rozen kas

Geniet van de rozen in je kas

Rozen snoeien

Maart is de tijd om rozen te snoeien. Gebruik hiervoor een schone, scherpe snoeischaar. Snoei altijd eerst de dode en beschadigde taken weg. Het snoeiafval wordt opgeraapt en afgevoerd. We knippen boven een oog dat aan de buitenkant van de tak zit. Na de knipbeurt lpen grootbloemige rozen, trosrozen en lage heesterrozen snel uit en zullen weer een bossige, goed gevulde rozenstruik vormen.

Rozen planten

Rozen houden van een ruim plantgat (50 x 50 cm groot), ruimte om te groeien en goede grond (speciale rozengrond). Zorg dat de kluit bij het planten zoveel mogelijk intact blijft. Geef de roos vooral de eerste tijd na het planten voldoende water. Plant rozen met kale wortels zo snel mogelijk na aanschaf.

Voeding voor rozen

Rozen groeien had, daarom hebben ze veel voeding nodig. Geef de roos in het vroege voorjaar koemestkorrels of speciale rozenmest. Rozenmest is een must voor een rijke bloei. Herhaal deze mestgift in juni. Ook kunt u wat rozengrond rond de plant aanbrengen. Op arme zandgrond zal meer voeding nodig zijn dan op rijke kleigrond.

Enkele ziekten waar we extra aandacht aan geven:

- rozenbladwesp: aan het begin van het groeiseizoen krullen de bladeren van rozen om en hangen er wat lusteloos bij. Wanneer de omgekrulde blaadjes goed worden bekeken, blijkt er een kleine groene larve in te zitten. Deze eet van de omgekrulde bladeren. De bladwesp legt eitjes in het blad en spuit tegelijkertijd een stof in die de bladeren laat omkrullen. - rozencicade: op de bladeren verschijnen in de eerste fase incidentele en in een latere fase talrijke kleine witte stippen. Het schadebeeld is vergelijkbaar met dat van spint, maar de vlekken van de rozencicaden zijn groter. Op de onderzijde van het blad treffen we de dieren aan (ca. 3 mm groot), vergelijkbaar met bladluizen. De cicaden dragen smalle vleugels, terwijl hun larven beschikken over vleugelstompjes. Wanneer u een tak van de roos lichtjes beweegt, springen de cicaden op en vliegen weg. - rozenluizen: de bladeren en de jonge loten krullen om en vergroeien. Ook de bloemen en de bloemstengels worden aangetast. Deze plantendelen worden vaak aangetast door grote kolonies groene of zwarte bladluizen, die een kleverige massa (honingdauw) afscheiden, waarop zich vervolgens schimmels met een zwarte kleur ontwikkelen (roetdauw). Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aankas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas