bloemen kas

Bloemen in de kas

Zomerbloemen behoren tot de 'eenjarigen'. Dat zijn bloemen die zich in een jaar tijd helemaal ontwikkelen van zaadje tot bloesem. In de kas worden bloemen niet anders behandeld dan bjivoorbeeld groenteplanten: ze moeten gezaaid of vegetatief vermeerderd, verspeend en in potten gezet worden. Met de bedoeling de kas of de broeibak vanaf midden mei te verlaten. Belangrijk: zaai zomerbloemen op tijd. Tot de groep van zomerbloemen hoort alles wat de tuin kleurrijk maakt. Hoe korter de kweekduur van de bloemen, hoe groter de kans op succes in de kas. Vereiste ťťn : licht! Vergeet ook niet regelmatig te beluchten. Om in maart bloemen te kunnen zaaien, hebt u een warme kas nodig. Als u later begint te zaaien, is een koude kas voldoende. Zelfs onder een verplaatsbare en lichtdoorlatende folieconstructie kunt u kweken. Daarnaast heeft een kas heel wat voordelen: kweektafels en hangrekken bieden de ideale omstandigheden om planten en bloemen op te kweken. In de verwarmde kas worden vanaf januari de eerste eenjarige bloemen gezaaid (geraniums, petunia's en heliotropen). In februari wordt er verder gekweekt met vlijtige liesjes, pantoffeltjes, leeuwenbekjes, afrikaantjes, salvia's, lobelia's, goudsbloemen, zinnia's en verbena's, maar ook met prachtige klimplanten zoals sierwinde of klokwinde en andere. Voor de meeste bloemen in een onverwarmde kas is maart de belangrijkste zaaimaand, voor enkele nog april. U kunt dus bijna voluit kiezen welke planten u wilt kweken, alleen beginnen sommige soorter later te bloeien. Voor de meeste heesters zijn maart en april de beste zaaimaanden: ze kunnen goed zonder verwarming. Voor de meeste tweejarige planten is verwarming zowieso van geen belang omdat ze vroeg in de zomer worden gezaaid. Ze delen hun voorliefde voor een zonnig plaatsje in de broeibak. Populaire bloemen voor de kas: aster, begonia's, ereprijs, gazania, hanenkam, ijzerkruid, leeuwenbekje, leverkruid, minidahlia's, Oost-Indische kers, petunia's, salvia, siererwt, sierwinde, slangenkop, tuinanjer, vlijtig liesje, zinnia, zomeranjer Zomerbloemen worden na de ijsheiligen (meestal na 15 mei) in de volle grond gezet. Bij de kastuiniers staat alles dan al in bloei.

Eetbare bloemen

Een mooie moestuin inspireert je om telkens lekker aan de slag te gaan. Als je ook wat eetbare bloemen zaait of plant, heb je daar drie keer plezier aan: een moestuin vol kleur, een gastvrij onthaal voor nuttige insecten en als extraatje smakelijke bloemen op je bord. Veel moestuinen worden opgevrolijkt met goudsbloemen en Oost-Indische kers, eenjarigen die je heel makkelijk in de kas kunt zaaien en die allerlei nuttige bestuivers lokken. Maar wist je dat deze bloemen ook eetbaar zijn, net als viooltjes, boragobloemetjes en rozenblaadjes? Sommige kun je rauw eten, zodat je er salades mee kunt opvrolijken. Andere, zoals courgettebloemen en vlierbloesemschermen, kun je frituren of in pannenkoekjes gebruiken. Ook kun je limonade, siroop en cake met eetbare bloemen maken. Probeer het eens, want het ziet er fantastsich uit en verrast de smaakpapillen. Pluk de bloemen liefst 's ochtends als ze fris zijn en kies jonge en gave exemplaren, oude bloemen smaken snel bitter. Gebruik alleen onbespoten bloemen uit eigen (moes)tuin of kas. Gebruik alleen bloemen waarvan je zeker weet dat ze eetbaar zijn, ook als ze alleen als decoratie van je schotels dienen. Bloemen in de sla: Eetbare bloemen doen het uitstekend bij een lekkere groene salade. Oost-Indische kers zorgt voor veel kleur en heeft een vrij uitgesproken, pittige smaak die nog het meest op waterkers lijkt. Komkommerkruid maakt lieve blauwe bloemetjes, die met hun frisse smaak overal bijpassen. Goudsbloem smaakt een tikje peperig; strooi de losse bloemblaadjes als vrolijke oranje confetti over de salade. Viooltjes smaken zacht, maar kunnen heerlijk geuren. Je kunt ze over de sla strooien, maar ook een enkel bloemetje gebruiken als decoratie op kleine voorgerechtjes en toetjes. bloemen kweken dahlia's kweken geranium kas eenjarige bloemen kas bloemen Klik hier voor uw dichtsbijzijnde dealer
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas