vijgen kweken

Vijgen kweken we meestal via stekken of wortelscheuten. Let op welke soort u kiest. Er wordt meestal in de herfst gesnoeid, maar het kan ook in het voorjaar. Om de twee jaar moeten de snel groeiende en snel wortelschietende planten verpot worden. De potten moeten groot genoeg zijn. In mei kan de hoofdscheut korter gemaakt worden; de zijscheuten dragen dan meer vruchten. Tijdens de lente en de zomer heeft de plant heel veel water (de grote, slappe verdampen namelijk veel water) en voedingsstoffen nodig. U moet dus wekelijks vloeibare en voedingsstofrijke mest toevoegen (te verkrijgen in de gespecialiseerde tuincentra). De vruchten rijpen vanaf juli. Vijgen overwinteren bij 2 tot 5į C op een lichte plaats. Daarbij verliezen ze hun bladeren. Al in februari lopen ze weer uit. Als ze op een donkere plaats hebben overwinterd, dan lopen ze aanzienlijk later uit. De kas is de ideale plaats voor het kweken van vijgen, waarbij de planten constant verder groeien en vruchten dragen. Gele bladeren kunnen erop wijzen dat de plant te weinig water en voedingsstoffen heeft gekregen. De plant bloeit in de vroege zomer volledig onzichtbaar en krijgt dan meteen vruchten, als het tenminste een zelfbevruchtende soort is. Zet de plant op warme en zonnige plaatsen.

Mannelijke en vrouwelijke vijg?

Alle mogelijke vijgenvragen vinden een antwoord in het boek 'Vijgen in de lage landen' van peter Bauwens (Terra). Hij legt onder andere uit dat de gewone vijg ook zonder bevruchting toch vijgen draagt, smyravijgen nood hebben aan een bestuiving door de vijgwesp (die bij ons niet voorkomt) en dat de San Pedrovijg ook op oud hout en onbevrucht vijgen geeft, terwijl ze voor een tweede oogst op jaarhout afhankelijk is van de vijgwesp. Wegens dat verschil koop je het best planten bij Nederlandse fruitboomkwekers. Zij leggen het accent op de oogst. Handelaars in exoten is het vaak eerder om bijzondere planten te doen.

Enkele tips

- omdat jonge vijgjes al voor de winter gevormd zijn, moet de plant beschut overwinteren - snoeien moet bij jonge planten alleen om ze in het juiste model te brengen, later volstaat intoppen of halveren van te lange twijgen - groeit de vijgenboom te hard, pas dan ook wortelsnoei toe - geef planten in pot niet steeds een grotere pot - perk in de tuin een te groot wordende plant in dor met een spade wat wortels af te steken uien kweken kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas