kardoen kweken

Kardoen kweken in de kas: een heerlijke groente

Bij ons wordt de kardoen meestal eenjarig gekweekt omwille van de fraaie blauwe distelbloemen die, wanneer de plant vroeg gezaaid wordt, nog hetzelfde jaar diep in de zomer boven de grote grijze bladeren uittorenen. Kardoen smaakt bitter en wordt gebruikt om kruidenbitters en aperitieven op smaak te brengen. Als groente wordt de kardoen pas laat gezaaid, omstreeks 10 mei. De grond is dan warm. In dat geval schiet de plant niet door en vormt, zoals bleekselderij, een rozet van bladeren met dikke stengels. In dit geval zult u bijgevolg de fraaie bloemen moeten missen. De voet van de kardoen wordt in het najaar bebleekt. De kardoen is dus een najaarsgroente. Omdat de kardoen ook als bloeiende sierplant wordt geteeld, is het echt een plant voor dubbel gebruik. Ook als kardoen laat gezaaid wordt zal hij uitgroeien tot een forse plant die tussen 1 en 1,5 meter hoge diep ingesneden, grijze en enigzins wollig behaarde bladeren voorbrengt met vlezige bladstelen. Het moeilijkste is het bleken. Dat moet heel zorgvuldig gebeuren. Ongebleekte planten zijn veel te bitter om te eten. Gebleekte planten bezitten een zachte, aangename bitterheid zoals u die ook in ouderwets witloof kon aantreffen. Het is in ons klimaat, waar de najaarsvorst vroeg kan invallen, aan te bevelen reeds in september, begin oktober met het bleken te beginnen. De eenvoudigste manier bestaat erin de bladribben met zwarte, lichtdichte landbouwfolie of met stro in te pakken en de voet van de plant aan te aarden. het is dezelfde techniek die vroeger bij bleekselderij werd gebruikt. Na ongeveer drie weken zijn de planten voldoende gebleekt en kunnen ze worden geoogst. Met kardoen als sierplant heeft u altijd succes. Zaai de vrij grote kegelvormige zaden eind februari, begin maart in potjes onder glas. Het uitplanten van de jonge kardoentjes gebeurt in mei. De planten zullen eerst een sterke rozet van grijze bladeren ontwikkelen. Later verschijnen de stevige bloemstengels.

interessante links:

artisjok kweken meloenperen kweken meloenen kweken paprika kweken aardappelen kweken paprika kweken uien kweken groenten kweken kardoen kweken veldsla kweken maÔs kweken geslaagde combinaties met groente wortelen kweken tomaten kweken Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen spaanse pepers kweken kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas