maïs kweken

Goudgele maïskolven om van te watertanden

Maïs komt oorspronkelijk uit tropisch Amerika en was het basisvoedsel van de Indianen. Nadat Columbus maïs naar Europa bracht, is deze groente over de hele wereld bekend geworden. Vers geplukte maïs heeft de beste smaak. Hoe zoeter, hoe lekkerder. Er zijn heel wat selecties maïs verkrijgbaar. - 'Golden Bantam' die 2 meter hoog wordt en zachtzoete kolven vormt, is heel populair - 'Golden Midget' is een aanrader voor in de kas, deze wordt maar zo'n 1 meter hoog met zoete kolven van 15-20 cm. - 'Silver Dew' of 'Silver Queen' voor hun crèmewitte kleur Zo kweekt u suikermaïs Suikermaïs gedijt het beste bij een warme en vooral lange zomer, of in onze kas. Zaai de zaden half april of begin mei voor in een kasje (of kweekbakje), zodat u al flinke planten heeft als u ze eind mei buiten uit kunt planten. Gebruik bij het zaaien afzonderlijke, liefst vrij diepe potjes en zaai daarin één zaadje per pot, dan hoeven de planten niet verspeend te worden en kunnen ze ongestoord doorgroeien totdat ze naar buiten kunnen. Plant ze buiten niet op rijtjes maar in blokvorm uit, voor een goede bestuiving en zaadzetting van de kolven. Na het oogsten van suikermaiskolven verliezen de maiskorrels heel snel suiker en smaken dan minder goed; eigenlijk moet het water in de pan al koken als je naar buiten gaat om een verse kolf te plukken. Suikermais is niet kieskeurig wat grondsoort betreft. Goed losgemaakte, humusrijke, niet te droge grond is het beste. Een kalkbemesting in het najaar of vroege voorjaar is aan te bevelen. Mais houdt van veel mest. Werk voor het planten compost door de grond en koemestkorrels of verteerde mest. Laat wel tenminste zes weken verstrijken tussen het tijdstip van bekalken en bemesten, want kalk en mest verdragen elkaar niet. Geef nog wat extra (kunst)mest als de planten 50 tot 75 centimeter hoog zijn. Mais houdt van warmte. Zaai daarom niet te vroeg: voorzaaien in de kas op zijn vroegst eind april. Ook mais voor de volle grond wordt beter binnen in de kas voor gezaaid in potten of zaaitrays. Uitgeplant wordt als de planten 10 tot 15 centimeter zijn. Kweek suikermais niet in de buurt van gewone mais of siermais. Door de wind zal kruisbestuiving ontstaan en is de mais niet meer te eten. Ingevroren suikermais behoudt prima zijn smaak.

Maïs: goede buren

- tomaten, kropsla, bonen, komkommers, courgettes, selderie, bieten, pompoenen, meloenen, aardappels

Maïs gerechten

De populairste manier om maïs te serveren, is aan de kolf. Leg de kolven in ongezouten, kokend water. Van gezouten water worden de vezels taai. Voeg een weinig suiker toe, dat versterkt de zoete smaak van maïs. In ongeveer 8 minuten gaar koken. Meteen serveren met boter, zout en peper of kruidenboter. Voor de barbecue, de bladeren en draadjes verwijderen en met boter bestrijken. Elke kolf in aluminiumfolie wikkelen en in ongeveer 20 minuten gaar roosteren; daarbij de kolven regelmatig omdraaien. interessante links: suikermais kweken broccoli kweken maïs kweken uien kweken aardappelen kweken paprika kweken groenten kweken komkommers kweken meloenperen kweken meloenen kweken paprika kweken spinazie kweken tomaten kweken Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen spaanse pepers kweken veldsla kweken prei kweken geslaagde combinaties met groente kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas