bromelia's kweken

Heel wat tuinders hebben een kas om er hun geliefde bromelia's te kweken.

Er bestaan verschillende types en variŽteiten bromelia's. Zaaien: de zaden worden rijp na meerdere maanden. Er kan het hele jaar door worden gezaaid. Vergeet ook niet om zaden te oogsten. Haal de zaden in bessen uit het vruchtvlees en zaai ze op aarde die geschikt is voor orchideeŽn. Geveerde of gevleugelde zaden worden op gebundelde takjes en sfagnummos gelegd. Kiemtemperatuur: 19 tot 25į C. Verspenen: ten vroegste na 5 maanden, of zelfs nog later. Gebruik platte kuipen en fijn orchideesubstraat. Planten, verpotten: bromelia's vormen naast de hoofdrozet ook dochterrozetten, die als scheuten kunnen worden afgebroken. De moederplant sterft af. De scheuten moeten minstens half zo groot zijn als de moederrozet. Maak de scheuten voorzichtig van de moederplant los en let erop dat ze hun eigen wortels al hebben. Plant ze daarna in een kleine pot in normale potgrond die goed is losgemaakt met piepschuim of zwelklei. Bemesting: bij trechterbromelia's kunt u wat vloeibare meststoffen toevoegen aan het water dat u ze geeft, bijvoorbeeld speciale mest. Er wordt over het substraat bemest, door te sproeien op de bladeren en over de trechter. Atmosferische bromelia's (grijze tillandsia's) bemest u tijdens het sproeien. Geef nooit meer dan 1/4 tot 1/2 van de concentratie mest voor een kamerplant. Bloeitijd: heel het jaar door, naargelang het type, de variŽteit en de soort. Temperatuur: bromelia's zijn verspreid van het zuiden van de VS over Midden-Amerika tot ver in Zuid-Amerika. Het zuidelijkste punt waar ze voorkomen, ligt in ArgentiniŽ en Chili. Even verschillend zijn de temperatuurverschillen. In de broeibak: een boom in de tuin kan als zomerverblijfplaats gebruikt worden voor kamerbromelia's en grijze tillandsia's. Bromelia's in de kas kweken: afhankelijk van de herkomst moet een bromelia worden gecultiveerd in een koude, lichte of gematigde kas (gematigde kas) waar de zon in de zomer voldoende wordt geweerd. Alle epifytische groeiende planten kunnen ook samengebonden gecultiveerd worden. Let erop dat de trechter niet uitdroogt. Plantenbescherming: zolang het licht en de temperatuur goed zijn, krijgen bromelia's geen last van schimmel- en bacteriŽle ziektes. Ook wol- en schildluizen duiken pas op bij slechte klimaatomstandigheden. In dat geval kunt u natuurlijke vijanden uitzetten. Alle groene soorten houden van half- tot volledige schaduw, terwijl de grijze soorten er eerder voor kiezen om in de volle zon te staan. Liefhebbers die bromelia's kweken, weten dat dit planten zijn met een groot aanpassingsvermogen.

De bekendste bromelia

De bekendste bromelia heeft zijn naam aan de hele familie gegeven: de ananas. Tot de familie van de bromelia's horen zowel nietige als reusachtige planten met prachtige bloeiwijzen. Zoals orchideeŽn kunnen ook bromelia's in verschillende omstandigheden overleven, van in een tropisch heet klimaat tot op hoogtes van meer dan 3000 m. Tillandsia's behoren zeker tot de interessantste planten voor liefhebbers die bromelia's kweken. Hun bloesems zijn niet zo charmant als de deels reusachtige, papegaaigekleurde bloesems van de trechterbromelia's, maar beslist nog indrukwekkend genoeg. In de vrije natuur groeien tillandsia's ook op extreme plaatsen, zoals elektrische leidingen of rotsen, maar altijd in volle zon. Dat is ook de belangrijkste voorwaarde om ze te kunnen cultiveren, naast tijdelijke droogte en duidelijk lagere temperaturen 's nachts. Ideaal als u denkt om bromelia's te kweken: een koude hobbykas die ook niet te veel energie verbruikt. dahlia's kweken kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas