tuinkruiden

Feestelijk gekruid

Met verse kruiden genieten we van heerlijke aroma's, en ze fleuren onze keuken op tijdens de wintermaanden. Keukenkruiden zijn er om gerechten op smaak te brengen.

Bergbonenkruid

(Satureja montana) Zeer aromatisch hoogzomerkruid. Lijkt op grootbladig tijm, ook wat smaak betreft. Tot 30-35 cm - eenjarig.

Bieslook

Bieslook is familie van de ui en sjalot. De frisgroene sprietjes knippen we om de salade op smaak te brengen of als garnituur. Heel de winter door kunnen we oogsten. Aroma: de smaak is pittig en smaakt fris naar ui. Ideaal bij salades, soepen en sauzen

Citroenkruid

(Artemisia abrotanum) Klein en winterhard met decoratief grijsgroen blad. Geurt zoetig met een vleugje citroen. Bloeit met kleine gele bloemhoofden. Tot 1 m - halfheester.

Daslook

(Allium ursinum) Winterhard met ovaal groen blad en zuiver witte bloemen. Verspreidt een sterke uiengeur. Houdt van vochtrijke grond, maar kan op heel vochtige plekken gaan woekeren. Tot 35-40 cm - vaste plant.

Goudsbloem

(Calendula officinalis) Sterk geurend met gele tot oranje bloemen. Handige plant om in de kruidentuin te houden omdat de bloemen de stof pyrethrum bevatten, een natuurlijk zenuwgif, die mieren op afstand houdt. De bloemblaadjes zijn mild kruidig. Tot 40-50 cm - eenjarig.

Grote engelwortel

(Anjelica archangelica) Spectaculaire bloei in het tweede jaar met half bolvormige schermen geelgroene bloemetjes, die een heerlijke zoete geur hebben. Heeft veel water en ruimte nodig. Zet hem achteraan in de border of tegen een muur. Tot 1- 2,5 m / twee- tot vierjarige

Oregano

De kleine blaadjes van Oregano, ook wel eens wilde marjolein genoemd, weten altijd te bekoren. Deze blaadjes voelen viltig aan en verspreiden een fijne, zoete geur. Voeg dit kruid met mate toe omdat het vlug overheerst. Doe dit pas op het einde van de bereiding, mee laten koken betekent immers smaakverlies. Medicinaal wordt oregano gebruikt in hoestsiropen en in pijnstillers. Aroma: typische pepersmaak Ideaal bij Italisaanse gerechten zoals pizza en pasta

Peterselie

Petroselinum crispum is zo goed als winterhard. We genieten er het hele jaar van, zowel binnenshuis op de vensterbank als buiten in de kruidentuin. Krulpeterselie is de meest voorkomende soort en is te herkennen aan de golvende bladstructuur en pittige smaak. Bladpeterselie heeft geen gekruide bladeren en een fijnere smaak. Aroma: fijngesneden komen de aroma's nog meer tot hun recht. Heerlijk fris en toch vrij pittig. Ideaal bij een winterse saldade, saus en soep.

Roomse kervel

(Myrrhis odorata) Winterharde, vaste plant. Het blad is varenachtig, diep ingesneden en ruikt naar anijs als eraan gewreven wordt. Mooie witte bloemschermen. De plant heeft door zijn omvang van 60 cm of meer, wel de ruimte nodig. Vaste plant.

Rozemarijn

Rosemarinus officinalis is een winterharde en altijd groene heester. Deze is eenvoudig te drogen door ze aan een touwtje te hangen. Droog bewaren ze een hele tijd zodat ze hun eigenschappen behouden. Uitplanten kan na de winter. Aroma: sterk geurend en pittig van smaak Ideaal bij vleesgerechten zoals lam, varken of wild

Tijm

Thymus vulgaris kent een veelzijdige toepassing in tuin en keuken. De Grieken gebruikten het omwille van de medicinale werking terwijl de Aziaten het meer als kruiderij zagen. Bij volgroeide planten verhouten de kruidachtige twijgjes al heel snel. Aroma: fris en typerend aroma siert dit keukenkruid Ideaal bij wild en vleesgerechten, verrassend bij visbereidingen.

Tuinkruiden zelf drogen

Hang de bundeltjes met kruiden aan een touw in een droge donkere, maar goed geventileerde ruimte. Ideale kruiden om te drogen zijn: oregano, bosjes tijm en rozemarijn

TIPS

- afhankelijk van de standplaats geef je ze eenmaal per dag water - gebruik kruiden of een kruidentakje ook om je recept in schoonheid af te werken - in de lente kan je de potjes keukenkruiden in je outdoor kruidentuintje planten - kruiden die het meest geschikt zijn om in te vriezen zijn: peterselie, bieslook en dragon Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aankas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas