mei buiten of begin mei in de kas uitplanten op een afstand van 75 x 50 cm. Bij elke plant een stok (bv tomatenspiraal tomatenspiraal) plaatsen en de stengel af en toe vastbinden. Ook kan de plant aan een touw omhoog worden geleid. De uitlopers in de bladoksels (dieven) tijdig uitbreken of wegsnijden (alleen bij droog weer). Eventueel toppen, twee blaadjes boven de vierde vruchttros. Een teelt in de buitenlucht zonder overkapping is risicovol, vanwege de schimmel Phytophtora infestans (aardappelziekte). Verse zongerijpte tomaten smaken het lekkerste. De meeste laatrijpende vleesrassen zijn ook geschikt om gedurende enkele weken te bewaren op een koele, donkere plaats.

Tomaten bij voorkeur niet in de koelkast bewaren!

Groene tomaten zijn licht giftig. Tomaten zal men slechts volrijp gebruiken. Ze worden meestal rauw genuttigd of slechts even gekookt, waardoor slechts een minimum van voedende bestanddelen verloren gaan. Soorten tomaten: vleestomaten, kerstomaten, cocktailtomaten, bestomaten, trostomaten

Straffe recepten

Houdt u van een pittig drankje? U maakt het net zo straf als uw smaakpupillen aankunnen. Breng wat extra pit in uw leven en geniet van deze exotische bereiding die nog lang zal nazinderen: Bloody Mary De Bloody Mary blijft één van de populairste cocktails ooit. Dit drankje werd in de jaren '30 vab de vorige eeuw uitgevonden in New York. De benaming zou kunnen verwijzen naar één van de katholieke dochters van Henrik VIII, die tijdens haar korte regeerperiode massaal protestanten liet ombrengen. Hoe dan ook, het is duidelijk dat bloody verwijst naar de bloedrode kleur van tomatensap. Ingrediënten: wodka, tomatensap, 1 limoen, tabasco van rode pepers, worcestershiresaus, zout, peper Bereiding (1 glas, 5-10 minuten): meng 50 ml wodka met 180 ml tomatensap. Breng op smaak met het sap van een halve limoen, enkele druppels tabasco, worcestershiresaus en snuifjes peper en zout. Dien op in een gekoeld longdrink glas. Werk eventueel af met een stengel bleekselderij. Pittige bruschetta Brushetta vindt zijn oorsprong in Midden-Italië en wordt doorgaans geserveerd als tussendoortje of voorafje. Het zelfstandig naamwoord 'bruschetta' komt van het Latijnse werkwoord 'bruscare', wat 'op kolen roosteren' betekent. Het gerechtje bestaat uit gegrild brood ingesmeerd met knoflook en besprenkeld met extra)vergine olijfolie, zou en peper. Er kan gevarieerd worden met rode peper, tomaat, worst, groenten en mozzarella. Ingrediënten: 4 dikke sneden stokbrood of ciabatta, 2 tomaten, olijfolie, knoflook, basilicum, tabasco van rode pepers, grof zeezout, zwarte peper Bereiding (4 personen, 5-10 minuten): Snij de tomaten in kleine blokjes. Kruid met peper, enkele druppeltje tabasco en basilicum. Giet er wat olijfolie over. Rooster de plakken brood in een grilpan of in de oven langs beide kanten goudbruin. Pel een teentje knoflook en snij doormidden. Wrijf de warme broodjes in met de look. Druppel er flink wat olijfolie over en beleg de sneetjes met de tomatensalade. Strooi er wat grof zout over. Je kan het zout ook vervangen door kappertjes. Gazpacho Gazpacho is een Spaanse soep. Er bestaan verschillende recepten voor, verschillend van regio tot regio. Deze dorstlessende koude soep is populair als verfrissing, lichte tussenmaaltijd of voorgerecht. Wie meer pit wil kan de soep afwerken met ansjovisfilets, truffelolie, hardgekookte kwarteleitjes, enzovoort. Ingrediënten: 1 kg rijpe verse geteelde tomaten, tabasco van groene pepers, 1 stuk komkommer van ca. 10 cm lang, 1 kleine rode uit, 1 teentje knoflook, 1 glas water, 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel aijn, peper en zout Bereiding (4 personen, 15 minuten): snij alle tomaten en komkommer in fijne stukjes. Mix ze samen met het water, de azijn, de tabasco en de olijfolie tot een soep. Giet het eventueel door een zeef om overblijvende pitjes of stukjes te verwijderen. Breng op smaak met peper en zout. Laat afkoelen in de ijskast tot de soep ijskoud is. Dien op met kleine snippers komkommer. Panini met ricotta Eigenlijk is ricotta geen echte kaas, wel een bijproduct. De wei die overblijft na het maken van mozzarella, kookt men nog een tweede maal. Het resultaat is een witte, zachte, ietwat korrelige substantie met een milde smaak. Letterlijk betekent ricotta dan ook 'dubbel gekookt' in het Italiaans. Ingrediënten: 4 sneden witbrood, 125 gram ricotta, 1 tomaat, 8 verse paddenstoelen, 1 bosje basilicum, tabasco van groene pepers, 1 eetlepel olijfolie Bereiding (2 personen, 15 minuten): besprenkel de buitenkant van de sneetjes brood met olijfolie. Bestrijk de binnenkant met ricotta. Snij de tomaat en de paddenstoelen in plakjes. Verdeel samen met het basilicum over het broodje. Breng op smaak met wat tabasco en bak gedurende enkele minuten goudbruin onder de grill.

Tomaten zijn makkelijk te telen

Wie echt iets heel bijzonders wil, kan zelf tomaten zaaien. Het telen van tomaatjes is een fluitje van een cent. De tomaat groeide uit tot een van de meest populaire groenten, en gelukkig blijkt het niet alleen een lekkere maar ook heel eenvoudig te telen groente te zijn. En wie zelf tomaten gaat telen, krijgt meteen de kans om een veel grotere diversiteit uit te proberen dan wat er in de winkel op de hoek terug te vinden is.

Makkelijk te telen

De tomaat is vooral populair omdat de vruchten zo makkelijk te telen zijn. De planten groeien snel en vragen een minimum aan aandacht. Maar net als bij elke plant zijn er enkele belanrijke regels die je in de gaten moet houden om met succes vruchten te kunnen oogsten: * zaai niet te vroeg: eind maart, begin april is vroeg genoeg * kijk uit voor vocht: tomaten willen niet te veel water en hebben een hekel aan regen * kies de passende groeiwijze voor in de kas; er zijn compacte struiken en metershoge klimmers

Tomatenplanten opkweken

Tomaten zijn vorstgevoelige eenjarige planten en moet je dus in het vroege voorjaar (maart-april) zaaien, half tot eind mei (na de laatste nachtvorst) buiten uitplanten om in de zomer (juli-september) en vooral in de herfst rijpe vruchten te kunnen oogsten. Na de oogst (oktober) worden de planten opgeruimd. Je kunt met je tomatenteelt eind maart, begin april binnen in de tuinkas starten. Stop de zaden 1 cm uit elkaar en een halve cm diep in een bakje met pot- zaaigrond op een warm schap in de kas. Na één of twee weken komen de jonge kiemplanten tevoorschijn. Zorg voor een beetje extra water en voor volop licht zodat twee weken later na de fijne kiemblaadjes, de eerste echte blaadjes ontwikkeld zijn. De jonge planten willen dan stilaan elk een eigen potje. Haal de zaailingen voorzichtig uit het zaaibakje en plant ze een stukje dieper, tot net onder die eerste echte blaadjes in een 9 cm-potje met potgrond. Met opnieuw regelmatig een beetje water en vooral voldoende licht groeien de planten in enkele weken tijd stevig en sterk uit. Halfweg mei zullen de eerste kleine gele bloemen zich openen en kun je de planten buiten of in een tomatenkas uitplanten.

Tomaten telen vereist heel wat licht

Zorg dat je bij de opkweek van de jonge planten voldoende licht hebt om de planten mooi stevig en compact te laten groeien; te weinig licht geeft langgerekte slappe planten. Draai je planten op het kasschap regelmatig om zodat elke kant van de plant zich gelijk ontwikkelt. Wees zuinig met water. Net als bij kamerplanten is een tot twee keer per week ruim voldoende, te veel water geeft lange slappe planten.

Tomatenplantgoed kopen

Wie deze eerste opkweekfase niet ziet zitten, kan natuurlijk ook gewoon plantgoed kopen; meer ervaren en beter uitgeruste kwekers zorgen aan het begin van het voorjaar voor een ruime keuze aan plantgoed. Koop begin tot halfweg mei korte en stevige planten, net in bloei, en laat je in maart en april niet verleiden tot de aankoop van hoge geforceerde planten met vaak reeds jonge vruchten aan de planten.

Tomaten planten

Je kunt ervoor kiezen om tomaten in pot te telen, gewoon in de tuin te zetten of ze onder glas in een tuinkas op te kweken. Tomaten passen zich aan aan elke groeiomstandigheid, maar het is natuurlijk het beste om voor elke toepassing ook de meest geschikte rasen en variëteiten te kiezen.

Tomaten dieven

De wilde groei van de tomaten wordt traditioneel ingetoomd door de jonge okselscheuten van de planten weg te halen. Bij de jonge planten vormen zich in de 'oksels' (tussen de bladeren en de stengels) nieuwe jonge planten. indien je die allemaal laat zitten, krijg je enorm brede en wilde planten die al hun energie in bladeren en groei en niet in de vorming van bloemen en vruchten stoppen. Door de planten te dieven krijg je één centrale stengel met bladeren en vruchten zonder zijtakken. let op dat je in je enthousiasme de jonge vruchttakken met bloemen niet wegneemt. Struiktomaten die vaak in pot en volle grond gekweekt worden, groeien veel rustiger en worden dus niet gediefd maar mogen vrij als compacte struiken uitgroeien.

Tomaten in volle grond

Tomaten in volle grond hebben alleen bij extreme droogte extra water nodig. Normaal moet je ze dus nooit water geven maar wel regelmatig beschermen tegen langdurige zomers regenperiodes. Een aanrader hier zijn de specifieke tomatenkasjes (Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen). Eén buitje is niet erg maar meer dan drie dagen continu vocht is voor de meeste tomatenplanten voldoende om aangetast te worden door allerlei schimmels. Zorg bij tomaten in de open lucht dus altijd voor de mogelijkheid om ze tijdelijk af te schermen van de regen en zo die zomerse regenperiodes te overbruggen en je oogst veilig te stellen.

Tomaten onder glas

Tomaten onder glas geef je vanaf het begin van de teelt één keer water per week. Geef altijd water op de grond rond de planten en niet op de bladeren. Ook met plantenvoeding kun je beter niet overdrijven. Los een handvol organische plantenvoeding op in een emmer water en gebruik dat wekelijks bij tomaten in pot en één keer per maand onder glas. Die extra beschutting van het glas zorgt ook voor meer warmte en minder wind, wat maakt dat de rassenkeuze hier een stuk groter is. Deze ideale groeiomstandigheden kun je optimaal benutten door de planten langs tomatespiralen (tomatenspiraal) te laten opgroeien.

Tomaten oogsten

Het mooiste moment van het hele proces is natuurlijk de oogst. Wacht tot tomaten hun volledige kleur ontwikkeld hebben en ze zacht aanvoelen en heerlijk ruiken. Er zijn rassen die met een volledige tros in één keer rijpen en andere die vrucht voor vrucht te oogsten zijn. Oogst je eigen tomaten in elk geval voor het gebruik en serveer ze nog warm van de zon, boordevol sap en zoete rijke aroma's. kas




Sitemap

Gezondheid komt van binnen uit… 07/04/2014

Groente als schoonheidsmiddel, wie had dat gedacht? Hieronder beschrijven we een 8-tal groenten die je een beautyboost geven: Spinazie is rijk aan ijzer en draagt bij tot een gezonde teint. Ook vermoeide ogen hebben baat bij een portie heerlijke spinazie.

Groenten als bescherming 26/12/2013

Bescherm jezelf op een natuurlijke manier tegen UV-straling. Eet groenten.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas