rabarber kweken

Rabarber

Rabarber is afkomstig van China waar de Chinezen ze als eersten in cultuur brachten. Is het een groente of moeten de zure stengels van rabarber eerder bij het fruit worden ingedeeld? Hoe dan ook, de gewone rabarber, Rheum rabarbarum, is een robuuste vast plant die zonder meer decoratief is. Vooral wanneer in mei de bloemstengel oprijst. Dan is het een plant die architectuur bedrijft. Wanneer de bloemen helemaal ontloken zijn, neemt de charme van deze plant aanzienlijk af. Deze winterharde groente is zonder meer een eenvoudig te kweken gewas dat heel wat mogelijkheden biedt in de keuken en de tuin.

Planten en vermeerderen

Om rabarber te vermeerderen nemen we 5 tot 10 cm lange wortelstekken en potten deze op. Zaaien kan, maar wordt zelden toegepast vanwege de trage kieming en groei. Kies voor een zonnige standplaats, rabarber groeit niet optimaal op schaduwrijke plaatsen. Een vruchtbare, goed gedraineerde bodem is prima. Deze groente heeft een hekel aan te natte gronden. Geef zeker voldoende water bij het aanplanten. Bemesting van rabarber is een belangrijke factor bij het kweken hiervan, dien daarom voldoende compost toe. Ook stikstof, fosfoer en kalium zijn belangrijke elementen om rabarber optimaal te laten groeien. Vanaf het tweede jaar na aanplanting kan er geoogst worden. Snij of scheur de stelen af onderaan de plant om wonden te vermijden.

Is het waar dat rabarber giftig is?

Absoluut fout! Er wordt over rabarber nog wel meer onzin verteld, terwijl het juist een lekkere zoetzure groente is, die vol goede bestanddelen zit. Wel is het waar dat de bladeren van de rabarber in sterke concentratie oxaalzuur bevatten. Die bladeren mag u dus nooit eten, maar van de stengels mag u naar hartelust snoepen. Tenzij u een zware jicht- of reumalijder zou zijn.

Rabarber forceren

Rabarber kun je op verschillende manieren forceren om er eerder van te kunnen eten dan eigenlijk de bedoeling is. De bekendste en leukste manier van forceren is het gebruik van een bleekpot (bv terracotta pot). U zet hem in januari over een rabarplant heen. Vroeger werd aan de buitenkant van de pot paardenmest of grond gelegd om het proces te versnellen. De rabarber denkt dat het voorjaar aangebroken is en gaat groeien. Doordat er geen licht in de pot kan, worden de bladstelen gebleekt en worden ze zacht en mals. Op een bleekpot hoort een dekseltje om af en toe te kijken of de rabarber al eetbaar is. U kunt ook forceren door in november een rabarberplant binnen te halen. Zo'n plant is buiten al in winterrust, maar deze rust kan doorbroken worden door de pol op een donkere plaats te zetten en goed nat te houden. Een kruipruimte is hiervoor zeer geschikt. De planten zullen uit gaan lopen en zeer dunne stelen produceren. Deze zijn bijzonder lekker en fijn van smaak. intessante links: rabarber telen paprika kweken wortelen kweken prei kweken paprika kweken uien kweken groenten kweken komkommers kweken maÔs kweken meloenperen kweken ijskruid kweken meloenen kweken tomaten kweken Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen spaanse pepers kweken winterpostelein kweken veldsla kweken kas volkstuinder voedingsstoffen kas kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas