kiemgroenten kweken

Vitamines op de vensterbank

Wie verlangt er midden in de winter niet naar pril en fris voorjaarsgroen? Daar hoef je niet tot het voorjaar mee te wachten want je kan meteen aan de slag, om een week later zelf verse groenten te oogsten. Je hoeft er zelfs geen tuin voor te hebben, gewoon op de vensterbank lukt het ook. Kiemen en microgroenten zijn niet alleen een hippe rage in de supermarkt, je kweekt ze gewoon even zelf

Microgroenten (kiemgroenten), met voorop de gekende tuinkers, hebben behoefte aan een groeimedium. Ideaal zijn de mini-kasjes, op propagators van A.C.D. Wanneer je een etmaal later het deksel verwijdert, zul je zien dat de zaden flink gezwollen zijn met de eerste kiemen al mooi zichtbaar. Je kweeksel moet enkel zorgvuldig vochtig gehouden worden. Dagelijks even controleren of alles lichtjes nat is en eventueel wat water bijgeven. Na een week kun je oogsten. Je snijdt de intussen 3 tot 5 cm lange jonge planten af en serveert ze onmiddellijk. Je kan deze techniek toepassen met tuinkers, mosterd en rucola. Wie nog meer wil, kan radijs, tarwe en diverse kolen uitproberen. De tweede groep van deze 'nieuwe groenten' zijn de ťchte kiemgroenten. Die groeien puur op zonder groeimedium. Luzerne of alfalfa is hier de bekendse. Een koffielepel zaden is voldoende voor de teelt van een jampotje vol. Tweemaal per dag, een keer 's morgens, een keer 's avonds moeten de zaden grondig gespoeld worden. Dagelijks spoelen en meteen uit laten lekken houdt je jonge kiemen fris en voldoende vochtig om spontaan te groeien. Naargelang de gekozen zaden zullen de groenten na 4 tot 14 dagen tot bovenaan de propagator gegroeid zijn. Je hebt bij kiemen een ruime keuze. Zonnebloemkiemen kun je na vier dagen oogsten. Ze hebben een opvallende smaak zoals we die kennen van koudgeperste zonnebloemolie. Radijszaad smaakt na een dag of zes lekker pittig, mierikswortel doet er een dag langer over maar heeft nog meer smaak. Alfalfa, broccoli en klaver smaken na zeven dagen mooi fris en neutraal en rode kool doet er nog een opvallende kleurtje bovenop. Voor de liefhebbers van de Oosterse keuken zijn er de populaire sojascheuten en de pittige fenegriek. Wie eenmaal de smaak te pakken heeft, kan nog moeilijk aan de verleiding weerstaan om ook een keer met pittige prei en look (12 dagen) of de verrassende koriander of dille te experimenteren. Veel van die gekiemde zaden toveren een onverwacht pittige, afwijkende maar vooral intense smaak te voorschijn.

Wel of geen licht?

Kiemgroenten hebben behoefte aan licht om mooi te ontwikkelen. Een vensterbank is perfect. Enkel soja en fenegriek groeien beter in het donker om een bittere smaak te vermijden.

Rauw of gekookt?

Kiemen en microgroenten kun je gewoon rauw gebruiken. Op een boterham met kaas, als extra vitamine bij het warme eten of als pittig extraatje in groenesap passen ze perfect. Een te overvloedige oogst kun je verwerken in een omelet, in soep of saus.

De juiste zaden

Gebruik enkel zaden die speciaal als kiemzaden aangeboden worden. Ze moeten uiteraard heel vers zijn en mogen geen enkele chemische behandeling ondergaan hebben, iets wat bij zaaizaden wel vaak het geval is. Het lukt uiteraard enkel met snelgroeiende groenten en kruiden. Jonge planten van tomaten, pepers en aubergines zijn giftig en niet bruikbaar.

Vers, gezond en voedingswaarde

Micro en kiemgroenten zijn de meest verse groenten die je kunt kweken. Ze groeien tot op het moment dat je ze gebruikt. Je eet er uiteraard geen grote hoeveelheden van maar hun jonge vitaliteit maakt dat de aanwezige voedingsstoffen heel snel en efficiŽnt door het lichaam worden opgenomen.

Een hele bekende kiemgroente is de broccoli

Broccoli (broccoli)bevat stoffen die een geneeskrachtige werking hebben bij maagzweren en andere maagproblemen, veroorzaakt door de bacterie Helicobactor pylori. Deze bacterie komt vaak voor in het maagslijmvlies en hoeft niet altijd klachten te veroorzaken. Er is ook een preventieve en remmende werking gemeten bij enkele soorten van kanker door het regelmatig eten van broccoli. interessante link: voedingsstoffen kas propagator microgroenten waterkers kweken kas www.acd-kassen.nl

Kiemgroenten of scheuten zijn supergezond, echte smaakmakers en geven kleur aan uw gerechten
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas