artisjok kweken

De artisjok is in Zuid-Europa een gekweekte groente

In Nederland is de vrijwel alleen de variŽteit 'Groen van Laon' winterhard. De artisjok is niet zaadvast. Daarom zult u onder de zaailingen een sterke selectie moeten uitvoeren. Planten met stekels op de bladeren worden verwijderd. Het zaaien kan zowel in maart in de kas, als vanaf april in de volle grond. Op bodemverwarming in de kas moet u de artisjok in potjes zaaien. Leg drie zaden per potje en behoud alleen het sterkste kiemplantje. Plant de zaailingen zo vlug mogelijk uit, 1 meter uit elkaar. Artisjok heeft voral last van wintervocht,; meer dan van vorst. Onze kwakkelwinters met hun vriesje en hun dooitje zijn vaak funest voor de artisjok. De winterbedekking moet zo worden aangebracht dat het water wegvloeit en de voet van de planten droog blijft. Wij kunnen in het najaar ook enkel artisjokplanten planten in de koude bak of in een koude kas. Als u bij warm weer lucht, heeft u zelden problemen. Artisjokken worden geoogst wanneer de bovenste omwindelbladeren uiteen wijken. Een verse artisjok is een echte delicatesse. De artisjok houdt van veel stalmest in een rijke bodem. De artisjok is een veredelde groente, voortgekomen uit dezelfde moederplant als de kardoen. kardoen kweken De bloembladeren zijn breder en vlezig geworden en de bloembodem is verdikt.

Tip

: na het reinigen en behandelen van de artisjok zit er een bittere geur aan je handen. Wrijf ze in met citroensap en de bittere geur zal verdwijnen. Zowel artisjok als kardoen behoren tot het plantengeslacht Cynara en ze zijn beide eetbaar. Wel wordt de echte artisjok, Cynara sclolymus, door kenners hoger gewaardeerd dan de kardoen, Cynaran cardunculus. De laatstgenoemde heeft stekelvormige omwindselbladeren en is veel lastiger om aan te pakken. In het gebied rond de Middellandese Zee en op de Canarische eilanden komen nog meer soorten Cynara voor, maar die zijn alle niet eetbaar. Een enkele keer worden ze wel als sierplant in de tuin gebruikt. Omdat ze echter niet betrouwbaar winterhard zijn, is hen vaak geen lang tuinleven beschoren. Maar zowel artisjok en kardoen zijn schitterende tuinplanten en hun bloemen lenen zich goed voor grote boeketten.

Voedingsbron

Artisjok bevat kalium en fosfor. Stimuleert de galsecretie, heeft een cholesterolverlagende werkign. Stimuleert het vetmetabolisme. interessante links: aardappelen kweken paprika kweken groenten kweken komkommers kweken meloenperen kweken paprika kweken wortelen kweken prei kweken uien kweken maÔs kweken tomaten kweken Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen spaanse pepers kweken veldsla kweken voedingsstoffen kas kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas