broccoli kweken

Broccoli kweken in onze kas

Broccoli komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en was bij de Romeinen al bekend. Dat brocolli zo populair is geworden, is te danken aan de Amerikanen, die sinds 1900 op grote schaal brocolli verbouwen. De brocollikoppen zijn eigenlijk volgroeide groene bloemknoppen op een korte vlezige stam.

Wist je dat er meerdere soorten broccoli zijn en dat je deze groente makkelijk zelf kunt kweken?

Hou jij ook zo van de groene Italisaanse bloemkool, beter bekend onder de naam broccoli?

Winter- en zomerbroccoli

Brocolli kent 1- en 2-jarige rassen. De 2-jarige rassen onderscheiden zich doordat ze pas bloemhoofdjes vormen na een overwintering op het veld. Om die reden wordt deze soort winterbroccoli genoemd. Zomerbroccoli daarentegen is een veel sneller groeiend, 1-jarig gewas: 3 tot 4 maand nadat je zomerbroccoli hebt gezaaid, kan hij al worden geoogst.

Kweken van zomerbroccoli

Voor zomerbroccoli worden diverse kweekperiodes gehanteerd: vroege teelt, zomerteelt en herfstteelt. We bespreken hier de vroege teelt, waarbij je in de kas zaait tussen half maart en midden april. Maak daarvoor een zaaibedje in een verwarmde kas met een temperatuur tussen 12į en 15į Celsius. Als de zaailingen groot genoeg zijn, plant je ze over in een pot met een diameter van 5 cm. Zo'n 4 weken na het zaaien kun je de broccoliplantjes buiten in volle grond planten. Houd hierbij een onderlinge afstand aan van 45 cm. 2 maanden na het overplanten in volle grond is de broccoli oogstklaar.

Hoofd- en zijknoppen van brocolli

Broccoli vormt tijdens zijn groei eerst een erg grote hoofknop, waaruit later kleinere zijknoppen lopen. Je mag de knoppen oogsten zodra ze een donkere kleur en een mooi vast structuur hebben gekregen. Doorgaans wordt broccoli geoogst met een stengel van 20 centimeter lang. Vergeet niet om de broccoli meteen na het oogsten koel te bewaren.

Broccoli en de ideale ondergrond

Ongestoord kunnen groeien, dat is wat broccoli verlangt. Een erg natte, koude of droge ondergrond wordt dan ook ten stelligste afgeraden voor de teelt ervan. Lichte grondsoorten zijn een aanrader voor de vroege teelt van broccoli. De zomer- en herfstbroccoli doet het dan weer op alle soorten ondergrond goed.

Broccoli en rupsenplagen

Op het einde van de zomer en tijdens het najaar ondervindt broccoli mogelijk heel wat last van rupsen. Deze groene veelvraten vallen amper op en handmatig vangen is dan ook geen eenvoudige klus. Heb je je broccoli eenmaal geoogst en wil je zeker zijn dat er geen rupsen op zin achtergebleven? Leg de knoppen dan na de oogst enkele uren in zout water.

Kailan of Chinese broccoli

Een tuin is voor steeds meer mensen ook een avontuurlijke reis. We eten traditioneel al enkele eeuwen planten die vanuit de hele wereld in onze tuinen terecht gekomen zijn. China en Japan zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie. Een van de meest succesvolle en opvallende introducties is kailan of Chinese broccoli. Zaai kailan ter plaatse in de kas van maart tot augustus. Dun de zaailingen op zo'n vijf centimeter uit en laat alles zorgeloos uitgroeien tot de planten twee maanden later volop bloemknoppen ontwikkelen. Je kunt de bovenste 10 cm van de plant nog net gesloten of met de eerste grote witte bloemen geopend oogsten, maar oogst in elk geval een hele bundel van deze knapperige stengelknoppen. Kailan is prima rauw te gebruiken of wordt in bundeltjes even geblancheerd of verwerkt in groenteschotels. Net als bij de gewone broccoli mag je nog een tweede oogst van de talrijke zijscheuten verwachten. Net iets anders in teelt en gebruik, maar supersnel en eenvoudig, en opnieuw een erg opvallende plant in de kas.

Brocolli in de keuken

Kleine roosjes kunnen in soepen en salades worden gebruikt. De stammetjes, geschild, in stukjes gesneden en gesmoord, vormen een interessant bijgerecht. Gestoomd kan het goed worden gebruikt in hartige taarten, als vervanger van asperge. Als groente wordt hij rauw of gekookt geserveerd. Gestoomde broccoli smaakt heerlijk met gesmolten boter of hollandaise of bearnaise saus. Niet te lang koken; hij krijgt dan een onaantrekkelijk geelgroene kleur. Broccoli ongewassen in de groentela van de koelkast bewaren. Heeft de broccoli een gelige kleur, gebruik hem dan direct. Niet veel tijd om te koken? en wťl zin om te scoren bij uw gasten? Dan is'wok' het codewoord! Keukenprins of kookkluns, iedereen slaagt erin om dit smakelijk gerecht op tafel te toveren: Broccoli en kop (voor 2 personen) - ingrediŽnten: 1 kop quinoa, 2 koppen water, arachideolie, 1 kleine broccoli in roosjes verdeeld en 5 minuten geblancheerd, 2 wortels met de dunschiller in reepjes gesneden, 1/2 venkel in kleine blokjes gesneden, 300 gram kipfilet in blokjes gesneden, peper en zout, snuifje cayennepeper, 1/2 eetlepel paprikapoeder, 1 eetlepel currypoeder, 2 eetlepels komijnzaad, 1 eetlepel pompoenpitten, 2 eetlepels amandelschilfers - bereiding: verhit 2 koppen water in de wok en voeg daarbij de quinoa. Kook gedurende 12 minuten en plaats opzij. Verhit de olie en bak de kippenblokjes. Kruid ze met peper, zout, cayennepeper, paprikapoeder en 1/2 eetlepel currypoeder. Voeg de venkel toe en bak mee. Voeg ook de broccoli en de wortelreepjes toe, kruid met het komijnzaad en roerbak even. Voeg de quinoa opnieuw toe en bestrooi met de pompoenpitten en de amandelschilfers. Kruid met 1/2 eetlepel currypoeder, peper en zout. intessante links: bloemkool kweken paprika kweken uien kweken groenten kweken komkommers kweken artisjok kweken asperge kweken meloenperen kweken meloenen kweken tomaten kweken Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen spaanse pepers kweken spinazie kweken veldsla kweken paprika kweken wortelen kweken prei kweken kas volkstuinder voedingsstoffen kas kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas