exotische groenten

Exotische groenten op tafel en in de kas

Kiwano, tamarillo of boomtomaat en tal van pepers zorgen voor een kleurrijke tafel. Moestuinieren is op zich al een belevenis, maar het kan nog veel avontuurlijker als u ook kiest voor de rijkdom van tropische groenten en kruiden. Want veel van die exoten zijn ook prima te kweken in ons koude kikkerlandje. Uiteraard in de kas, maar ook in de volle grond. Een exotische ontdekkingstocht.

Stekelige kiwano

Kiwano of stekelaugurk heeft zijn naam niet gestolen, zoveel is zeker. De oranje, ovaalvormige vruchten zijn niet alleen stekelig door de vele hoorntjes, ze bezitten daarbovenop een structuur van kringen en lijntjes. Cucumis metuliferus, zo luidt de botanische raam van deze komkommerachtige of curcubitacea die bovendien als klimplant beschouwd kan worden. De plant is afkomstig uit Afrika, waar ze lange tijd werden geteeld door de lokale bevolking. Pas jaren later veroverden ze ook Europa en werden ze geÔntroduceerd in Nieuw-Zeeland. Tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode zijn ze vaak te vinden in de supermarkt waar ze als decoratie worden aangeboden. Wat wel eens vergeten wordt is dat ze ook eenvoudig te telen zijn. Inzaaien kan vanaf maart-april in een luchtige zaai- en stekgrond. Warmte is een belangrijke schakel tot succes. We zorgen er dus voor dat ze warm komen te staan en geen hinder ondervinden. Verder kunt u ze vanaf eind mei in openlucht planten of gewoon in de kas onderbrengen waar ze zich prima voelen. Men onderscheidt een rankende teelt waar ze aan een steunstok of hek kunnen groeien en een kruipende teelt waar ze dit horizontaal over de bodem doen. Oogsten gebeurt voor de eerste vorst om schade te vermijden, ideaal is oktober en november. Meestal zal de kiwano in ons klimaat zelden helemaal gaan rijpen, daarom is het noodzakelijk om ze binnenshuis op kleur te laten komen, wat aardig lukt. De vruchten zijn maanden lang houdbaar al zijn ze culinair niet te genieten dor de vele zaden en flauwe smaak.

Tamarillo of boomtomaat

Dit is absoluut een warmteminnend gewas dat reeds enige tijd in onze contreien geteeld wordt en bovendien verwant is aan de Solanaceae of nachtschadigen waartoe ook de tomaat en aubergine behoren. Tijdens de zomerperiode doen ze het prima in pot of het terras of balkon waar ze als kleine boom of struik groeien. Het is een doorlevend gewas dat vorstgevoelig is, overwinteren is dus noodzakelijk. Ze zijn doorgaans te zaaien vanaf maart of door middel van stek te vermeerderen. De jonge plantjes hebben ook hier terug een grote warmtebehoefte, een constante temperatuur van 18 tot 20į C is aangewezen. Eind mei kunnen we ze in een groter recipiŽnt gaan planten en buiten laten vertoeven. Het oogsten moet voor de eerste vorst gebeuren, ideaal is hier oktober - november. Culinair is deze vrucht beslist veelzijdig te noemen: naast vers eten ook te verwerken in sorbets en sausjes.

Gember

Gember bezit een vlezige, verdikte wortel die de meest ongelijkvormgie structuren kan aannemen. het is zonder meer een gezonde specerij. Zo is de wortel goed voor darm-, milt- en maagproblemen. Verder kunt u ze verwerken tot confituur of zelfs konfijten. Zelf telen is enkel mogelijk als we een tropisch en uitermate warm klimaat creŽren in onze kas.

Pepers, een hete groente

Dat er tomaten in heel wat vormen, geuren en kleuren bestaan is al een tijdje duidelijk, maar dat ook pepers een grote diversiteit kennen is door vele hobbytuinders nieuw. Net zoals de tomaat en aubergine is de peper of ook wel piment genaamd verwant aan de Solanaceae of nachtschadigen. Ze zijn reeds in heel wat kleurtjes te vinden maar de verscheidenheid reikt verder. Ook deze plant heeft het graag warm, een teelt onder glas is dus aangewezen. Al zijn er op dit moment al heel wat rassen te verkrijgen die het ook in openlucht prima doen en niet schrikken van de mogelijke kou. In tegenstelling tot vele andere groenten heeft de peper het absoluut niet moeilijk bij hoge temperaturen. Zaaien kan vanaf februari en dit tot eind maart in een verwarmde kas. We planten ze uiteindelijk uit vanaf mei in de kas of eind mei in openlucht. Oogsten kan afhankelijk van de soort vanaf juli tot oktober. Pepers bewaren vrij lang waardoor ze ook un sierwaarde meer dan ooit kunnen prijsgeven. Rijg ze bijvoorbeeld aan een touw en hang ze in de keuken tot ze droog zijn.

Okra, een peul uit EthiopiŽ

De okra, bekend om zijn langwerpige peulen wordt nu meer dan ooit verwerkt in de keuken. De geelbloeiende zomergroente is ook bij ons te telen al is de warmtebehoefte dan weer zeer groot. Wie deze peul in de tuin wil zal dus moeten gebruikmaken van een kas om de plant in onder te brengen. Te verwerken in soepen, stoofschotels en sauzen, maar ook in combinatie met tomaten, pepers en paprika's zijn ze overheerlijk. Wordt veel gegeten in landen rondom de Middellandse Zee tot in het Verre Oosten. Binnen voorzaaien vanaf half maart bij 21-22 graden en verder kweken in de kas. Plantafstand 50 cm. Planten kunnen twee meter hoog worden.

Klaroen, een geliefde en veel gekweekte Chinese en Surinaamse bladgroente

Wordt ook amaranthblad of bayam genoemd. Het groene blad is lekker in salades en roerbakgerechten. Deze groente kunt u kopen in een klein- en in een grootbladige variant.

Amsoi

Een snelgroeiende Surinaamse bladgroente die bereid wordt als spinazie. Of mosterdkool. Chinese losse bladkool met een pittige smaak. Lekker in salades en om te roerbakken. Zaaien onder glas of plastic tunnel van maart tot oktober. Oogstbaar vanaf 5 weken na zaaien. Plantafstand 25 x 25 cm. Vorstbestendig.

Aubergine

Er zijn heel wat soorten aubergines. 'Boulanger' is een typisch tropisch ras met lange, slanke vruchten. Zeer gewild in de Indische en Surinaamse keuken. Voor een plek in de kas of een heel beschutte plek buiten. Zaaien vanaf januari tot april. Plantafstand 60 x 80 cm.

Tsoi-sim

Of tsoi-sam. Een populaire groente, bekend over de hele wereld. Zowel stengel, blad als bloemknop kunnen gegeten worden. Blad en stengel zijn pittig, de bloemen hebben een zoete smaak. Plantafstand van 30 x 30 cm.

Kousenband

De lange bonen kunnen een lengte van 70 cm krijgen. Kweken in de kas, opbinden aan touwtjes of stokken. Binnen zaaien bij een temperatuur van 20-22 graden en na zo'n 4 weken in de kas uitplanten. De planten worden 50 cm hog en hebben bij uitzaai in juni een goed kans in de volle grond.

Mizuna

Deze Japanse bladkool komt oorspronkelijk uit China. Geschikt voor salade en om te roerbakken. De lange, geveerde bladeren hebben een pikante smaak. Zaaien van half april tot eind augustus. Plantafstand 24 x 40 cm

Kan-Kong

Waterspinazie, dagoeblad, ong choi en tsai zijn allemaal benamingen voor deze bekende verschijning in alle tropische landen. Een bladgroente die wat betreft textuur tegelijkertijd doet denken aan spinazie en boontjes, omdat de bladstengel vrij dik en stevig is. Teelt in de kas of platte bak. De grond goed nat houden. Plantafstand 25 x 20 cm.

Poi

Of basella. Een bladgewas met dikke bladstelen en waterig dik blad. Wordt bereid als spinazie. Wordt veel toegepast in de Surinaamse en Oosterse keuken. Teelt zomers buiten of onder glas. Vanaf maart voorzaaien en uitplanten op 30 x 20 cm. Maakt flinke uitlopers. In de kas aan touwtjes opbinden. ... en wie wil, kweekt ook zijn eigen sawaatje (rijstveld). Want ook rijstzaden zijn verkrijgbaar. Populair in Turkijke zijn dolmagegerechten. Dolma betekent 'gevuld'. Paprika's, tomaten en aubergines kunt u lekker vullen. Maar ook bladeren van druiven, koolbiet en snijbiet zijn geschikt als 'verpakking'. Kool- en snijbietbladeren worden voor gebruik eerst geblancheerd. Wijnbladeren (het jonge blad) worden van tevoren maanden geweekt in zout water. intessante links: paprika kweken spaanse pepers kweken avocado kweken kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas