uien kweken

Ajuin geeft kracht, ajuin ontsmet. Voor wie houdt van alles wat groeit en bloeit, maar vooral van de gewone ťchte producten.

De ajuin, eeuwenlang het voedsel van de gewone man. Dat is wetenschap die door gewone mensen wordt gewaardeerd, maar ook door geleerde mensen die de tijd niet hebben om zich over die simpele dingen te informeren. Het wordt steeds moeilijker om gezonde basisproducten te pakken te krijgen. Eigen gekweekte ajuinen zijn in elk geval beter en gezonder dan die uit de supermarkt. Uien behoren tot de oudste gecultiveerde planten ter wereld; sinds de Prehistorie worden ze als groente gebruikt. Uien worden in de vroege bijbelboeken al genoemd en op tekeningen in de tempels van het oude Egypte staan priesters met uien in hun hand. De schil van uien is flinterdun. Ze variŽren in smaak van mild tot sterk en in de mate van houdbaarheid. Gele of bruine uien hebben een sterke smaak en worden vooral in soepen, stoofpotten en andere warme gerechten gebruikte. Ze zijn lang houdbaar. Rode uien hebben een milde, zoetige smaak en worden in ringen in salades en als garnering gebruikt. De witte variant is mild van smaak en wordt rauw, in ringen, in salades verwerkt of in oosterse gerechten meegebakken. Kleine witte uitjes zijn geschikt om in te leggen of om heel mee te bakken in overschotels.

Waarom lopen uien uit in de winter?

Uien hebben snel last van uitlopers als ze op een te warme plaats worden bewaard of, en dat is veel minder bekend, als ze tijdens de groei door meeldauw zijn aangetast.

Een ui: voor de bloem, de blod of het blad?

Een ui is eigenlijk een bloembol. Je ziet dit duidelijk bij uien die je te lang hebt laten liggen: ze beginnen uit te lopen. Als je deze bol in de tuin plant, verschijnt een forse bloemstengel met daarop een bolvormige bloeiwijze, bestaande uit honderden grijswitte bloemetjes. De grote uienfamilie kent alledaagse en bijzonder planten. Naast de gewone ui en de bekende prei worden bijvoorbeeld ook snij-knoflook en daslook tot deze familie gerekend.

Uien kweken in de kas

We kunnen uien ook in de kas kweken als 'meelopers'. Zaaien in februari/maart of augustus, maar ook in de overige perioden. Net als in de tuin een lange kiemtijd: 14 tot 25 dagen. Dun zaaien en, niet vlak maar in voren, langs de rand bji andere groentesoorten. Later apart zetten op 3 tot 4 cm. Gemiddelde mestbehoefte. - stengelui: half april op zaaibed en eind mei buiten uitplanten, directe uitzaai en uitdunnen - bosui: vanaf mart tot eind april dicht op regels zaaien en niet uitdunnen. Vanaf half juni gebruikt met de groene 'pijpjes' met het kleine witte uienknobbeltje fijn gesneden in salades, e.d.

Bruine uienschillen helpen tegen luizen

Heeft u dit jaar ook zoveel last gehad van zwarte luizen in uw tuin? Luizen op de bonen en luizen op de Dahlia's? Ergernis alom! U kunt het volgende doen: bewaar gedurende de winter de schillen van de uien (niet de 'rokken', maar de bruine schillen) in een zakje. Niet te vochtig bewaren want anders gaan ze rotten. Als de Dahlia's en de bonenplantjes in het voorjaar net uit de bodem komen worden de schillen rondom de plantjes gelegd. U dekt vervolgens de schillen af met wat zand zodat ze niet wegwaaien. De luizen verdragen de uienlucht niet en uw planten blijven gespaard.

Uien in de keuken

Uiensoep met shiitakes Nodig: 6 uien, 400 gram shiitakes, boter, scheut droge sherry, 6 deciliter runderbouillon, 2,5 deciliter room, peper en zout, fijngehakte peterselie. Bereiding: fruit de uien en shiitakes in boter. Blus met sherry. Voeg de bouillon en room toe, kook 20 minuten. Mix fijn en kruid met peper en zout. Werk af met peterselie. intessante links: paprika kweken groenten kweken komkommers kweken meloenperen kweken meloenen kweken paprika kweken sjalot kweken wortelen kweken prei kweken tomaten kweken maÔs kweken Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen spaanse pepers kweken veldsla kweken kas volkstuinder voedingsstoffen kas kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas