klimaat kas

Hoe het klimaat beheersen in de kas ?

Het voornaamste verschil tussen buiten en onder glas kweken is dus de klimaatbeheersing. Iedere plant vraagt zijn eigen temperatuur en de tuinier moet zorgen voor de juiste temperatuur. Dit mag niet de minimumtemperatuur zijn. Planten kunnen daarbij wel blijven leven, maar groeien slecht. Deze temperatuur wordt bereikt door te werken met natuurlijken en/of kunstmatige warmtebronnen, ventilatie, schermen, warmteverlies en luchtvochtigheid. Het is op dagen van koude wind en warme zon niet altijd even gemakkelijk. Lichtintensiteit (groeilamp), luchtvochtigheid en luchtbeweging kunnen voor bepaalde plantengroepen erg belangrijk zijn. Veel hangt af van de soort planten die men wil kweken. Vele kaseigenaren kweken van alles en nog wat door elkaar uit verschillende landen en klimaten. Het evenwicht vinden, waar ze zich allemaal plezierig in voelen, lijkt onmogelijk. Vele planten hebben een grote tolerantie en het is verrassend hoe planten van diverse herkomst redelijk goed samen groeien onder dezelfde voorwaarden onder glas. Een voldoende hoge temperatuur is een van de voornaamste factoren voor het met succes kweken van elke plantengroep. Temperatuur is de sleutel tot teelt in de kas, maar het is niet de enige factor. Planten die aan een hoge temperatuur blootstaan kunnen gemakkelijk last krijgen van watertekort, als ze niet genoeg worden gegoten. Ziekten en plagen kunnen welig tieren onder bepaalde levensomstandigheden. Volledige klimaatcontrole betekent volledige verantwoordelijkheid, want de tuinier neemt de plaats van de natuur over.

Een kas biedt ons een oplossing voor ons gewijzigd klimaat

Noordpoolijs dunner dan ooit

Volgens de weersorganisatie van de Verenigde Naties WMO in GenŤve wordt het ijs op de Noordpool jaar na jaar dunner. Ook toegespitst op volume wordt de ijslaag steeds kleiner. In 2008 smolt het ijs zo snel af dat na de uitzetting in de zomer de tweede kleinste ijsvlakte overbleef sedert satellieten in 1979 met de waarnemingen begonnen. In zijn geheel behoort 2008 tot de tien warmste jaren sinds het begin van de metingen in 1850. Het ijs bereikte zijn kleinste uitzetting tijdens de wissel van smelten en bevriezen op 14 september 2008. Met 4,67 miljoen km≤ was de ijsvlakte maar lichtjes groter dan in 2007 toen ze 4,3 miljoen km≤ groot was, wat geldt als de geringste uitzetting op de Noordpool tot nu toe. De wereldwijde oppervlaktetemperatuur op het land en het water was dit jaar 0,31 graden hoger dan het jaargemiddelde van 14 graden, gemeten tussen 1961 en 1990, aldus secretaris-generaal Michel Jarraud van de WMO. Ze was wel lager dan tijdens de voorbije jaren van deze eeuw. Jarraud sprak van een jaar met veel weerextremen. Zo kende Turkije de koudste januarinachten in vijftig jaar, terwijl Finland, Zweden en Noorwegen in 2007/2008 de warmste winter kregen. Het extreem koude winterweer eiste in Afghanistan en China honderden slachtoffers. Duitsland werd van mei tot september door een groot aantal onweders met veel regen en hagel gegeseld. Portugal en Spanje beleefden de droogste winter sinds decennia. Daarentegen was er in noordelijk alsmede zwart Afrika, met inbegrip van west- en oost-Afrika, hevige regenval die in Zimbabwe bijvoorbeeld tot overstromingen leidde. Begin november kende ook Frankrijk hevige regenval, gepaard gaande met overstromingen. In het Atlantisch gebied ontwikkelden zich 16 tropische stormen waarvan de helft zich tot een orkaan ontpopte. Vijf kwamen in de categorie drie of nog hoger terecht. Normaal zijn er elf tropische stormen en zes orkanen waarvan er twee een grote omvang bereiken. Met 1.489 tussen januari en augustus kenden de VS ook een record aantal tornado's, sinds de registraties begonnen in 1953. Op 12 september bereikte het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool met 27 miljoen vierkante kilometer een kleinere waarde dan in het recordjaar 2006, maar het was toch groter dan in 2007. Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aanmeststoffen kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas