tomaten kas

Smakelijker, gezonder ťn goedkoper

Weleens echte tomaten geproefd? Nee, we hebben het niet over de waterige balletjes die u maar al te vaak in de supermarkt aantreft. We hebben het over de van gezondheid blakende vruchten die op hun gemakje onder de zon tot volle wasdom zijn gekomen. Divers van soort, kleur en maat, maar altijd boordevol vitaminen en smaak. Echte tomaten zijn een delicatesse!

Hťt klimaat voor een toptomaat

Eigen kweek, wel zo lekker Met de Large tomatenkas (tomaten kas) van ACD kweekt u uw eigen tomaten op tot de heerlijke, zongerijpte vruchten die ze horen te zijn. De kas meet 190 x 80 x 200 cm, heeft een stevig frame van gegalvaniseerde buizen en wanden van groen gewapende folie. De kas creŽert het ideale klimaat voor tomatenplanten zodat u voortaan altijd kunt genieten van zelfgekweekte tomaten. Veel lekkerder, gezonder en goedkoper!

tomaten zaaien / vermeerderen:

Zaai tomaten vanaf maart in (een verwarmde kas of) kweekbak op 0,5 tot 1 cm diep. De kiemduur bedraagt 18 tot 20 dagen bij 18 tot 25į C. Later zaaien om de oogsttijd te verlengen, is ook nog mogelijk in mei. U kunt dan ook kopstekken wortel laten schieten.(tomaten telen)

Tomaten verspenen:

Nadat de kiemplantjes zich goed ontwikkeld hebben, zet u de sterktse plantjes in multiplaten, perspotjes of turfpotten. U kunt de planten ook meteen in potten van 10 cm hoog zetten, maar ze ontwikkelen zich beter als ze nog eens worden verplant. Vanaf dan is een constante temperatuur in de kas tussen 16 en 18į C genoeg. Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen

Tomaten planten / verzorgen:

Vanaf begin mei, ten vroegste eind april, worden de planten in de kas gezet. Maat de scheuten vast aan een touw of aan spiraalvormige stangen (zie onze tomatenspiralen). Bij touwen wordt aan de onderste scheut een lus gemaakt. Verwijder de onderste bladscheuten tot op een hoogte van 30 ŗ 40 cm, zodat ze de bodem niet raken. Schud 's middags even aan de plant om de bevruchting te verbeteren. Tomaten houden niet van vochtige lucht. Snijd in de kas de top van de scheut af als de plant ongeveer 10 vruchten draagt. Veredeling geeft bij tomaten de mogelijkheid om soorten te kweken met een goede smaak op een voedzame ondergrond. Sterke wortels zijn in staat meer water en voedingsstoffen op te nemen voor de planten. De vereisten inzake bodemtemperatuur zijn minder hoog en bji veredelde planten hoeft de bodem niet gedesinfecteerd of vervangen te worden. Bij het zaaien moet er altijd rekening worden gehouden met bodemschimmels. Mogelijke symptonen kunnen zijn: slecht kiemende zaden, traag en onregelmatig kiemen, omvallende kiemplantjes, verkleuring en geen wortelvorming, geen verdere ontwikkeling en verrotting van de wortelhals of de wortels. Vermijd rotte stengels door de plant hygiŽnisch te behandelen. Als u een tomatenkas wilt gebruiken, moet u die op de warmste plaats in de tuin zetten. Het volgende jaar moet u echter genoegen nemen met de tweede beste plaats en het jaar daarna met de derde beste. In het vierde jaar kunt u dan weer de beste plaats kiezen. Afgevallen of verwijderde bladeren en scheuten mag u niet gewoon onder de planten gooien, maar op de composthoop. Wat tomaten altijd nodig hebben, is een diepe en voedingsstofrijke humuslaag, veel vocht en een mulchlaag. Voeg tijdens de herfst mest of verse compost toe. Bescherm de planten ook zo goed mogelijk tegen de regen. Om water te geven gebruikt u een kom een een kleien pot (met een groot gat om te gieten). Zorg voor een goede beluchting als u wilt kweken onder glas of folie. Voor tomaten gebruikt u het best kalirijke smeerwortelbladeren en stro om de bodem rond de planten te bedekken (mulchlaag). Tomaten bestuiven zichzelf. Schud daarom tijdens de bloeiperiode aan de tomatenplanten die niet in openlucht staan. Verwijder wekelijks de okselscheuten van de opgroeiende plant. Vermijd overbemesting, want dat leidt enkel tot meer bladeren. In extreme gevalen kunnen zelfs bladkrul en kuifachtige topscheuten ontstaan. Bij het begin van de vruchtzetting moet er wel veel gemest worden. Tomaten stellen hoge eisen aan de bodem en de voedingsstoffen. Let op voor een tekort aan calcium, ijzer en magnesium. Mulch in de kas en de broeibak. In de kas kan er geoogst worden van juli tot in de herfst. Na de ijsheiligen hebben tomaten geen verwarming meer nodig. Bescherm de planten tegen vochtigheid. Belangrijk: als u de bodem in de kas niet volledig vervangt, mag u niet meteen andere vruchten in die bodem kweken. Ontdek hier ons ruim aanbod tomatenkassen.

TOMAAT

Met zijn prachtige kleur en onovertroffen smaak is de tomaat onmisbaar in de keuken. Tomaten kunnen zo worden gegeten of in salades, soepen, sauzen en ovenschotels verwerkt of gevuld worden, gegrild of gebakken. Naast de ronde variant zijn er ook ovale, peervormige soorten en de rode of gele kerstomaten. De tomaat is een waardevolle bron van vitamine C en A en is van de weinige groenten die bij het koken weinig vitamines verliezen. Altijd vlak voor het koken bereiden.

Tomaten verwerken

* pellen: verse tomaten zijn in sommige recepten onmisbaar. Voor het pellen van een rijpe vrucht de steelaanzet met een scherp mes verwijderen. De andere kant inkruisen. Leg de tomaten in een kom en begiet ze met kokend water. Laat ze 10 seconden staan tot de schil verschrompelt. De schil verwijderen en het harde deel van de tomaat snijden. * tomaten ontzaden: zaadjes verwijderen is simpel, kost weinig tijd en is de moeite waard. De zaadjes kunnen het uiterlijk en de substantie van sommige recepten veranderen en kunnen een bittere smaak veroorzaken. Snijd de tomaat simpelweg dwars doormidden en knijp elke helft boven een zeef zachtjes uit. Schraap overgebleven zaadjes uit met een theelepel. De zaadjes weggooien, de vloeistof bewaren voor verder gebruik. * tomatenpuree: van gepelde en zaadloze tomaten kan puree worden gekookt. Met de gezeefde puree kunnen soepen of sauzen worden bereid of een stoofschotel worden verrijkt. Tomaten kunnen het best worden ingevroren in de vorm van geconcentreerde tomatenpuree. Die neemt weinig plaats in en door hem te verdunnen met water, bouillon of wijn, kan hij meteen worden gebruikt. De puree kan in de vorm van ijsblokjes tot 1 jaar worden bewaard, behalve wanneer de tomaten zeer rijp zijn. In dit geval moet u de puree binnen 1 maand gebruiken. Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aankas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas