asperge kweken

Asperge kweken: een bloem van een groente

De enige groente in de familie van de lelieachtigen is toch een beetje een bloem op tafel. Tot deze familie van bloemen behoren ook tulpen en hyacinten. Asperges zouden uit EuraziŽ afkomstig zijn en al door de Egyptenaren zijn gekweekt. Hun botanische naam asparagus officinalis kregen ze van de Grieken. De geslachtsnaam asparagus zou de naam van de scheuten zijn die ondergronds groeien, de soortnaam officinalis betekent dat de plant in toenmalige apotheken en drogisterijen werd verkocht. De oude Grieken schakelden de groente in bij hartproblemen, duizeligheid, tandpijn en bijensteken. 100 gram asperges bevat 16 kcal, per 100 gram bevatten ze 30 mg vitamine C, 20 mg calcium, 60 mg fosfor en 200 mg kalium.
Deze aristrocraat onder de groenten wordt al duizenden jaren door fijnproevers geroemd. In 5000 jaar oude Egyptische graftomben zijn tekeningen van asperges gevonden. Gelukkig bestaan ze altijd. Er zijn 2 soorten: de dikke witte asperge, die vooral door de Fransen wordt gewaardeerd omdat deze zacht en mild van smaak is, en de dunne groene asperge, die minder vezelig is en een iets sterkere smaak heeft.
De asperge heeft een hekel aan zware en vochtige grond. Droogte daarentegen schrikt haar helemaal niet af. In onze contreien is het een winterhard gewas dat moeiteloos de strengste winters doorkomt.

Klauwen planten

Klauwen of wortelstokken van de asperge worden vanaf februari tot april geplant. De afstand tussen de rijen onderling bedraagt 1,25 meter. De geul moet een breedte hebben van 30 cm en moet 20 cm diep zijn. De bodem van de geul moet ook mooi vlak zijn. Op de bodem en in het midden van het aspergebed plant u om de 50 cm een opbindstok van 60 cm en legt u een heuveltje van licht aarde, of nog beter, van tuinaarde aan. Dit heuveltje moet ongeveer 4 cm hoog zijn. Op de heuveltjes aan de voet van elke opbindstok legt u telkens een wortelstok. Let er op dat de wortels mooi zijn uitgespreid. Bedek de wortelstokken dan met 5 cm tuinaarde. Aarzal niet om lange of beschadigde wortels flink in te korten en gebruik hiervoor een scherp werktuig voor een schone snijwonde.

Een goede verzorging

In de zomer van het eerste jaar moeten de jonge stengels tegen de stokken worden opgebonden. Wied, giet en bedek de bodem eventueel met stro om hem goed vochtig te houden. In oktober moeten de stengels tot op 10 cm van de bodem worden weggesnoeid en verwijderd. De geulbodem oppervlakkig bewerken en er voedingsstoffen onder verwerken, zal de asperges alleen maar ten goede komen. Let er wel op dat u de klauwen niet beschadigt of mee naar de oppervlakte trekt. In de lente van het tweede jaar verwijdert u de dode stengels dicht bij de wortelstok. Woel de bovenste bodemlaag lichtjes om en laat 4 cm aarde op de wortels liggen. In de zomer en de herfst verzorgt u de planten op dezelfde manier als tijdens het eerste jaar.

De eerste oogst

Het derde jaar is het eerste oogstjaar. De eerste dagen van maart beginnen de stengels te groeien. U kunt de geulen dan opvullen en de rijen vlak maken. Een 8-tal dagen later aardt u de aspergeplanten aan met de aarde van tussen de rijen en dit tot een hoogte van 30 cm. Tijdens het eerste oogstjaar oogst u best niet meer dan 2 tot 4 asperges per stengel. Dat moet bovendien voor 1 juni gebeuren. De uitlopers worden afgesneden als ze 10 cm boven de grond uitkomen. Bij het oogsten van de asperges maakt u de uitlopers vrij tot aan de wortelstok en breekt u hem met een draaiende beweging aan de basis af. Daarna maakt u het heuveltje weer dicht. Op het einde van het seizoen laat u de planten vrij groeien. Op het einde van oktober snoeit u de verdroogde stengels af tot tegen het heuveltje en vernietigt u ze. In de lente van het 4de jaar legt u opnieuw heuveltjes aan en bemest u de grond. Vanaf april tot midden juni kunt u dan oogsten. Als aspergeplanten op een correcte manier geplant zijn, kunnen ze 10 jaar mee. Om nog vlugger en gemakkelijker asperges te oogsten leggen we er nog een zwarte plasticfolie over. De grond blijft hierdoor droger zodat gemakkelijker geoogst kan worden. Met de folie warmt de grond beter op zodat enkele dagen vroeger kan geoogst worden. Ook helpt de zwarte folie het onkruid bestrijden. Dit is handig en spaart ons veel werk. De zwarte folie kan elk jaar na de oogst opnieuw opgeborgen worden en het jaar nadien opnieuw gebruikt worden. Asperges gedijen het best in het gezelschap van peterselie, look en ui. De combinatie asperges en tomaten is ook ten zeerste aan te bevelen aangezien tomaten kevers op afstand houden.

VariŽteiten asperges

- "Vroege van Argenteuil": een klassieke soort die dikke asperges van goede kwaliteit geeft; de punten zijn enigszins paars - "Atlas": is een groene asperge van uitzonderlijk goede kwaliteit die makkelijk te telen is; het is bovendien een erg productieve variŽteit - "Elia hyb. F1": is een zeer vroege soort met een lange oogstperiode; de smaak is voortreffelijk

Opgelet voor roest en aspergekevers

Asperges zijn zelden onderhevig aan ziektes, behalve in jaren met rampzalige weersomstandigheden. Aspergeroest veroorzaakt roodbruine wratjes op de stengels. De stengels vergelen en sterven af. De aangetaste moeten meteen worden vernietigd. Aspergeroest treedt vooral op wanneer de planten in vochtige aarde staan. Ook op oudere percelen kan dit voorkomen en dan wijst dit op een bodemziekte. Meestal verdwijnt dit roestig zijn naargelang het seizoen vordert. Er zijn 2 insecten die de asperge grote schade kunnen toebrengen: de aspergevlieg en de aspergekever. Er zijn 2 soorten kevers die het op de asperge gemunt hebben: Crioceris asparagi en Crioceris duodecim. De kevers verschijnen in de tuin vanaf eind april. Let vooral op de aspergevlieg vanaf half april. Ze legt haar eieren op de aspergestengels die juist boven de grond uitkomen. De larven die uit de eieren komen vreten aan de stengels en die groeien niet verder. Ze vertonen een sterke kromming.

Aspergegroen

Wie asperges in de tuin kweekt zal het groen herkennen. Na de oogst van gebleekte witte of ongebleekte groene stelen moet de aspergeplant uitgroeien om weer voldoende energie voor het volgende jaar te verzamelen. Asperges zien er dan uit als luchtige kerstbomen, soms toepasselijk versierd met rode besjes als het vrouwelijke planten zijn. Als het groen bruin geworden is, kan het afgeknipt worden. Geef de planten na het afknippen een flinke laag compost of goed verteerde oude mest zodat ze ons volgend jaar weer van asperges kunnen voorzien.

Asperge in de keuken

- Zachte, groene aspergekopjes zijn heerlijk in een omelet, quiche of salade. U kunt ze ook roerbakken tot ze knapperig zijn; Op het hoge vuur worden ze snel gaar en houden zo hun smaak. - Bewaar asperges afgedekt in een laagje water in de koelkast als ze niet meteen worden gebruikt - Bij dikke, taaie asperges het onderste deel met een dunschiller schillen tot het zachtere deel te voorschijn komt. Normaal koken. - Asperges kunnen het best in een grote pan rechtop worden gekookt in ongeveer 4 cm water. Breng water aan de kook, zet asperges in de pan en kook ze afgedekt gaar. Asperges moeten kort worden gekookt om ze zacht maar toch stevig te houden. - Asperges bakken: schil de asperges, kook ze vijf minuten en laat ze uitlekken en afkoelen. Snijd ze in hapklare stukken en bak ze in boter of olie - Asperges wokken: snijd geschilde en ongekookte asperges in stukken van twee centimeter en wok ze beetgaar in hete olie

Asperges, sexy groente

Sexy is deze slanke witte wortelstok met gesloten kopje zeker dankzij zijn sensuele fallusvorm. De manier waarop je asperges eet, uit de hand, draagt ongetwijfeld bij tot zijn reputatie als afrodisiacum. Er bestaan paarse en groene asperges, maar de witte hebben de fijnste smaak. Hoewel de verschillende soorten een verschillende vitaminegehalte hebben, zijn ze allemaal rijk aan kalium, magnesium, ijzer en calcium, stoffen die nodig zijn voor het bevorderen van een hoog seksueel energieniveau. Lees zeker ook: lentegroenten

Asperges: goede buren / slechte buren

- goede buren: tomaten, peterselie, pluksla, kropsla, komkommers - slechte buren: knoflook, uien intessante links: groene asperge kweken spinazie kweken veldsla kweken paprika kweken wortelen kweken prei kweken paprika kweken uien kweken groenten kweken komkommers kweken artisjok kweken asperge kweken meloenperen kweken meloenen kweken tomaten kweken Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen spaanse pepers kweken kas volkstuinder voedingsstoffen kas kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas