stambonen kas

Stamboven, staakbonen

Steek- en stambonen kunnen in een verwarmde kas van maart tot juli worden gezaaid. In een onverwarmde kas kan dat vanaf midden april. U zet het best 5 tot 6 bonen in een pot van 10 cm hoog, die eerst maar voor de helft met zaaiaarde wordt gevuld. Vul de pot pas helemaal als de zaden gekiemd zijn. Op die manier kunnen ook staak- en stambonen vanaf midden april voorbereid worden voor de volle grond. Bonen hebben tijdens het kiemen heel veel warmte nodig. Plant ze 2 tot 3 weken na het zaaien uit. In plaats van met staken wordt er in de kas gewerkt met van het dak afhangende koorden, die dienen als ranken. Of we gebruiken hiervoor de tomatenspiralen. Plant stambonen in rijen gerust wat dichter bij elkaar dan in volle grond. Zorg voor goed grond. Bonen zijn zoutgevoelig. Staakbonen cultiveren is qua vruchtwisseling een welkome verrijking voor de bodem van de kas, die dikwijls eenzijdig wordt gebruikt. Stambonen in de kas 10 weken na het zaaien worden geoogst. Oogsten gebeurt gedurende 3 tot 4 weken. De bodemtemperatuur moet minstens 10į C zijn, de luchttemperatuur 15į C overdag en 's nachts 10į C. Let op dat u de stambonen in het begin niet te veel water geeft. Zo stimuleert u de ontluikende bloesems. In het begin van hun bloeitijd hebben planten veel water nodig. Onder invloed van droogte gaan de bloesems verloren. De kas moet royaal belucht worden, zodat er geen schimmelziektes tot ontwikkeling komen. Zaden die langzamer kiemen door slecht lucht- en bodemtemperaturen, werken aantasting door bonenvliegen in de hand. Als u de juiste soorten uitkiest, hebt u geen last van ziektes. Bedek de planten voorzichtigheidshalve met een vlies. Stambonen kunnen ook rechtstreeks in de kas worden gekweekt. Stambonen voor de kas worden apart aangeboden.

Stambonen: goede buren / slechte buren

- goede buren: koolsoorten, koolrabi, kropsla, pluksla, bonenkruid, komkommers, selderie, aardappels, tomaten, bieten - slechte buren: knolvenkel, erwten, knoflook, prei, uien kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas