wintergroenten

Wintergroenten uit onze moestuin of kas

Volgende wintergroenten kunnen in de winter buiten blijven: - boerenkool - rode snijbiet - prei - savooikool - spruitkool - schorseneer - veldsla - winterspinazie - wortelpeterselie Deze wintergroenten verdragen enkele graden nachtvorst: - peterselie - rodekool - witloofwortels - wite kool - wortelen (peen) Deze wintergroenten verdragen lichte vorst: - andijvie - groene selderij - knolselderij (de knol zelf mag niet bevriezen) - knolvenkel; wel afdekken en binnenhalen bij de eerste strenge vorstperiode De wintergroenten die absoluut geen (nacht)vorst verdragen zijn: - bleekselderij - bloemkool - broccoli - ijsberg- en kropsla

Wintergroenten inkuilen

In de eerste helft van november is het tijd om de wintergroenten te oogsten en naar de bewaarplaats te brengen. Wortelgewassen als koolraap, pastinaak, knolselderij, winterbiet en winterpeen houdt u tot ver in het voorjaar goed door ze op het droogste plekje in de tuin in te kuilen. Werkwijze: bedek een rechthoekig stukje grond met een 15 cm dikke laag stro of dorre bladeren. De afmeting is afhankelijk van de hoeveelheid groenten die u gaat inkuilen. Draai met de hand het loof van de groenten. Stapel de wortels laag na laag op de ondergrond van stro of blad. Zorg er hierbij voor dat een 'bergje' ontstaat, dat naar boven toe steeds iets smaller wordt. Dek de kuil tenslotte af met een 15 cm dikke laag stro, met daarop een even dikke laag grond. De benodigde grond kunt u het beste rond de kuil weggraven. Zo ontstaat er een greppeltje dat inregenen van de kuil voorkomt.

Wortelgroenten inkisten

Wortelgroenten voor wintergebruik kunt u ook 'inkisten'. Dat gebeurt in een donkere, luchtige en koele ruimte (bv een onverwarmde garage, de kelder, de zolder). Bij deze bewaarmethode legt u de van het loof ontdane wortels laag na laag in kisten. Strooi hierbij tussen de lagen vochtig wit zand. Zo voorkomt u dat de wortels uitdrogen. Bij 'inkisten' blijven de wortels iets minder lang goed dan bij inkuilen. interessante links kas volkstuinder geslaagde combinaties met groente kas

Echte wintergroenten

Maak u geen zorgen over krul-, savooi- en spruitkool, prei en raapjes. Ze kunnen perfect tegen een graadje vorst. Krul- en spruitkool worden door de koude zelfs wat meer toegankelijk voor een kindermond: ze verliezen enigszins hun bittere smaak. Prei en raapjes oogsten wordt weersafhankelijk. Als het sterk vriest raakt u met spade en riek nniet meer in de aarde. Door bladeren of ander droog materiaal tussen de rijtjes in te stoppen vertraagt dat proces.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas