kool kweken

Kool (bloemkool, vroegen soorten van rodekool, wittekool tot savooikool) kweken.

Er kan vanaf maart voor de eerste keer worden gezaaid in een verwarmde plantenkas of een warme broeibak. De zaden komen 1 cm diep in de grond, de kiemduur bedraag 10 tot 20 dagen bij 10 tot 20į C. Vanaf februari kunt u jonge planten bijkopen. Verspeen na het kiemen in multiplaten of turfpotten. Vanaf maart moeten de planten de verwarmde of onverwarmde plantenkas en de broeibak in . Plant wittekool, savooikool, raapkool en bloemkool in kleine kommetjes. Bij alle koolsoorten gaat succes gepaard met optimale voedingsstoffen. Daarom moet de bodem zo humusrijk mogelijk en diep zijn voor de diep reikende wortels. Stifstof, voldoende calcium en aanvullende voedingsstoffen zijn belangrijk. Ook jonge planten moeten vloeibare meststoffen krijgen. De planten ontwikkelen zich naargelang de temperatuur. De bloesems kunnen pas uitkomen als er genoeg bladeren zijn. Bij 2į C kan dat 4 weken duren, bij 14į C 10 dagen. Onder invloed van warmte groeit het bovenste gedeelte minder snel. Een bloemkool die in maart is geplant, kan in mei worden geoogst. Plantenbescherming: knolvoet, valse meeldauw, virus, melige koolluis, grote of kleine koolvlinder, koolwittevlieg Naast de witte bloemkool bestaan er ook soorten met violette en groene roosjes. De violette bloemkool wordt groen bij het koken.

Raap kool kweken:

Vroeger werd er in de herfst gezaaid. Nu gebeurt dat meestal vanaf eind januari in de plantenkas. U kunt wat zaden uit de kool halen en gebruiken om in de zomer of de herfst te kweken. Het is aan te raden jonge planten bij te kopen. De zaden worden 1 tot 2 cm diep geplant, de kiemduur bedraagt 8 tot 15 dagen bij 15 tot 25į C. Er wordt rechtstreeks in perspotjes, turfpotten of multiplaten verspeend. In vergelijking met de meeste koolsoorten heeft raapkool weinig bemesting nodig. Als u veel met compost werkt, hoeft u niet of amper te bemesten. Vooral als de knollen worden gevormd, moet u de bodem gelijkmatig vochtig houden. Als u in februari voor de eerste keer plant, kunt u oogsten vanaf begin mei. In een vorstvrije bak of kas kan dat al vroeger. De planten groeien afhandelijk van de weersomstandigheden. De broeibak is uitermate geschikt. Het kan ook met folie vanaf maart. Verwarmde kassen vanaf midden februari en onverwarmde een maand later.

Van witte kool tot zuurkool

Vandaag is zuurkook alleen nog maar lokaal populair. Het verschijnt nog maar zelden op tafel. Soms vergezelt zuurkool een hotdog. De smaak van zuurkool is erg specifiek. Witte kool kun je er niet meer in herkennen. Zuurkool ontstaat door spontane gisting die wordt veroorzaakt door bacteriŽn. Karnemelk bevat deze bacteriŽn en helpt het proces opstarten. De melkzuurbacteriŽn conserveren de witte kool en voorkomen daarmee bederf en rotting. Bereidingswijze van zuurkool: zuurkook kan gemaakt worden in een vat met goed afsluitbaar deksel. De fijn gesneden kool vermengd met de kruiden, de appelschijfjes en het zout gaan in de pot en worden stevig aangedrukt. Wanneer er een laagje vocht op de kool staat, kan een nieuwe laag kool met zout in het vat worden gedaan en het goedje weer worden aangestampt. Dit wordt steeds herhaald tot het vat bijna vol is. Leg op de kool een steen die de kool vast in het vat drukt en bedekt met vocht houdt. Wanneer de bovenste laag van de kool droog komt te staan, moet een beetje zout water toegevoegd worden totdat de kool weer onder het vocht stat. Zet daarna de pot met kool, afgesloten met een waterslot weg bij kamertemperatuur. De melkzuurbacteriŽn zullen nu hun nuttig werk starten. Na een tot twee maanden is onze kool zuurkool geworden en dus klaar voor gebruik. interessante links: aardappelen kweken paprika kweken groenten kweken komkommers kweken meloenperen kweken meloenen kweken maÔs kweken broccoli kweken paprika kweken wortelen kweken koolgewassen telen schorseneren kweken tomaten kweken Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen spaanse pepers kweken uien kweken veldsla kweken voedingsstoffen kas

Koolweetjes:

- Kool is biologisch gezien ťťn soort. De mens kweekte hem allerlei richtingen op, waardoor we soms de bloemen eten (bloemkool, broccoli), soms de bladeren (Chinese kool, paksoi, rodekool en wittekool) en soms de kooltjes onder oksels van de bladeren (spruiten) - Door de verzuringsmethode verzuurt wittkool tot zuurkool. De bladeren worden na het snijden licht gezouten en afgesloten van zuurstof bewaard. De kool verzuurt door het ontstaan van melkzuurbacteriŽn. Dit proces maakt zuurkool lichter en verteerbaarder dan wittekool. - Het toevoegen van appels en azijn bij het koken van rodekool verbetert de smaak en zorgt er voor dat de kool mooi rood blijft - Kool heeft sinds een paar jaar een stevige gezondheidsclaim: de glucosinolten in kool zijn een mogelijke beschermer tegen kanker. De Wageningen Universiteit ontdekte bovendien dat de hoeveelheid glucosinolaten sterk toeneemt als de kool wordt gesneden. - Kool moet zo kort mogelijk koken. Hoe korter, hoe beter. Rauw is zelfs nog beter. Uit onderzoek van TNO blijkt dat na het eten van gekookte kool slechts tien procent van die gezonde stofjes in ons bloed komt. Bij rauwe kool is dit zestig procent. - Spitskool, Chinese kool en paksoi zijn nitraatrijke groentes, niet combineren dus met vis (met uitzondering van zalm of makreel) - Boerenkool wordt eigenlijk alleen in Nederland op grote schaal verbouwd. In andere Europese landen is deze groente vrijwel onbekend.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas