klein kasje

Met een klein kasje dubbel zo fit

Niet alleen de seizoenen beÔnvloeden onze gezondheidstoestand. Het moderne jachtige leven, onevenwichtige voeding, ongezonde leefgewoonten benadelen ons lichaam en onze geest waardoor we er onnodig moe en futloos bijlopen. Een gezonde en gevarieerde voeding is meer dan essentieel voor een goede gezondheid. Onze eet- en voedingsgewoonten zijn de laatste decennia sterk veranderd en niet altijd evenwichtig. Groenten en fruit staan weinig of niet op ons dagelijks menu. Specifieke levensomstandigheden zoals roken, stress, intense sport of arbeid, een herstelperiode na ziekte doen ons lichaam snakken naar een extra portie vitaminen en mineralen. De oplossing is echter eenvoudig: streef naar een gezonde levensstijl, maak de juiste voedingskeuzes en schaf u een klein kasje aan.

Een klein kasje: droom of werkelijkheid?

Elke oprechte plantenliefhebber droomt van een kasje of van een oranjerie om vorstgevoelige planten te overwinteren, om exotische planten te kunnen kweken of om het tuinseizoen in ons wisselvallige klimaat te verlengen en om zelf allerlei planten te kunnen zaaien en kweken.

Een kasje:

een kasje is een constructie van glas en hout of metaal om te zaaien en plantgoed op te kweken, om groenten en fruit te telen waarvoor ons klimaat net iets te koud is (zoals druiven, vijgen en tomaten) of om allerlei niet-winterharde exotische sierplanten te kweken. Afhankelijk van de bedoeling kunnen ze al dan niet verwarmd worden, of kan er zelfs een tropisch of mediterraan klimaat nagebootst worden. De eerste kassen dateren uit het begin van de 19de eeuw toen de ontwikkeling van soepeler smeedwerk en sterker glas nieuwe technische mogelijkheden bood om hele wanden en koepels in glas te bouwen. Die eerste kassen - soms waren het echte glazen paleizen - werden gebruikt voor het kweken van veeleisende en zeldzame tropische planten, soms ook voor vogels en exotische dieren, en als chique ontvangsruimte voor recepties en bals. Aanvankelijk waren dergelijke kassen het privilege van koningen en rijke kasteelheren en industriŽlen. Vrij senl raakten die kassen - weliswaar bescheidener en eenvoudiger van opzet - ook ingeburgerd bij de iets minder rijke tuinliefhebbers. Zo vinden we vandaag nog vaak prachtige oude kassen in heel wat pastorie- en kloostertuinen en bij oude burgerwoningen. Ook in de commerciŽle tuinbouw maakte de kas snel furore, met als meest sprekende voorbeeld de druivenkassen. Vanaf het begin van de twintigste eeuw, maar vooral vanaf de jaren '60, kwamen kleinere, gestandaardiseerde en vooral goedkopere uitvoeringen op de markt waardoor ook de gewone hobbytuinier zich vandaag een klein kasje kan permitteren. Ontdek hier ons ruim aanbod van kleine kasjes Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aan kas www.acd-kassen.nl
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas