sjalot kweken

De sjalot: een aromatische plant

De sjalot of Allium ascalonicum behoort tot de familie van de Alliaceae. De gelijkenis met de ui is sterk, maar de groeiwijze is verschillend. Vroeger was het ondenkbaar om deze plant door zaaien te vermeerderen. Door langdurig en succesvol onderzoek is dit nu wel mogelijk. U kunt natuurlijk ook altijd meteen klisters planten.

Veel zon en een goede drainage

Sjalotten houden van vruchtbare, goed gedraineerde en lichte bodems en ze hebben een afkeer van aanhoudend vocht omdat ze hierdoor heel snel rotten. Ze staan graag in de zon. Sjalotten moeten zeer vroeg in de lente worden gezaaid. Dat doet u best in rijen die ongeveer 30 cm van elkaar liggen en u zaait om en bij 100 zaadjes per lopende meter. De sjalot is oogstrijp wanneer de bladeren van de planten vergelen en verdrogen. Dit gebeurt doorgaans op het einde van juli.

VariŽteiten

- de gele sjalot "Bonilla Hyb. F1": halfvroeg, schiet niet snel hoog op, aanzienlijke opbrengst, mooie gele kleur en uitstekend te bewaren - de rode sjalot "Ambiton Hyb. F1": halfvroeg, mooi rond, bruinachtige kleur, lange bewaartijd - de sjalot "Crťation Hyb. F1": grote opbrengst, ronde bollen, goudgele kleur, aangenaam aroma

Sjalotten bewaren

Sjalotten kunnen goed worden bewaard. U moet ze wel eerst de tijd gunnen om op een beschutte plaats aan de lucht te drogen. Na enkele dagen komen loof en wortels spontaan los van de klisters. u kunt ze dan in een bakje bewaren of op de grond leggen (die uiteraard net en droog moet zijn).

Ziektes en schadelijke plagen

De sjalot kent weinig ziektes en belagers. Van zodra de planten aangetast zijn, kleuren de bladeren geel. De aangetaste bollen moeten onmiddellijk worden uitgetrokken en vernietigd. De gecombineerde teelt van sjalotten en wortelen blijkt een doeltreffende manier te zijn om zowel de sjalotvlieg als de wortelvlieg op afstand te houden. Meeldauw herkent men aan de langwerpige, gele vlekken op de jonge bladeren die bedekt worden met paarsachtige stof. Het is absoluut noodzakelijk dat planten die door deze schimmelziekte zijn aangetast, worden vernietigd. Wanneer u opteert voor combinatieteelt, dan kunt u een keuze maken uit een hele reeks groenten die het uitstekend met de sjalot kunnen vinden. Plant echter nooit geen sjalotten in de buurt van een perceel met erwten of bonen (ze kunnen er de groei van verhinderen). Ontdek hier ons ruim aanbod van koude kassen interessante links: komkommers kweken uien kweken sjalot kweken meloenperen kweken meloenen kweken kiwi kweken maÔs kweken wortelen kweken aardappelen kweken paprika kweken groenten kweken tomaten kweken spaanse pepers weken kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas