prei kweken

Prei is het nationale symbool van Wales en wordt daar traditioneel op St.-Davidsdag gedragen. Van keizer Nero wordt gezegd dat hij veel prei at om zijn stem te verbeteren. Voor het planten van prei graaf je een greppeltje van 10 tot 15 cm diep. Maak met een stok ongeveer 10 cm diepe gaatjes waarin telkens ťťn preiplantje komt; Giet water in de greppel zodat de plantgaatjes vollopen. De komende weken vul je het greppeltje beetje bij beetje met aarde. Daarmee krijgt de prei een lange witte stengel. Prei vraagt een voedzame en diep losgemaakte grond. Vanwege de trage beginontwikkeling is het verstandig om prei op een zaaibed te zaaien en pas later uit te planten. Zaaitijd eind maaer-april. Uitplanten in juni/juli op 40 x 15 cm. Eventueel tegen de winter bij elkaar zetten en bij strenge vorst afdekken. Iedereen weet dat prei heerlijk smaakt in soepen, stoofschotels en quiches. Maar ook prei alleen is zeer smakelijk.

Preikalender

Prei blijft een heerlijke, gezonde en veelzijdige groente. Wie er gek op is, kan het hele jaar prei uit eigen tuin eten. - Zomerprei kunt u vanaf half januari in huis of in de verwarmde kas zaaien. De plantjes kunnen in april-mei de grond in. Oogst in juli en augustus. - Herfstprei wordt in maart in de koude bak of onverwarmde kas gezaaid. De plantjes worden begin juni geplant. Oogst in september en oktober. - Winterprei kunt u in april zaaien, de plantjes kunnen in juli de grond in. Oogst van november tot half mei.

Prei bereiden

Prei behoort tot de familie van de ui, maar heeft een cylindervormige en geen ronde knol. Bovendien zijn de bladeren lang, vlak en behoorlijk breed. De smaak is iets milder dan die van de ui. Vooral het witte deel wordt gegeten. Nadat de wortels, groene toppen en buitenste bladeren zijn verwijderd, moet prei zorgvuldig worden gewassen om alle resten aarde en zand weg te spoelen. Prei wordt gebruikt als groente in stamppotten en hartige taarten.

Prei: goede buren / slechte buren

- goede buren: uien, selderie, schorseneren, kropsla, wortels, erwten, koolrabi, koolsoorten, Oost-Indische kers, tuinkers - slechte buren: bonen, erwten intessante links: paprika kweken groenten kweken komkommers kweken paprika kweken maÔs kweken wortelen kweken tomaten kweken Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen spaanse pepers kweken rabarber kweken veldsla kweken kas volkstuinder februari telen kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas