kiwi kweken

Kiwi's kweken: boordevol vitamine C

Kiwi's: rijk aan vitamine A, B1, B2, C en E. Kiwi's hebben een fijne, zoete en verfrissende smaak. Eťn enkele kiwi bevat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C en daarnaast ook veel vezels. Het is een vetarme bron van vitamine E. Als u een kiwi in 2 snijdt, kunnen uw kinderen die makkelijk uitlepelen. Kiwi is ook lekker in een smoothie, of in stukjes in fruitsalade, yoghurt of verse kaas. Kiwi's rijpen sneller als u ze naast appelen of bananen legt. Bewaar rijpe kiwi's in de koelkast. Enkele keukenrecepten Rijstgriesmeelpudding met kiwi (voor 4 personen) - 174 Kcal/pers - nodig: 4 rijpe kiwi's, 40 gram suikervervanger, 600 ml halfvolle melk, 50 gram rijstgriesmeel, 1 vanillestokje, 1 kiwi voor de garnering - bereiding: verwijder de schil van de kiwi's en snijd het vruchtvlees in stukjes. Pureer de kiwi's samen met de suikervervanger fijn. Breng de melk aan de kook, haal van het vuur en roer geleidelijk het rijstgriesmeel erdoor. Voeg het vanillemerg toe. Laat 2 minuten doorkoken onder voortdurend omroeren. Haal van het vuur en meng de kiwipuree erdoor. Schep in kommetjes en laat 1 uur opstijven in de koelkast. Werk af met een schijfje kiwi Kiwisoepje met limoen (voor 4 personen) - nodig: 5 kiwi's, 4 eetlepels ananassap, 1 eetlepel limoensap, zout, cayennepeper, 100 ml sojaroom, geraspte schil van onbespoten limoen - bereiding: verwijder de schil van de kiwi's en snijd ze in stukken. Houd enkele stukjes apart voor de afwerking. Doe de rest van de kiwistukjes samen met alle andere ingrediŽnten, behalve de limoenrasp, in een mixkom of blender en pureer het geheel fijn. Serveer in kopjes en versier met kleine stukjes kiwi en limoenrasp Kiwi-shake - nodig (voor 4 personen): 2 kiwi's, 1/2 L natuuryoghurt, 2 dl melk, 4 bollen vanilleroomijs, 4 eetlepels suiker - bereiding: schil de kiwi's en snij in blokjes. Doe alle ingrediŽnten in een mengkom en mix tot een schuimige shake. Verdeel de shake over brede, hoge glazen en versier met een schijfje of stukje vers fruit. Dien onmiddellijk op met een fleurig rietje. Zorg ervoor dat alle ingrediŽnten goed gekoeld zijn. Gebruik als zoetmiddel vanillesuiker, honing, rietsuikersiroop of vruchtensiroop. ECHT GEZOND

Nu ook de rode kiwi

Naast de groene en de gele kiwi duikt er nu ook een rode kiwi op. Zijn schil is groenbruin en naarmate hij rijper wordt, wordt die schil bruiner. En net als de gele kiwi zitter er geen haartjes op de ietwat ruwe buitenkant. Pas als je de kiwi opensnijdt, wordt duidelijk waarom hij 'rood' genoemd wordt. In het midden gaat het groen vruchtvlees over in een helderrode kleur. Wat de smaak betreft, houdt hij het midden tussen een groene en een gele kiwi. Zoeter dan de groene, maar niet zo zoet als de gele. Het rode gedeelte geeft de kiwi iets fris en zurigs. De nieuwe rode kiwi heet Hongyang en is een vrouwelijk kiwiras.

Liever dikke kiwi's

Sandra van Leeuw uit Amersfoort heeft twee kiwiplanten in haar kas. Het eerste jaar oogstte ze 80 vruchten, vorig jaar 45. Dit jaar slechts 14, maar ze telde nog wel meer dan 130 kleine kiwitjes, die in trosjes groeien. Volgend jaar wil ze opnieuw meer grote kiwi's kweken
Aan bevruchting en wintersnoei ligt het niet, want er worden vruchten gevormd. Help de plant in conditie te blijven door in april/mei te mesten met een fosfor- en kalkrijke meststof - aardbei- en tomatenmest zijn ideaal. Pas zomersnoei toe, waarbij u zijscheuten inkort op ongeveer zeven bladeren voorbij de laatste vrucht. Durf het aan om het aantal vruchten te beperken. Laat elke twijg maar enkele vruchten dragen en dun trosjes uit tot twee of drie vruchten. Op die manier laat de plant alle energie naar dit eerder beperkt aantal gaan, waarbij ze datgene wat ze anders in veel vruchten stopt nu gebruikt om een geringer aantal extra zwaar te laten uitgroeien. interessante links: tomaten kweken Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen kas www.acd-kassen.nl




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas