kruiden kas

Kruiden zijn planten die naast hun sierwaarde nog andere waardevolle eigenschappen hebben:

Kruiden zijn enorm veelzijdige planten en prikkelen alle zintuigen. keukenkruiden om gerechten op smaak te brengen, geneeskrachtige planten om bijvoorbeeld thee van te zetten en planten met een sterke geur die daardoor bijvoorbeeld motten op een afstand houden (citroenkruid). De teelt en toepassing van kruiden zijn dan ook zo oud als de mensheid. Op het platteland is men veel meer met het gebruik van kruiden vertrouwd dan in de stad. De belangstelling groeit echter. Bepaalde kruiden zijn niet echt winterhard. Zo worden laurier en rozemarijn in een onverwarmde kas gezet. Kruiden hebben graag veel licht. Alleen dan ontwikkelen ze hun typische geur- en smaakstoffen. Bovendien hebben ze ook aanvullende voedingsstoffen nodig, die ze ofwel uit de bodem zelf halen, ofwel vloeibaar toegediend krijgen. Kruiden cultiveren in de kas is geen probleem: ze zijn snel tevreden. In de winter ontbreekt echter het licht dat ze nodig hebben om hun smaak- en reukstoffen volledig te ontwikkelen. Kunstlicht kan in deze periode nuttig zijn. Sommige kruiden zijn niet winterhard, maar nemen genoegen met een vorstvrije en zelfs met een onverwarmde kas. Een paar 'exotische kruiden' groeien bij 12 tot 14į C. Toch geuren niet alle kruiden tijdens de winterperiode even fel.

Kruiden voor de onverwarmde kas:

- anijshysop, anijsnetel, Koreaanse munt, Franse dragon, Kleine bernagie, steentijm, kerrieplant, citroenmelisse, wollige munt, marjolein, citroenbonenkruid, tijm

Kruiden voor de verwarmde kas:

- citroenverbena, citroengras, kardemom, mirte, basilicum, geurende pelargoniums, zulu-plectranthus, Indische patchouli, rozemarijn (rozemarijn kweken), citroenbonenkruid, ananassalie, tulbaghia

Kruiden bewaren:

geurige smaakmakers in de vorm van kruiden zullen we in de eerste plaats het liefst vers aan gerechten toevoegen. Van sommige kunnen de bollen worden bewaard (knoflook, etage-ui). Drogen is een goede en goedkope manier van bewaren. Prima te gebruiken voor stengeldelen (lavas) en niet te zacht blad (munt, ťťnjarige bonekruid). Ook zaden kunnen uitstekend worden gedroogd. Donker, droog en bij kamertemperatuur geeft het minste smaakverlies. Invriezen is een goede en moderne bewaarmethode, die weliswaar energie kost, maar een beperkt smaakverlies geeft. Bij diepvriezen worden de kruiden gewassen en droog gedept. In speciale (aluminium)folie, in zakjes of in doosjes worden ze snel ingevroren.

Een opsomming van keukenkruiden uit onze kas

Het onderscheid tussen kruiden en specerijen is niet duidelijk aan te geven, omdat menigeen erin slaagt tot dan als exotisch beschouwde kruiden in een kas te kweken. Vooral bij kruiden en specerijen is de dosering erg belangrijk, niet alleen voor de smaak, maar ook voor de werking. Het verschil tussen vergif en geneesmiddel is uitsluitend een kwestie van dosering. Alsem: vers of gedroogd. Zeer geschikt bij vette gerechten, omdat het de verteerbaarheid bevordert van bijvoorbeeld gans, eend, vet varkensvlees, ... Alsemthee versterkt de spijsvertering en is een goed middel bij geelzucht, kramp, reuma en jicht. Anijs: een schermbloemig plantje, waarvan de zaadjes worden gebruikt. De korreltjes vlak voor het gebruik malen of pletten, want de vluchtige oliŽn vervliegen snel. Melk met anijs is een vanouds bekend middel tegen verkoudheid. Basilicum: vers of gedroogd. Vers en fijngehakt uitstekend in soepen, tomatesaus, vis, vlees en gevogelte. Ook bij groenten en rauwkost. In reepjes gesneden en gedroogde basilicum kan als basis voor thee worden gebruikt, helpt bij misselijkheid, indigestie, koorts en nierklachten. Werkt uitstekend op maag en hart. basilicum kweken Bernagie: alleen vers, bijvoorbeeld fijngehakt bij soepen en sauzen, salades of als aankruiding van gehakt. Goed voor het hart. Bieslook: verwant met de ui. Heeft nogal wat vocht af. Vers en fijngehakt toevoegen aan spijzen als deze ongeveer klaar zijn. Voor soep, saus, salades, omelettes. Fijngehakte bieslook is bij vrijwel alle voedselsoorten zeer geschikt. Is bijzonder bevordelijk voor de stofwisseling, vooral voor die van de lichaamsgassen. bieslook kweken Bonekruid: dit ietwat pikante keukenkruid (Satureja) stimuleert de spijsvertering en maakt zwaar voedsel dus beter verteerbaar. Daarom wordt het vaak gebruikt in bereidingen met bonen, erwten en andere peulvruchten. Smaakt prima in visgerechten, soepen, salades en bereidingen met varkensvlees. Chinese bieslook: Chinese bieslook is familie van knoflook en dat is te merken aan het milde lookaroma. Het blad is breder en grover dan dat van gewone bieslook en lijkt wat op gras. Tijdens de bloei verschijnen witte bloemen die je als garnituur kunt gebruiken of in beslag kunt dompelen en frituren. Lekker bij salades, rauwkost, dressings, vinaigrettes en kruidenboter. Versnipper ze over aardappelen, asperges, komkommers en tomaten, in verse kaas en kwark, in roerbakgerechten over vlees, vis en garnalen, over bereidingen met eieren en rijst, en in soepen. Citroenverbena: de blaadjes hebben een heerlijk citroenaroma en doen het goed bij vis, gevogelte, varkensvlees, in salades en in thee (verveine). Goed voor het hart en de maag en een geneesmiddel tegen nervositeit en vrouwenklachten. citroenverbena kweken Dille: een nogal zwakke smaak, die snel verloren gaat bij het gebruik van sterkere kruiden. Zeer geschikt bij vis en groenten. Tegen misselijkheid en opgeblazen gevoel. Vers ook een goed middel tegen onfris ruikende adem. dille kweken Dragon: blad smaakt nogal gepeperd. Samen met andere kruiden bruikbaar voor kruidensauzen of groenteschotels. Gember: veelvoudig toepasselijk kruid bij vlees, vis, gevogelte, sauzen. Goed voor de werking van maagzenuwen en klieren; eetlust- en spijsverteringbevorderend. Italiaanse peterselie: deze peterselie kennen we ook als platte of gladde peterselie. De bladeren hebben een zachtere en aromatischer smaak dan de gekrulde variant. Ze kunnen ook beter tegen verhitten, maar om al hun aroma's en frisheid te behouden is het aangeraden ze pas na het koken van de gerechten toe te voegen. Lekker bij salades en rauwkost, toegevoegd aan sauzen, vinaigrettes, dressings en soepen. Ook te gebruiken als garnituur bij vis en vlees, bij eieren en aardappelen en op broodjes met kaas. Verwerk de stengels als smaakmaker in fonds en bouillons. Jeneverbes: de hele besjes doet men in marinades, zuurkool en ook bij wild en ander gebraad. Bloedzuiverend en smaakopwekkend. Voor het bevorderen van de ontlasting. Kaneel: kaneel is met droge rijst een erkend middel tegen diarree. Het bevordert ook de activiteit van maag, darmen en klieren en verlicht bij gasopstopping. Kardemom: men gebruikt de erwtgrote vruchten van dit kruid en daaruit dan weer de kleine kruidzaadjes, heel of gemalen. Maagversterkend en spijsverteringbevorderend. Ook erg goed voor de nierwerking. Kervel: uitsluitend het verse, tere blaadje. Fijn gehakt toevoegen aan gekruide soepen, sauzen, verse sla. Bloedzuiverend en eetlustbevorderend. Heel lekker in omeletten, roerei en bij vis. Knoflook: hoort tot de uienfamilie. Doordringende smaak en geur. Knoflook is een van de beste middelen om alle lichaamsfuncties goed te laten functioneren. Het bevordert o.a. de maag- en darmactiviteit, verlaagt de bloeddruk, is bloedzuiverend en infectie-bestrijdend en helpt zelfs tegen verkoudheid. U moet er wel rekening mee houden dat een knoflookgebruiker bij niet-knoflookgebruikers een onaangename indruk maakt. Komkommerkruid: heeft niks met komkommer te maken. Komkommerkruid geurt licht naar komkommer. De prachtige blauwe bloempjes zijn eetbaar en kunt u als versiering op salades of komkommersoep gebruiken. Koriander: spaarzaam te gebruiken, want het overheerst gauw. Er zijn mensen die de uitgesproken smaak absoluut niet kunnen waarderen. Stimuleert de maagsappen en de spijsvertering, bevordert de eetlust, brengt de zenuwen tot rust en versterkt in het algemeen het stofwisselingsstelsel (vooral de maag). Kook koriander niet mee, maar strooi de fijngesneden blaadjes pas over het gerecht als het al op uw bord ligt. Het aroma komt meteen vrij. koriander kweken Kruidnagel: vrij scherpe brandende smaak, dus zuinig gebruik en voor het eten verwijderen. Goed voor de spijsvertering. kruidnagel telen Laurier: een of twee laurierblaadjes kunnen vele gerechten een extra smaak geven, maar u moet ze altijd voor het eten verwijderen laurier kweken Lavendel: is onovertroffen als het om geur en kleur gaat. Maggikruid: fijngehakt uitstekend in soepen, stamppotten, bij vis en allerlei vlees. Helpt tegen verkoudheid, zenuw- en hartaandoeningen en ook tegen huidaandoeningen. Marjolein: vanwege de scherp-aromatische smaak zuinig gebruiken en alleen in krachtige spijzen. Uitstekend in worst, gekruid gehakt, gevogelte... Goed tegen maagaandoeningen, vooral in combinatie met munt of pepermuntkruid. marjolein kweken / oregano kweken Mierikswortel: vroeger werd mierikswortel hoofdzakelijk gebruikt voor zijn medicinale eigenschappen. Heden heeft deze kruidenwortel onze keuken veroverd. Mierikswortel bezit een dicht begroeid bladerrozet (dat vaak af te rekenen heeft met meeldauw). Aan het begin van de zomer komen er een meter lange bloemstelen op de plant te staan. Een bloei die zich uit in helderwitte bloemen die zelden geuren. Ook deze deeltjes van de plant zijn eetbaar en te verwerken in salades. Jaarlijks zaait de plant zich rijkelijk uit of vermeerdert zich door middel van afgebroken wortelstukjes. De wortel fijn raspen en gebruiken in soepen of sauzen zorgt voor een toegevoegde waarde. Mierikswortel is goed voor spijsvertering en darmflora. Ook wordt bij het toepassen vastgesteld dat gelaatsvlekken vervagen of zelfs helemaal verdwijnen. mierikwortel kweken Munt: is een vreselijke woekeraar, dus zet de plant in een pot. Leg een paar blaadjes in een glas, schenk er kokend water op en voeg een lepeltje honing toe, en u waant zich op een mediterraan terras. Verwen uw smaakpupillen met het proeven van munt. munt kweken Nootmuskaat: in allerlei sauzen, op bloemkool en vlees en vis. Eet er niet te veel van, want er zit een soort gif in waarvan men misselijk wordt. Oost-Indische kers: Oost-Indische kers heeft een pittige, wat peperachtige smaak. Zowel de bladeren als de kleurrijke bloemen kunnen worden gebruikt. Verwerk de bladeren in hun geheel of fijngesnipperd. Was de bloemen altijd grondig, want door hun trechtervorm kunnen ze veel stof verzamelen. Doe dat voorzichtig, het zijn tere bloemen. Oost-Indische kers is verrassend veelzijdig. De onrijpe zaden kun je plukken als ze nog groen zijn, bij het rijpen verkleuren ze naar zwart. Je kunt ze net zoals kappertjes inleggen in een goede (dragon)azijn. De jonge bladeren en bloemen geven een pittige toets en een kleurige noot aan salades, rauwkost, gerechten met eieren, verse kaas en kwark. >Paprika: paprika wordt met verwijdering van binnenschil en vruchtjes vers gebruikt, zowel de groene als de rode. Zeer bevorderlijk voor de spijsvertering en de werking van de klieren. Peper: peper is pittig en wordt daarom alom gebruikt. Gemalen peper verliest snel zijn kracht en geur. Daarom moet u hem op het laatste moment malen of goed afgesloten bewaren. Altijd bevordelijk voor de spijsvertering. Pepermunt/kruizemunt: verse blaadjes, fijngehakt, eventueel in combinatie met andere kruiden, in sauzen, soepen en groenten. Dorslessend en geeft maag en spijsverteringsorganen rust. pepermunt kweken Peterselie: keukenkruid met enorm veel toepassingen. Eetlustbevorderend, bloedzuiverend en urine-drijvend. Kruidenbuiltjes met peterselie zijn erg lekker bij soepen, vlees, sauzen en andere speciale gerechten. peterselie kweken Rozemarijn: de lange, naaldvormige blaadjes worden vers of gedroogd gebruikt voor het kruiden van vlees (schaap, eend, gans). Goed voor de spijsvertering en helpt bij hart-, maag-, darm-, nier- en blaasklachten. Bloeit heel leuk met lila-paarse bloemetjes. Weetje: een openhaardvuur wordt extra gezellig, wanneer u er wat gedroogde kruiden inwerpt. Er komt dan een heerlijk aroma vrij dat etensluchtjes verdrijft en volgens sommigen ook nog ontspannend werkt. Geschikt voor dit doel zijn onder meer rozemarijn, tijm, salie en Eucalyptus. Rozamarijn is een geurtopper die een geroosterd aardappeltje net dat beetje extra's meegeeft. rozemarijn telen Saffraan: de zeer sterke smaak nodigt uit tot spaarzaam gebruik. Saffraan heeft een sterk geelkleurende werking en wordt veel bij het bakken gebruikt. Werkt desinfecterend. Salie: een nogal overheersend kruid, dus spaarzaam gebruiken. Afzonderlijk goed bruikbaar bij vette gerechten. In combinatie met andere kruiden lekker bij lams- en kalfsvlees. Het zachte, behaarde blad nodigt echt uit tot aanraken. Altijd als geneesmiddel beschouwd, vooral tegen verkoudheid en maagklachten. salie kweken Selderij: drie soorten: knol-, bleek- en bladselderij. Alle onderdelen kunnen worden gebruikt, maar in soepen en dergelijke gebruikt men van de bladselderij alleen de blaadjes. Bloedzuiverend. Uitstekend voor de vocht-stofwisseling (nieractiviteit) Thaise basilicum: in vergelijking met de mediterrane basilicum heeft Thaise basilicum een meer uitgesproken peperige smaak met een duidelijke hint van anijs en dragon. De plant heeft diepgroene blaadjes (smaller dan die van de mediterrane soort) met purperen steeltjes. Lekker bij avocado, rijst, kip, zeevruchten, soepen, wokbereidingen en kerrie. In warme bereidingen behoudt Thaise basilicum zijn smaak beter dan gewone basilicum. Gebruik de jonge blaadjes met mate, want ze parfurmeren een bereiding sterker dan de gewone basilicum. Tijm: lekker kruidige smaak. Men gebruikt alleen de kleine blaadjes vůůr de bloei. Een nogal overheersend kruid, dat daarom met mate moet worden gebruikt. Tijm-thee is een goed middel tegen verkoudheid. Ook goed voor de maag, het hart en de zenuwen. Tijm vormt mooie compacte struikjes en heeft veel sierwaarde. Een gemakkelijk plantje, prima bruikbaar in de keuken en hij geurt heerlijk. tijm kweken Ui: samen met sjalotten, bieslook, knoflook en prei een van de meest gebruikte kruidige gewassen ter wereld. Uien zijn verreweg het lekkerst in verse vorm, maar gedroogd en in poedervorm kan ook. Uien zijn rijk aan etherische oliŽn (dus gasrijk) en werken zo bacteriebestrijdend, bevorderen de spijsvertering en wekken heel gemakkelijk de eetlust op. Valeriaan: een keukenkruid waarvan de wortel geneeskrachtig is, meer bepaald kalmerend. De jonge blaadjes kunnen verwerkt worden in salades (heel lekker in combinatie met sla en tomaat). Een kruid met een heerlijk geurende bloem. Vanille: vooral geschikt bij zoetigheden. Vanille werkt zenuwstillend, vooral in hete melk of chocolademelk. Venkel: voornamelijk de zaadjes worden gebruikt en de smaak is heel-zoet. Venkelthee is geschikt tegen verkoudheid, maagklachten, gasophopingen. Waterkers: als verse sla bloedzuiverend en maagversterkend. Bevordert de galproductie en activeert de nieren. Bij verse salades, rauwkost of fijngehakt in soep en sausen. kers kweken Wortelpeterselie: de crŤmekleurige, 20 cm lange wortel of peen lijkt sprekend op de pastinaak. Rauw kent de wortel een uitgesproken smaak maar in soepen of sauzen doet ze het prima. De jonge blaadjes kunnen versnipperd worden om gerechten op smaak te brengen. Zuring (veldzuring): alleen de kleine, verse blaadjes ervan worden gebruikt. De iets zurige smaak past goed bij kruidensoep, kruidensaus of bij verse salades. Bloedzuiverend en bevordert een goede werking van de nieren.

Goed gekruid

Elke kok gebruikt natuurlijk bij voorkeur verse kruiden. Veel chefs hebben dan ook een eigen kruidentuintje. Er zijn kruiden die, als ze gedroogd worden, bijna al hun smaak verliezen zoals basilicum en dragon. Dragon is wel perfect diepgevroren of op azijn te bewaren. Verschillende kruiden worden in combinatie gebruikt; het meest bekende is een kruidentuiltje bestaande uit peterseliestengels, laurier en tijm. Ook de combinatie van bieslook, dragon, kervel, peterselie en eventueel pimpernel is heel lekker. Voor rundvlees is een mix van volgende kruiden heel lekker: bonenkruid, peterselie, rozemarijn en tijm, eventueel met wat (onbehandeld) sinaasappelschil. Voor varkensvlees wordt dat marjolein, salie en tijm. Smaakmakers voor lamsvlees zijn bonenkruid, munt, peterselie, rozemarijn en tijm. Gevogelte voelt zich het best met gelijke delen dragon, laurier, marjolein, peterselie en tijm. En voor vis zijn dille, dragon en citroenschil gekende smaakmakers. Niet alle kruiden kunnen in de tuin gekweekt worden, velen komen uit tropische contreien en worden gekweekt in een kas. Het bekendste voorbeeld is peper. Nieuwe en verrassende smaakpatronen kondigen zich aan en vragen om ontdekt te worden. Hier kunt u misschien pionieswerk verrichten ...

Een kruidenaftreksel maken

Het is heel eenvoudig om zelf een kruidendrank te maken. Voor een krachtige kruidendrank - en dat is wat anders dan aangenaam smakende kruidenthee - moeten de vluchtige essentiŽle oliŽn van het kruid van uw keuze worden vrijgemaakt. U mag uitgaan van een handjevol bladeren per kop. Overgiet dat met kokend water in een glas of porseleinen kan. Zet een schoteltje op de kan om te voorkomen dat de kostbare olie vervliegt, en laat het aftreksel tien minuten staan. Als u de kruidendrank laat afkoelen, kunt u hem een paar dagen in de koelkast bewaren. Ga nooit zomaar experimenteren met kruiden(drankjes), maar informeer u vooraf goed over de samenstelling, dosering en eventuele bijwerkingen!

Geurige kruiden

Een plant met geurende bloemen is slechts een paar weken per jaar de moeite waard als het u om de geur gaat; van kruidenplanten heeft u veel langer plezier. Veel kruiden verspreiden hun geur pas wanneer het blad wordt aangeraakt. Dan komt de etherische olie vrij die eigenlijk bedoeld is om de plant te beschermen tegen insectenvraat. kruiden tuinkruiden Sint-Janskruid kweken Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aanKlik hier voor uw dichtsbijzijnde dealer Kruiden in de kas Kruiden zijn bijna allemaal lichtkiemers en moeten na te zijn gezaaid slechts met weinig fijne aarde worden bedekt. Uitdrogen moet voorkomen worden, maar zeker niet te veel water geven. Diverse kruiden kunnen gedroogd worden. Het drogen moet bij voorkeur op een donkere, droge maar wel goed geventileerde plaats gebeuren. Meerjarige kruiden over het algemeen niet langer dan 4 jaar op dezelfde plaats laten staan. Tussentijds verplanten is mogelijk, mits dit gebeurt in de herfst of het vroege voorjaar. Bij strenge vorst is het wenselijk dat gevoelige soorten met wat blad of stro beschermd worden. Heesterachtige kruiden elk voorjaar wat terugsnoeien. citroenmelisse kweken duizendblad kweken aloe vera kweken kruiden kweken: bieslook, Franse dragon, oregano, peterselie, zuring, roomse kervel, basilicum, koriander, dille, venkel, knoflook, mariadistel, munt, postelein, rucola, bonenkruid, Spaanse zuring, tijm, salie, goudsbloem, laurier, gekrulde peterselie, rozemarijn, enz. De belangstelling voor kruiden en hun werking neemt van jaar tot jaar toe. In de eerste plaats gaat die interesse uit naar de 'smaakmakers', die spijs en drank een bijzonder aroma verlenen. Daarnaast blijkt men steeds meer vertrouwen toe te kennen aan van planten afkomstige geneesmiddelen. Daarbij dient men zich wel bewust te zijn van het gevaar als men op eigen houtje kruidenmengsels gaat samenstellen en toepassen. Vele kruiden of bestanddelen ervan zijn immers in zekere mate - en soms zelfs zeer - giftig. Ondeskundige toepassing van kruiden kan derhalve ernstige gevolgen hebben. kruiden kas




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas