pompoenen kas

Laat je niet verleiden door reuzenexemplaren pompoenen, ga in de kas voor de kleine bolletjes vol smaak.

Pompoenen groeien aan lange ranken en behoren tot de familie der kalebasachtigen, waartoe ook de meloen, komkommer en courgette behoren. Gelet op hun groeikracht kunt u pompoenen het beste op een ruime plantafstand in de kas planten. De niet rankende soorten plant u op 1 m tussenafstand, de rankende soorten op 1,5 m. Al lijken deze ruimtes in het begin erg groot, ze zijn in amper twee manden tijd volledig overgroeid door de planten. In plaats van alle tot voordeurdecoratie te degraderen, kunnen we er ook heerlijke herfstrecepten mee maken. In de Verenigde Staten wordt pompoenpastei van oudsher als dessert op Thanksgiving Day en met Kerstmis gegeten. Als groente wordt pompoen gekookt of gebakken.

Enkele keukenrecepten

Pompoenen kun je koken, bakken en roosteren. Verwijder voor het gebruik de pitten en het draderig gedeelte en schil dan de stukken. Daarvoor het je een stevig mes nodig. Topgerechten met pompoenen: met deze recepten geniet u er extra van en leert u hoe u van een gewone groente iets héél bijzonders maakt. * POMPOENSOEP nodig: - 2 kg pompoen, zonder schil gewogen, in blokjes gesneden - 2 kg ui, gesnipperd - 2 kg aardappelen, in blokjes gesneden - 4 preiwitten, fijngesneden - 1/2 bol knoflook, gepeld en fijngesnipperd - 4 laurierblaadjes - 2 salieblaadjes - 2 liter gevogeltefond voor de afwerking - 1 liter room - 100 g gruyère Bereiding: Stoof de ui, doe er de prei, knoflook, laurier, pompoen en aardappelen bij. Voeg de fond toe en laat ca. 1,5 u sudderen op een zacht vuurtje. Mixen en afwerken. Maak van deze soep een grote hoeveelheid en vries - zonder de room en de kaas - een deel in. Zo heb je altijd een opwarmertje bij de hand. * POMPOENRISOTTE met parmezaan nodig: voor 4 - 6 personen - grote parten rijpe pompoen, totaal 500 - 600 gram - olijfolie, voor het bakken en om erover te druppelen - 1,3 liter kippen- of groentenbouillon - 300 gram risottorijst (arborio of carnaroli) - zeezout en versgemalen zwarte peper - een paar klontjes boter - 50 gram parmezaan, versgeraspt, plus wat schaafsel om erbij te serveren - een handje salieblad Bereiding: Snijd de pompoen in blokjes van 1 cm. Verhit een beetje olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de pompoenblokjes toe en kook ze in 5 - 7 minuten net zacht. Roer af en toe; Zet een derde weg. Maal de rest fijn, voeg indien nodig wat water toe (om de puree in de blender in beweging te houden). Breng de bouillon in een pan aan de kook en laat hem op laag vuur zachtjes koken. Verhit wat olijfolie in een grote pan en doe de rijst erin. Bak de rijst onder voortdurend omscheppen 1 minuut, schep er dan een soeplepel hete bouillon bij en roer tot de bouillon vrijwel geheel is opgenomen. Herhaal dan tot er nog maar enkele lepels bouillon over zijn. Proef of de rijst een beetje gaar is. Voeg meer bouillon toe als dat nog niet zo is. Voeg de pompoenpuree en de pompoenblokjes toe. Roer goed en voeg peper en zout naar smaak toe. Roer enkele klontjes boter en de geraspte parmezaan door de risotto. Houd de risotto warm. Verhit een dun laagje olijfolie in een koekenpannetje. Bak de salieblaadjes in enkele seconden knapperig. Schep de risotto op voorverwarmde borden en tik met elk bord zachtjes op de tafel om de risotto uit te spreiden. Druppel er wat olijfolie over en strooi er wat parmezaan en salieblaadjes over. Serveer. * POMPOENBALLETJES nodig: 250 gram geraspte pompoen, 50 gram bloem, snuifje zout, 25 gram suiker, 1 ei, 1 theelepel kaneel, 1 zakje vanillesuiker bereiding: kneed alles goed dooreen en vorm kleine balletjes, die je drie minuten in een frituurpan op 180° bakt. * POMPOENTAARTJES Voor 6 kleine pompoentaartjes zet je klaar: nodig: 50 gram boter, 75 gram suiker, 2 eieren, 75 gram bloem, 250 gram pompoen, 25 gram honing en eventueel 50 gram walnoten. bereiding: de pompoen schillen en in grove stukken snijden. In water koken tot ze zacht zijn en pureren met de staafmixer. Meng ondertussen de zachte boter met de suiker en voeg de eieren toe. Dan mag de gezeefde bloem er ook bij en ten slotte de pompoenpuree, de honing en eventueel de noten. Verdeel over zes taartvormpjes en bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°. * Snelle POMPOENOVENSCHOTEL Nodig (voor 4 personen): 1 middelgrote ui, 2 tenen knoflook, 800 gram fruitig pompoenvruchtvlees, 2/3 eetlepels olijfolie extra vierge, 2 eetlepels fijngehakte kruiden zoals tijm, peterselie, majoraan (marjolein), 2 deciliter/300 gram (slag)room, 2 scharreleieren, 3/4 eetlepels geraspte kaas, zeezout, versgemalen peper en nootmuskaat Bereiding: Pel en snipper de ui en de tenen knoflook. Snijd het pompoenvruchtvlees in blokjes. Fruit de ui en knoflook in de olijfolie. Bak de pompoenblokjes en kruiden kort mee. Giet de room erbij en laat op laag vuur 4 tot 6 minuten sudderen, afhankelijk van de grootte van de pompoenblokjes. Doe de massa in een ingevette gratineervorm. Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eieren los, roer de kaas erdoor en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verdeel over de pompoenblokjes. Bak circa 25 minuten in de oven.

TIP 1

Gekookte pompoen is prima in te vriezen. Als je dus een hele pompoenhebt, kun je alles koken en pureren en de rest invriezen voor later gebruik.

TIP 2

Pompoenen kun je aangesneden een week bewaren in het groentevak van de koelkast. Verwijder dan wel de pitten, leg de helften tegen elkaar en stop ze in een plasticzak. Niet-aangesneden pompoenen kun je - op een droge plek - makkelijk bewaren tot in het voorjaar.

Pompoenen met wratten

Pompoenen met wratten hebben geen ziekte. De wratten of pokken zijn verdikkingen van de schil. Dit soort pompoenen laat zich in het najaar lang als sierfruit bewaren. U moet ze voor de eerste vorst binnenhalen, anders gaan de pompoenen rotten. Welke soorten pompoenen kweken we in de kas: pompoen Het aantal pompoensoorten is niet te tellen. Zowat elke zaadhandel biedt een eigen selectie aan. Aan u om de soort te vinden die u het lekkerst of leukst vindt. Denk eraan dat de grootste soorten niet altijd de beste zijn. Het ras 'Atlantic Giant' is bijvoorbeeld uitstekend om mee te dingen in wedstrijden voor de zwaarste en grootste pompoen, doch is zeker niet echt lekker te noemen. Als je één hele grote pompoen wilt telen, laat je slechts één pompoen aan de plant groeien. Een bladoppervlakte van 10 m² is voldoende om een grote pompoen te telen: dus tijdig inperken. Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aan

Kleurrijke familie

Pompoenen zijn zowat de kleurrijkste leden van de familie van de komkommerachtigen (cucurbitaceae), die uit zowat duizend groenten en vruchten bestaat. De bekendste vruchten van deze familie zijn meloen en watermeloen. De bekendste groenten zijn augurk, komkommer, courgette en pompoenen in al hun vormen en kleuren. Pompoenen komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Een van de familieleden, de fleskalebas, wordt al duizenden jaren in Afrika gekweekt en moet daar ooit, al drijvend over de oceaan, zijn terecht gekomen. Ze zijn onder meer aangetroffen in Egyptische graven en zijn afgebeeld op fresco's in Pompei. De Romeinen noemden ze pepones, de Grieken pepponia en daaruit kwam het Franse woord pompon en het Engelse pumion dat werd verbasterd tot pumpkin. In vorm en kleur overtreffen pompoenen andere plantenfamilies. De grote zijn ideaal om uit te hollen voor Halloween. Met de kleintjes kun je schitterende gerechten maken. De grote knaloranje pompoen die wordt gebruikt om uit te hollen is het minst geschikt om te koken. Het vruchtvlees is draderig en waterachtig en kan enkel worden gebruikt als basis voor soep. Geef in de keuken de voorkeur aan kleine pompoensoorten. Bijzonder lekker zijn in de kas geteelde donkergroene 'buttercup' die stevig en zoet vruchtvlees heeft, of de decoratieve Turkse muts. die heeft oranje vruchtvlees met een fijne structuur en een hazelnootachtige smaak. Ook erg lekker zijn de oranje Japanse hokaidopompoenen, met stevig geelachtig en zoet vruchtvlees en de kabocha, een kogelronde groene Japanse pompoen met okerkleurig vruchtvlees dat geschikt is om te pureren. Muskaatpompoen (curbita moschita) is een beige-bruine winterpompoen met grote ribben. De harde schil verbergt feloranje vruchtvlees met een lichtzoete muskaatsmaak en een hazelnoottoets. Tot dezelfde soort hoort de butternut, een peervormige pompoen met feloranje vruchtvlees en een nootachtige smaak. Lekker pompoenen van de soort cucurbita pepo zijn de spaghettipompoen, een langwerpige bleekgele pompoen waarvan het gekookte vruchtvlees op spaghetti lijkt en de patisson, een schotelachtige zomerpompoen met witte, lichtgroene en gele vruchten. De flespompoen (cucurbita siceraria) doet denken aan een grote peer. Onder zijn crèmekleurige schil zit zoet oranje vruchtvlees.

Bijzondere status

- Kolonisten: de eerste kolonisten in Amerika zagen hoe de indianen stukken uit de pompoenen sneden en ze boven het vuur roosterden of ze kookten. Aanvankelijk hadden de kolonisten geen belangstelling voor de Indiaanse pompoenen. Maar toen ze een eerste stenge winter overleefden op de maïs, bonen en pompoenen die ze van de Indianen kregen, kreeg de pompoen een bijzonder status. - Thanksgiving: een van de gerechten, pompoentaart, werd zelfs een icoon van hun 'Thanksgiving day'. Omdat er een gebrek aan graan was, vormde de schil van de pompoen aanvankelijk de korst. Daarvoor werd de bovenzijde van de pompoen opengesneden, het vruchtvlees werd gemengd met melk, honing en kruiden. Daarna werd het deksel terug op de pompoen gezet en werd hij gebakken in het houtskoolvuur. - Halloween: hoe de pompoen het symbool van Halloween werd, is te danken aan de eerste Ierse kolonisten in Amerika. Zij vierden op 31 oktober het oude Keltische Samhainfeest, de vooravond van het Nieuwjaar van de druïden. Gorte vuren op heuveltoppen verjoegen demonen. Als symbool voor deze duivelse wezens gebruikten de Ieren een uitgeholde raap met een demonische uitgesneden gezicht, de Jack-o-lantern, dat spookachtig verlicht werd door een kaars. De Ierse kolonisten vervingen de raap door een pompoen waarmee ze nog grotere demonen konden afbeelden. Het Samhainfeest ging in christelijke tijden over in Halloween, de vooravond van Allerheiligen. Hallow is een oud engels woord voor heilige. Zo werd e eve of all hallows (nu all saints eve) Halloween. kas




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas