groenten kweken

Koopkracht: Nederlanders gaan zelf groenten kweken

Steeds meer mensen werken in hun tuin (groentetuin) Het leuke van groente kweken is dat je in je eigen behoeften kunt voorzien.
"Steeds meer mensen gaan hun groenten zelf kweken. Dat kadert in een algemene trend naar meer buitenleven", zegt Erwin Acke van zadenleverancier Hortiplan. Vooral groenten en kruiden die snel en gemakkelijk groeien, vinden gretig aftrek.
Waar boemenzaden een zekere terugval kennen, zijn groentezaden aan een opmars bezig. "Kruidenzaden zoals basilicum en groentezaden als peterselie en radijsjes zijn het populairst", aldus Acke. "Deze groeien snel en kunnen gemakkelijk in een hoekje van de tuin geplant worden. Tomaten daarentegen zijn niet voor iedereen weggelegd. Daar heb je een heuse hobbykas voor nodig." Volgens Acke speelt ook het economisch effect zeker een rol. Zaden en kruiden zijn immers goedkoper dan het eindproduct in de supermarkt. *************************************************************

WAARSCHUWING De kans bestaat dat u nooit meer supermarktgroenten eet !!!

*************************************************************

Groenten kweken is kiezen voor gezonde voeding

Lees zeker ook : Gekookt of rauw? Groenten zijn altijd gezond DAGVERS Een bord vol groenten in alle kleuren van de regenboog oogt mooi, scherpt je appetijt en is ook gewoon gezond. Zo'n culinair schilderij bevat immers massa's antioxidanten die je beschermen tegen - onder meer - veroudering. Wie supergezond wil eten, kiest voor kleur en combineert naar smaak en goesting rood met groen, blauw met geel, en paars met wit - of helemaal andersom. Vanwaar die mix? Elke kleur stemt overeen met een specifieke groep van antioxicanten, met elk een specifieke werking. Hoe meer kleuren je op het bord, hoe meer je profiteert van al die heilzame eigenschappen. De invloed van kleur in groenten en fruit op onze gezondheid: welke groenten kweken we in onze kas? Kies voor een breed kleurengamma aan groenten en fruit. Eet dus niet alleen groene sla, maar ook rode tomaten, gele bananen, oranje wortelen ... Je krijgt dan de perfecte coctail binnen van vitaminen, mineralen en vezels. Breng kleur op je bord, in je broodtrommel en tussendoor. * ROOD: tomaat, rode paprika, aardbei, ... goed voor hart en bloedvaten en zou kanker tegengaan * ORANJE & GEEL: wortel, mandarijn, sinaasappel, abrikoos, ... positieve invloed op bloeddruk, weerstand en huis * GROEN: spinazie, paprika, sla, courgette, kiwi, ... goed voor het zenuw- en beendergestel en het gezichtsvermogen * BLAUW & PAARS: aubergine, vijgen, bosbessen, zwarte bessen, pruimen ... het geheugen, de urinewegen en stoelgang zouden er wel bij varen * WIT: ui, knoflook, prei ... prima voor cholesterol en hart Wie dagelijks vijf porties groenten en fruit binnenspeelt, trakteert zichzelf op een bom antioxidanten. Bekende voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine C en E, betacaroteen (in wortels), polyfenolen (in druiven en dus ook in wijn) en lycopeen (in tomaten). De fleurigste voedingsmiddelen zijn de kampioenen in antioxidanten. En de vruchten met de donkerste tinten (rood en paars) bevatten daarbovenop nog eens de hoogste concentratie van vitamines en polyfenolen. Zodra je enkele verschillende soorten groenten mengt, krijg je al een goede diversiteit aan voedingsstoffen. Koken met veel kleuren mag gerust, maar het hoeft niet onmiddellijk om gezond te eten. Mooi meegenomen is wel dat een kleurrijk bord ook bij kinderen de eetlust opwekt. voedingsstoffen kas Veel groenten en fruit eten is de beste manier om de winter voor te bereiden. Ze bevatten antioxidanten die de strijd aanbinden tegen alle negatieve effecten van onze westerse levensstijl. Deze stoffen binden de strijd aan tegen vrije radicalen, giftige stoffen die het lichaam aanmaakt als reactie op bijvoorbeeld moeheid en stress. Ons lichaam maakt zelf antioxidanten aan, maar zeker in de winter kan het wat extra hulp gebruiken. Om goed voorbereid de koude maanden in te gaan, sommen wij de lekkerste en gezondste voedingswaren op, boordevol vitaminen en oligo-elementen die een bron zijn van antioxicanten. Vitamine A Waar? In groene groenten en fruit en groenten met een rode schil. Voordelen? vitamine A is essentieel voor een gezonde, elastische huid, gezond tandvlees en gezond haar, ze is nodig voor een goede werking van de ogen, beschermt de slijmvliezen en speelt een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van de botten. Vitamine C Waar? Vooral in citrusvruchten, exotisch en rood fruit en vooral kolen en bladgroenten. Voordelen? Vitamine C kan helpen tegen koortsblaasjes, stimuleert de genezing van wondjes, houdt botten en tanden gezond en zorgt ervoor dat ijzer uit de voeding beter wordt opgenomen. Vitamine E Waar? In bepaalde groenten zoals schorseneren, broccoli, spinazie, avocado's en asperges. Voordelen? Vitamine E is belangrijk voor de vruchtbaarheid, de huid, spieren, zenuwen, bloedvaten en het hart. Verder kan ze PMS-symptonen verminderen en werkt ze als een natuurlijke vochtafdrijver. Selenium Waar? In noten zuring, spinazie, andijvie, champignons, prei en look. Voordelen? Selenium helpt hartaandoeningen voorkomen en ondersteunt de werking van natuurlijke enzymen die lichaamsfuncties regelen. Zink Waar? In pompoenzaad, granen en look. Voordelen? Zink is essentieel voor de smaak- en reukzin en voor een goede stofwisseling. Calcium Calcium: hoe u botten gezond houdt zonder zuivel. Iedere zes minuten breekt iemand in Nederland een pols, heup of ander bot als gevolg van osteoporose. Botontkalking is een gevreesde volksziekte geworden. Eeng gangbare gedachte in West-Europa is dat zuivel een onontbeerlijk calciumbron is. Calcium kan echter ook heel goed uit groentes worden opgenomen in het lichaam, wat bovendien vaak beter opneembaar is dan het calcium uit koemelk. Goed door het lichaam opneembare calciumleveranciers zijn: donkergroene bladgroentes, bijna alle koolsoorten (vooral boerenkool, Chinese kool en broccoli), noten, zaden (vooral sesamzaad), gedroogde abrikozen en vijgen. Eigen gekweekte groenten bevatten gemiddeld ook nog eens 26 % meer calcium dan gangbare. Groenten in onze kas Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen Ontdek hier ons ruim aanbod van koude kassen

Enkele TIPS:

- een roestvrije stalen kookpot met zeer weinig water laat het minst vitamine C ontsnappen - de meeste antioxidanten van een vrucht zitten in de schil (meer dan de helft!). Bovendien bevinden er zich andere antioxidanten in de schil dan in het vruchtvlees. Fruit en groenten wassen blijft wel nodig - groenten en fruit eet je best zo snel mogelijk na de oogst om vitamineverlies tegen te gaan. Zodra je fruit en groenten aansnijdt, verliezen ze een groot deel van hun voedingsstoffen. - probeer groenten zoveel mogelijk zonder zout te koken, behalve als u een gerecht zonder zout u echt niet smaakt. Sommige groenten, in het bijzonder courgette en aubergine, worden met zout bestrooid dat 1/2 uur moet intrekken. Zout onttrekt dan de bittere sappen die vooral de grotere exemplaren bevatten. Spoel het zout af met koud stromend water en dep de groente droog met keukenpapier.

Groentesaptuintje

Groentesapjes zijn overal ter wereld populair. Ze vormen een mooi alternatief voor fruitsappen, die toch nog altijd meer suikers bevatten. Aan de meeste commerciŽle groentesappen is wel vrij veel zout toegevoegd. Als u dat wil vermijden, zal u zelf aan de slag moeten. Echt moeilijk is dat niet, want een goede sapcentrifuge zorgt ervoor dat u in een mum van tijd de heerlijkste groentesappen op de tafel hebt staan. Als u er eenmaal aan begint is er geen stoppen meer aan: groentesapjes zijn niet alleen gezond, maar ook heel lekker! De aanleg van een echt groentesaptuintje is een bezigheid die u opnieuw dicht bij de natuur brengt, en het nippen aan een glaasje groentesap van eigen gekweekte groenten geeft veel voldoening. Een gevoel dat u niet krijgt bij het persen van bijvoorbeeld een sinaasappel. Welke groenten kweekt u in de kas met het oog op het maken van gezonde groetesappen? Er zijn massa's groenten waaruit u sap kunt persen of centrifugeren, maar de volgende vijf mogen zeker niet ontbreken! - komkommer komkommers kweken Komkommers zijn veredelde augurken, die geen mannelijk bloemen meer hebben. De onbevruchte vrouwelijke zaadknoppen groeien uit tot mooie, glanzende vruchten. Let erop dat u naast de kas waar u komkommers kweekt nooit augurken aanplant, want het stuifmeel van de mannelijke augurkenbloemen wordt door hommels en bijen bij de komkommerbloesem gebracht, en dan onstaan er komkommers die zaad bevatten, wat ze ongeschikt maakt voor consumptie. Komkommers moet u zaaien. Koop bij voorkeur een zakje hybridezaden, die zijn wel wat duurder, maar het resultaat is er ook naar. Opkomende komkommerplantjes hebben warmte nodig, ook 's nachts mag het niet kouder worden dan 15įC. Zaai ze in bloempotjes. Verspenen (ze heel vroeg op vaste afstanden van elkaar verplanten) doe je niet met komkommers, daar kunnen ze niet goed tegen. Verplant ze voorzichtig in de volle grond zodra ze zes bladeren hebben. Vergeet niet ze tijdig te steunen met een stokje. Wordt het te koud in de kas, dan bestaat het gevaar dat ze schimmels krijgen. Omdat komkommers eigenlijuk het basissap vormen voor allerlei vruchtensapmengsels, moet u ervoor zorgen dat u er lang van kunt plukken. Daarom plant u ze best twee of drie keer uit, met tussenpozen, tussen begin mei en eind juni. Geef ze bij het uitplanten veel plaats en begiet ze nooit met koud water. Leid ze na het planten met een koord tot manshoogte en knijp ze dan in. Bemesten doet u best met goed verteerde stalmest of een handelsmeststof met een hoog N- en K-cijfer. Vergeet niet de eerste bloemen uit de bladoksels te halen en pas vanaf de zevende bladoksel de bloempjes tot vruchten te laten uitgroeien. - worteltjes wortelen kweken Onmisbaar in een gemengd sapje zijn worteltjes. die zaait u best in de maand mei, op een stukje in de kas waar het jaar voordien een bladgewas heeft gestaan. Extra bemesten hoeft niet. Hou 20 cm afstand tussen de rijen en dun de zaailingen uit tot 15 ŗ 20 cm. Wortel- en komkommersap vormen een prima huwelijk voor een fris sapje op een zomerse dag. Ook in de vinaigrette is wortelsap erg lekker. - rode biet Het sap van rode bieten wordt in allerlei kankerdiŽten voorgeschreven, wat niet betekent dat het sap ook kanker kan genezen. Een feit is wel dat de vrucht erg veel antioxidanten bevat. Rode biet is een zonneklopper en kan al heel vroeg in het jaar in de kas gezaaid worden. Laat de zaadjes, die in een kluwen zitten en die u dus eerst moet uiteenrafelen, een nachtje weken voor u ze zaait, dan lukt het allemaal wat beter. Ze moeten 2 tot 3 cm diep zitten, en als u ze met aarde hebt bedekt moet u de zaaivoor goed met de voet aandrukken. Daarna moet u geduld oefenen, want het duurt ruim twee weken voor ze opkomen. Gebruik mest met een hoog K-getal. Rode bietjes verdragen geen zware grond, de bodem moet goed doorlatend zijn. Na de oogst kunt u ze gemakkelijk in een zandgroefje in de kas bewaren, nadat u het loof eraf hebt gedraaid. Let daarbij wel op dat u het groeischijfje bovenop de biet niet beschadigt. - tomaten tomaten kweken Natuurlijk mag tomatensap niet ontbreken in dit rijtje. het zorgt ervoor dat de neiging tot samenklonteren van bloedplaatjes sterk vermindert. Goed voor iedereen, maar vooral voor diabetici van het type 2, want hun bloedplaatjes neigen sneller tot samenklonteren dan die van gezonde personen. Het succes van gezonde tomaten hangtt in de kasteelt sterk af van het ras. Vraag rassen met resistentie tegen verwelingsziekte, bladvlekkenziekte en tomaatmozaÔekvirus, dan hoeft u daar al niet meer tegen te spuiten. Tegen de gevreesde aardappelplaag (tomaten en aardappelen horen tot dezelfde familie) is er helaas nog geen resistentie. Voor een uitgesproken tomatensmaak is het belangrijk dat u patentkali (30% kalium, 10% magnesium) in de bodem mengt. Een tijdrovend werkje is het 'dieven' (wegnemen) van de okselscheuten. Ook mag u geregeld wat bladeren wegplukken, zo kan er meer zon tussen de planten en drogen ze sneller. De tomaten zullen dan sneller rijpen. - selderij Bladselderij smaakt nogal sterk, op het bittere af, in groentesappen. Toch geeft deze groente pit aan het drankje en bovendien is selderij erg gezond, niet alleen voor de man. Wilt u de smaak iets zachter, dan kunt u beter gele bladselderij gebruiken. Zaaien doet u eind maart in een zaaibakje in de kas. Als u vroeger zaait geven de zaailingen veel 'doorschieters', die veel te vroeg bloemen gaan vormen. Dek het zaad niet af, selderij is een lichtkiemer. Dompel het zaaibakje af en toe onder in een waterbad. Verspenen doet u een drietal weken later, vanaf half april, in potjes. Bemest best met een blauwe korrel (N12, P12, K17). Houd minimaal 30 cm plantafstand aan. Bij het maken van groentesapjes kunt u deze groenten naar hartenlust combineren. Als extra smaakmakers kunt u gebruik maken van look of gember, dat u mee in de sapcentrifuge stopt. Smakelijk!

Gerechten met groenten:

Gevulde groenten: makkelijk en goedkoop Voor 4 personen Voorbereiding: 20 minuten Bereidingstijd: 30 minuten IngrediŽnten: groenten: 4 kleine trostomaten, 2 middelgrote courgettes, 3 middelgrote aubergines, 1 tafellepel olijfolie. Vulling: olijfolie, 1 fijngehakte ui, 2 fijngehakte knoflookteentjes, 200 gram varkens- of kafsgehakt, 200 gram quinoa klaargemaakt, 2 eieren, 4 eetlepels paneermeel, 50 gram geraspte Parmezaan, 50 gram ruw gehakte pijnboompitten, 4 eetlepels basilicum, 4 eetlepels bieslook, 4 eetlepels peterselie Bereiding: Verwarm de oven voor op 180į. Snij de kapjes van de tomaten en bewaar ze. Hol de tomaten uit. Verwijder de zaadjes en bewaar het vruchtvlees. Snij de courgettes en aubergines in stukken van ongeveer 5 cm en hol ze uit met behulp van een theelepeltje. Bewaar het vruchtvlees. Schik de groenten in een vuurvaste schaal. Hak het vruchtvlees van de courgettes en aubergines fijn en fruit zacht met het gehakt, de ui en de knoflook. Meng in een kom het gehaktmengsel met 1 ei, 2 eetlepels paneermeel, 2 eetlepels basilicum, 2 eetlepels bieslook en 2 eetlepels peterselie. Meng de quinoa, het vruchtvlees van de tomaten, 1 ei, de rest van het paneermeel en de kruiden met de kaas en de pijnboompitten. Vul de courgettes en aubergines met het gehaktmengsel, en de tomaten met het quinoamengsel. Bak gedurende 30 minuten. Knapperige groentjes in de wok Nodig: 1 wortel, 1/2 broccoli of paksoi, 2 rode uien, 1/1 witte kool of spitskool, scheutje sesamolie, snuifje wit zeezout, 1 ŗ 2 el shoyu, 5 cm verse gember, geraspt Bereiding: breng olie aan in wok en verhit het. Voeg rode ui toe, soauteer even en voeg dan snuifje zout toe. Als rode ui soepel is, voeg je de wortel toe, dan de witte kook en tot slot de schijfjes broccoli. Breng op smaak met shoyu en vers gembersap.

Gezond weetje:

De vijf populairste groenten zijn in volgorde: tomaten, wortelen, ui, witloof en sla. Prei, champignons en courgettes worden populairder. In de fruitkorf ligt de appel bovenaan, gevolgd door sinaasappels, bananen, mandarijnen en peren. Allerlei internationale studies hebben aangetoond dat groenten en fruit goed zijn voor je gezondheid. Elke dag 250 ŗ 300 gram groenten en twee tot drie stukken fruit eten is ideaal. Maar in werkelijkheid halen we dat niet. Wij halen niet eens de helft van deze aanbevolen hoeveelheid. De Nederlander moet meer groenten en fruit eten. Niet alleen tijdens de maaltijd, maar ook als gezond tussendoortje. Rauwe groenten zijn tussendoor even lekker en gezond als fruit, bijvoorbeeld radijsjes, kerstomaatjes, bloemkoolroosjes, wortelreepjes, komkommerschijfjes, witloofblaadjes, ... De vitaminen zitten vaak in de schil. Dus was bijvoorbeeld een appel in plaats van die te schillen. Groenten worden best niet langer gekookt dan nodig en slechts in een beetje water. Zo blijven ze lekker krokant en rijk aan vitaminen en mineralen. Was je groenten steed voor je ze eet of bereidt. Laat ze nooit in het water liggen, anders ontsnapt een flink deel van de vitaminen. Spoel liefst onder stromend water.

Groentesoep voor minder calorieŽn

Volgens Amerikaanse onderzoekers kan een groentesoepje voor de maaltijd helpen om het totale aantal calorieŽn dat bij de maaltijd opgenomen wordt, te beperken. Tijdens een onderzoek stelden zij vast dat vrijwilligers die een kwartiertje voor de maaltijd groentesoep aten in totaal 20% minder calorieŽn opnamen dan diegenen die geen soep hadden gegeten. Het ging om huisbereide groentesoep die 150 kcal bevatte. Ondanks deze calorieŽn bevatte de totale maaltijd van de soepfans 135 kcal minder dan deze van de niet-soepeters.

Overzicht groenten

: Inmaakajuin, andijvie, artisjokken, asperges, aubergines, avocado's, bietjes, bladseler, bleekselder, bloemkool, boerenkool, bonen, broccoli, champignons, chinese kook, courgette, erwten, ijsbergsla, jonge uitjes, knolselder, komkommer, koolraap, koolrabi, kropsla, labbonen, pompoen, radijzen, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneren, spinazie, spruitkool, tuinkers, ui, veldsla, venkel, waterkers, witloof, wittekool, wortelen, bleekselderij, paddestoelen, kool, spruitjes, courgette, taugť, sperziebonen, peulvruchten, maÔs, prei, doperwtjes, paprika's, aardappelen, tomaten, zaaiajuin, vroege andijvie, zomerandijvie, rode bewaarkool, witte bewaarkool, warmoes, vroege bloemkool, zomer bloemkool, labbonen, doperwten, sluimerwten, herfstprei, tuinkers, waterkers, pastenaak, raapsteel, lentespinazie, spitskool, spruitkool, zeekool, zurkel, ...

CalorieŽntabel

- andijvie (1 struik) - 600 gram = 84 cal - biet (1 ronde biet) - 170 gram = 57 cal - biet (1 langwerpige) - 350 gram = 133 cal - bloemkool (middelgrote) - 650 gram = 149 cal - boerenkool (1 struik) - 300 gram = 120 cal - groene kool (middelgrote) -750 gram = 255 cal - knolselder (middelgrote) - 400 gram = 128 cal - komkommer (middelgrote) - 600 gram = 36 cal - paprika (middelgrote) - 80 gram = 19 cal - prei (middelgrote) - 140 gram = 43 cal - raapstelen (1 bos) - 300 gram = 33 cal - rammenas (middelgrote) - 200 gram = 60 cal - rodekool (middelgrote) - 1500 gram = 390 cal - savooikool (middelgrote) - 500 gram = 435 cal - sla (1 krop) - 350 gram = 42 cal - spitskool (middelgrote) - 700 gram = 231 cal - tomaat (middelgrote) - 100 gram = 18 cal - ui (grote) - 100 gram = 47 cal - witloof (1 struik) - 100 gram = 17 cal - wittekool (middelgrote) -1500 gram = 390 cal - winterwortel (middelgrote) - 350 gram = 105 cal - wortelen (middelgrote) - 700 gram = 210 cal - doperwten (1 kopje) - 150 gram = 94 cal - erwten (droge) (1 kopje) - 150 gram = 429 cal - bruine bonen (droge) (1 kopje) - 150 gram = 923 cal - spliterwten (1 kopje) - 150 gram = 429 cal - witte bonen (droge) (1 kopje) - 150 gram = 423 cal

Bewaren en kiemen van groentezaad

Elke tuinier weet dat de kiemkracht van zaden sterk verschilt van de ene tot de andere soort. Zaad van kervel, uien en prei dat ouder is dan twee jaar, hoeft u echt niet meer te zaaien. Zaad van peterselie en erwtjes kunnen dan weer vier jaar worden bewaard, dat van kolen, waterkers, spinazie en veldsla vijf jaar. Zaad dat veruit het langst actief blijft, is dat van witlof en komkommer: negen jaar. Deze gegevens zijn echter alleen van toepassing op zaad dat in prima omstandigheden wordt bewaard. Zaden die onverpakt worden bewaard in een droge ruimte waar de temperatuur hoger ligt dan 6 tot 7į C, verliezen enorm veel van hun kracht. De beste plaats om zowel groente- als bloemzaad te bewaren is de groentebak van de koelkast waar de temperatuur ongeveer + 4įC bedraagt. Het tijdstip waarop de kiemplanten na het zaaien aan de oppervlakte verschijnen, is ook erg verschillend. Zaden van boontjes en radijzen kiemen al na amper 6 tot 8 dagen (soms zelfs vroeger); zaad van kervel en spinazie doet er wat langer over, namelijk veertien dagen en zaad van selder en uien 25 tot 30 dagen. Deze termijnen gelden echter alleen wanneer de zaden in optimale omstandigheden werden bewaard.

Vergeten groenten

Vergeten groenten zijn niet ťcht vergeten, ze waren gewoon vroeger heel courant maar zijn nu uit de aandacht verdwenen. Die groenten worden tegenwoordig herontdekt in de gastronomie en zijn razend populair bij de grote chefs. Die zijn uiteraard steeds op zoek naar onbekende smaakpatronen. Vandaag is witloof de bitterste groente, maar bijvoorbeeld kapucijnenbaard is nog veel intenser. De blaadjes worden gebruikt in salades of gestoofd. Of wie kent de voorloper van de schorseneer: de kliswortel, ook wel grote klitwortel genoemd. Of de haverwortel, een witte schorseneer met een smaak die naar asperge overhelt, en met een zilte nasmaak. Of zeekool, die een zeer intensieve teelt vraagt van twee jaar om een 20 centimeter lange stengel te krijgen, die dan wel een delicatesse is.

De groentetuin in maart

Als het kriebelt moet je tuinieren. We hebben stilaan de winter achter de rug en krijgen in maart, als het een beetje meezit, af en toe een lichte lente opstoot. Onze moestuin lacht ons uitnodigend toe. Afremmen is evenwel de boodschap. Pootuien uitplanten in voorbereide grond: ja. Wortelen, pastinaak en erwten zaaien voor de hoofdteelt behoort mits gunstige omstandigheden misschien ook tot de mogelijkheden. Bij het uitplanten van sla zal veeleer van beschermde teelt sprake zijn, namelijk in eenkas of folietunnel. Zaaien van vroege bloemkool gebeurt sowiezo onder glas, uitplanten is dan voor midden april. En eind maart - begin april tomaten zaaien vereist simpelweg warmte. Zaaiklaar maken: na het klaarmaken van de grond in de kas en bak is het goed om ťťn tot twee weken te wachten met zaaien. De grond heeft dan de tijd om op te drogen en warm te worden. Daardoor zal het zaad sneller kiemen. Zaad dat in een te koude, nate grond terechtkomt, gaat rotten en de opkomst valt tegen. - onder koud glas onder andere andijvie, asperge, aubergine, bloemkool, kervel, koolrabi, peterselie, (zomer- en herfst)prei, radijs, rode kool, (bleek-, snij- en knol)selder, sla, spruitkool, tuinkers, witte kool, wortelen zaaien. Vergeet hier niet wat organische meststoffen licht onder te werken of met de aarde te mengen - voor de koude bak: afgeharde kropsla, groene sla, rode krul sla, eikenbladsla, ijsbergsla, bloemkoolplantjes, zeer vroege zomerpreiplanten - onder warm glas bijvoorbeeld artisjokken, augurken, courgettes, knolvenkel, komkommers, paprika's, pepers, postelein, tomaten zaaien De bodem van reeds klaargemaakte percelen met plasticfolie bedekken om sneller te laten opwarmen. Probeer ook eens een tunnel: de voorsprong varieert van vier tot zes weken en de resultaten liegen er niet om. Gewassen die het uitstekend doen in een tunnelkas zijn andijvie, bloemkool, raapstelen, radijs, rode biet, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, stengelui en wortelen. Zaaien of planten? Bij knolvenkel, peterselie, raapstelen, radijs, rammenas, sla, spinazie en worteltjes kunnen we kiezen voor zaaien. Bij andijvie, bleekselder, bloemkook, spitskool en paksoi opteren we het best direct voor planten. Ze hebben een hoge kiemtemperatuur nodig om schieten te voorkomen. Houd bij het uitplanten altijd een ruimer plantverband aan dan gewoonlijk. De luchtvochtigheid in een kas of platte bak kan snel oplopen. De planten moeten regelmatig kunnen opdrogen om allerlei schimmelaantastingen te voorkomen. In dit verband is luchten ook heel belangrijk. Zodra de zon maar even schijnt, zetten we de ramen open en 's avonds sluiten we ze weer. Behalve om snel verse groenten uit eigen tuin te hebben, kunnen we koud glas ook gebruiken om planten voor te trekken, bijvoorbeeld bij prei en peulvruchten (tuinbonen, erwten, ...). Bij potlooddikte (prei) of 4 cm hoogte (peulvruchten) gaan de planten de tuin in. Maar zolang de weersomstandigheden erg tegenvallen, is het goed te wachten met zaaien en planten.

Je eigen groenten kweken: een andere lifestyle

Steeds meer mensen zien het nut van verse eigen groenten in. De zaden zijn bijna niet meer aan te slepen voor het kweken van eigen groenten. Er staan wachtlijsten bij volkstuincomplexen voor een tuintje in en rondom de steden. Ook jonge gezinnen willen graag een stukje land gaan verbouwen. De voornaamste motieven zijn gezondheid, plezier en de kinderen leren waar het eten vandaan komt. Om producten vers te kunnen eten kun je het beste op de dag zelf de groenten plukken.

Enkele tips

- lees goed wat er op de zakjes met zaden staat - ga na wat voor grondsoort je gaat verbouwen. Niet elke grond kan elke groente hebben - verdiep je van tevoren enigszins in een tuinboek - praat veel met je buren: ervaring uitwisseln is gezelling en tuinieren is alzo een stukje socialer - verdeel je tuin in meerdere vakken: zo kun je de gewassoorten jaar na jaar doorschuiven zodat je niet steeds dezelfde groenten op dezelfde grond kweekt interessante links groenten vervroegen vroege groenten groententeelt groentekas aardappelen kweken aardappelen telen selderij kweken paksoi kweken tomaten telen Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen maÔs kweken paprika kweken uien kweken ui telen meloenperen kweken meloenen kweken paprika kweken veldsla kweken kardoen kweken taugť kweken paddestoelen kweken bloemkool kweken sperziebonen kweken kervel kweken stokbonen kweken aubergines kweken aubergines telen winterpostelein kweken sla kweken erwtjes telen sla telen witlof kweken witloof kweken knolselderij kweken look kweken rammenas kweken spruiten kweken andijvie kweken tuinkers kweken snijbiet kweken Chinese kool kweken kookrabi kweken peultjes telen zomerboontjes kweken kool telen rode biet kweken kas volkstuinder geslaagde combinaties met groente bonen kweken kruidige groenten groente telen oogsten kas kapucijners kweken rabarber telen verse groenten wintergroenten winterandijvie kweken augurk telen pepers telen kropsla kweken exotische groenten propagator ontkiemen microgroenten seizoensproducten kas lente kas

groenten kweken




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas