bloemkool kweken

Waarom bloemkool kweken? Deze vederlichte groente is licht verteerbaar en bevat bijzonder veel vitamine C

We eten aardbeien in de winter en witloof in de zomer. Zo vervagen niet alleen de seizoenen maar ook de smaak, want elk product smaakt het best in zijn eigen seizoen. De naam komt van het Italiaans cavoli fiori (cavoli =kool, fiori = bloem). Vanuit ItaliŽ kwam bloemkool naar Frankrijk en zo naar Nederland. Ze kreeg een vast plek op de vruchtbare gronden. Bloemkool werd al in de 6de eeuw voor Christus in het Midden-Oosten verbouwd en werd in de 16de eeuw ook in Europa bekend. Net als bij broccoli, die aan de bloemkool verwant is, gaat het om de onvolgroeide bloem op een korte stam. Deze is rijk aan calcium. De beste kolen hebben kleine, stevige witte knoppen en malse, sappige groene blaadjes. De vroege rassen bloemkool onder glas op zaaibed zaaien (september tot oktober of februari tot maart) en voorjaars buiten uitplanten; de middel-vroege en laten rassen van bloemkool half april tot half mei op zaaibed en na 6 weken uitplanten.

Bloemkool: gezond en mager

Bloemkool heeft een hoog gehalte aan vitamine C. Per 100 gram kool levert de groente zo'n 80 mg vitamine C, dat is meer dan voldoende om aan de dagelijkse dosis te voldoen. Bloemkool is bovendien een magere groente met maar 29 kcal per honderd gram. Je zou het van een kool niet verwachten, maar bloemkool is licht verteerbaar en een ideale groente voor mensen die problemen hebben met hun spijsverteringskanaal.

Bloemkool in de keuken

Als de hele kool wordt gekookt, moet u de taaie buitenste bladeren verwijderen. Laat enkele malse blaadjes zitten zodat de roosjes bij het koken niet worden beschadigd. Bloemkool wordt vaak gegratineerd geserveerd. Roosjes worden ook in salades verwerkt. Blancheer de roosjes in gezouten, kokend water. Afgieten en afschrikken onder koud water. Goed afdrogen. Bloemkool kunt u het best bewaren in plasticfolie of een plastic zak in de groentela van de koelkast. Wel eerst de groene blaadjes verwijderen. Daar kun je ze tot een week bewaren. Leg hem met de stronk naar beneden, zo worden de roosjes niet vochtig. Gekookte bloemkool kun je tot twee dagen bewaren, daarna verliest hij zijn frisheid. Roosjes die je enkele minuten in ongezouten water blancheert, kun je tot zes maanden in de diepvriezer bewaren.

14

Zoveel kilocalorieŽn bevat 100 gram gekookte bloemkool. Rauw zijn dat er 29.

De juiste bloemkool

- Opbouw: bloemkool vormt een vaste, meestal bolvormige kool, die is opgebouwd uit kleine stronkjes. Van zodra het jonge kooltje zichtbaar wordt, leg je als kweker er kruiselings de buitenbladeren over. Door de kool zo af te dekken tegen het licht krijgt ze haar witte kleur. - Kleur: bruine plekjes wijzen op drukplekken bij het oogsten. Die plekjes gaan snel bederven. De bladeren moeten frisgroen zijn en niet verlept. Vergeelde bladeren versnellen het bederf. - Structuur: de bloemkool moet een stevige, compacte structuur hebben en een roomwitte kleur. De roosjes moeten gesloten zijn. Hoe meer bladeren rond de kool, hoe beter de kool beschermd is en hoe verser zij zal zijn. - Grootte: de grootte van de bloemkool heeft geen relatie met de kwaliteit.

TIP

Men zegt dat gekookte kool minder onaangenaam gaat ruiken als je ongepelde walnoten aan het water toevoegt. kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas