spinazie kweken

Spinazie is op zijn best wanneer het vers gekweekt uit de eigen kas wordt geoogst

Spinazie komt oorspronkelijk uit Perzië. De frisgroene blaadjes smaken ofwel rauw, in salades, als gekookt goed in allerlei gerechten.

Spinazie wordt snel slap en moet meteen gebruikt worden. We oogsten de spinazie met frisse, stevige blaadjes. De groente moet nog naar verse aarde ruiken. De groene blaadjes zijn rijk aan viatamine A, C en mineralen. Spinazie moet 2 of 2 keer grondig in koud water worden gewassen, tot alle zandresten zijn afgespoeld.

Kook spinazie 3-5 minuten in een pan (niet van aluminium) met aanhangend water. Goed afgieten. Vooral als men vroeg in het voorjaar spinazie wil zaaien, is het belangrijk dat er voldoende stikstof in de bodem beschikbaar is. Spinazie is weinig vorstgevoelig, afdekken is niet nodig. In plaats van uw kas leeg te laten staan, kunt u er met spinazie nuttig gebruik van maken.

Zaaien november/december. Oogst maart/april; met lichte verwarming iets eerder. Gezaaid wordt in voren van 2 tot 3 cm diep, met 12 tot 15 cm afstand en ongeveer 6 gram/m². Bij een te dichte afstand dreigt er gevaar voor meeldauw. Als oogst kunt u 2 kg/m² verwachten. De kas moet goed te ventileren zijn. Temperatuur op 10 tot 15° C houden. Voldoende, maar zelden besproeien en zeker niet 's avonds.

Spinazie heeft weinig last van belagers. Pluk de spinaziebladen echter tijdig. Als de planten te lang onaangeroerd blijven doorgroeien, schieten ze door. En als ze zo'n bloemstengel vormen, krijgt het blad een bittere smaak en hebben we er niet veel meer aan. Enkele keukenrecepten Beqoula (spinaziesalade)

Nodig: 1 kg spinazie, 2 bosjes peterselie, 1 bosje koriander, 1/4 stengel bleekselderij, 4 teentjes knoflook, 1 eetlepel milde paprikapoeder, 1/2 theelepel cayennepeper, 1/4 theelepel komijn, 3 eetlepels olie, 1/2 ingemaakte citroen, zout, olijven om te garneren Bereiding: spinazie, peterselie en koriander zeer fijn snijden. Bleekselderij in kleine stukjes snijden. Groenten en kruiden grondig wassen, uit laten lekken, met samenhangend water in een pan doen en op een matig vuur laten slinken.

De knoflook in kleine stukjes snijden en samen met paprikapoeder, cayennepeper, komijn en olie bij het groentemengsel doen. Met het deksel op de pan nog 15 minuten zachtjes laten smoren. De citroen in kleine stukjes snijden, samen met het citroensap toevoegen en nog 5 minuten mee laten stoven. De salade warm of koud serveren. Garneer met olijven.

Maakt spinazie ijzersterk?

Neen dus.
Dat misverstand is wetenschappelijk reeds in 1937 uit de wereld geholpen, maar de Popeye-mythe kent blijkbaar het eeuwig leven. Vóór 1937 dacht men dat spinazie zo'n 40 mg ijzer per 100 mg bevatte en dus een heel belangrijke groente was om ons lichaam aan te sterken. Het ijzergehalte ligt evenwel tien keer lager. Toch is spinazie een van de groenten die het meest ijzer bevatten. Maar ze bevat ook vrij veel oxaalzuur en is daarom geen aanrader voor jicht- en reumalijders. Oxaalzuur remt ook de calciumopname. Daarom is het goed in de loop van dezelfde dat melk of yoghurt te nuttigen.
Ja dus.
Popeye heeft gelijk: spinazie geeft extra spierkracht. In spinazie zitten immers veel nitraten, en die mineralen stimuleren de mitochondriën - de energiecentrales van onze (spier)cellen - om meer energie te produceren met minder zuurstof. Dat zegt de Zweedse professor Eddie Weitzberg van de Karolinska Universiteit. Nitraten werden tot voor kort met een kwaad oog bekeken door voedseldeskundigen, maar ze blijken essentieel te zijn voor onze gezondheid.

Nitraten worden door bacteriën in ons lichaam omgezet tot nitrietoxide, dat onze bloeddruk regelt, ons immuunsysteem versterkt en de efficiëntie van de mitochondriën verbetert. Dat vooral het ijzer in spinazie voor het Popeye-effect zorgt, klopt dus niet. Spinazie krachtiger dan rode bietensap Het effect van nitrietoxide is trouwens identiek als het mechanisme achter de hype van rode bietensap.

Ook daar zijn nitraten het geheim achter de spierversterkende werking. Maar spinazie is nóg krachtiger. Weitzberg stelt een bord spinazie gelijk aan het sap van twee tot drie rode bieten. Drie dagen lang spinazie eten, levert al een merkbare verbetering van ons uithoudingsvermogen op. Er is wel één voorwaarde: spoel je mond nadien niet met mondwater, want dat doodt de bacterën in je mond die noidg zijn om de nitraten om te zetten in nitrietoxide.

Spinazie: goede buren

- goede buren: aardbeien, bieten, tomaten, stokbonen, radijsjes, rammenas, koolrabi, koolsoorten, aardappels interessante links: aardappelen kweken paprika kweken groenten kweken komkommers kweken broccoli kweken uien kweken veldsla kweken prei kweken meloenperen kweken meloenen kweken paprika kweken tomaten kweken Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen spaanse pepers kweken maïs kweken geslaagde combinaties met groente kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas