komkommers kweken

Komkommers houden van warmte en worden daarom vooral in een kas gekweekt.

Zaai komkommers vroeg, eind februari of maart, dan wordt de periode waarin u kunt oogsten langer. Let er bij het water geven op dat overtollig water direct kan weglopen, want komkommerplanten hebben een hekel aan natte voeten; laat de zaailingen ook nooit in een laagje koud water staan.

Schadeveroorzakers bij komkommers in de kas.

- echte meeldauw: ziet eruit alsof de planten met meel zijn bestrooid. Eerst onstaan er witte puntjes en daarna komen er witgrijze bedekkingen op de bovenkant, zelden op de onderkant van de bladeren. Knoppen, bloesems en bladeren dorgen uit en sterven af. Maatregelen: aantasting tijdens de nazomer brengt de planten geen schade toe. Bij aantasting in de zomer plantversterkende middelen gebruiken. Opletten voor resistente soorten. - valse meeldauw: aangetaste planten krijgen aan de bovenkant van de bladeren gele vlekken, die duidelijk worden afgebakend door bladnerven. Aan de onderkant zijn de vlekken lichtbruin. De bladeren beginnen af te sterven naarmate ze meer aangetast worden. Maatregelen: frisse lucht, de bladeren droog houden, alleen van onder water geven; planten niet te dicht bij elkaar; sterkere soorten gebruiken - vruchten afstoten: al zichtbaar bij kleine vruchtzettingen, die dan geel en droog worden. Grotere vruchten groeien dan niet meer en hebben een haakvormige punt. Maatregelen: de plant is overbelast. Oogstrijpe vruchten verwijderen, zijscheuten afbreken, genoeg water geven, beluchten en bemesten. Vloeibare meststoffen die onmiddellijk werken, toevoegen. Een andere oorzaak is een te lage temperatuur 's nachts. - magnesiumtekort: kunt u herkennen aan de grote, gele vlekken tussen de bladnerven; vooral bij veredelde komkommerplanten of planten met veel bladeren. Maatregelen: vruchten weghalen, bodem onderzoeken op magnesium, eventueel een geschikte bemesting.

Komkommers kweken

Om komkommers te kweken, is het belangrijk te weten dat de temperatuur om te kiemen minstens 22į C bedraagt, zelfs nog beter rond 25 ŗ 26į C. Bij 15į C kiemt 50 % van de zaailingen in 30 dagen. Bij 30į C kiemt 50 % in 2 dagen. Steek altijd 2 zaden in een pot. Als u zeker weet dat de potten niet kunnen uitdrogen, kunt u ook aparte zaden in potten van 6 cm hoog of in multikuipen steken. Vooral turfpotten zijn daarvoor geschikt. Vul de pot eerst voor de helft met substraat en vul pas later bij tot aan de kiembladeren. Op die manier kunnen er nieuwe wortels bijkomen. Zaai op zon' 1,5 tot 2 cm diep. Let er bij het uit- en omplanten vanaf april op dat de wortels niet beschadigd worden. Plant in de kas uit zodra er 2 tot 3 bladeren zijn gevormd. De afstand tussen de planten moet minstens 60 cm zijn. Laat de komkommers langs een koord opklimmen. Ook heel handig zijn onze tomatenspiralen. De planten kunnen zin zakken met aarde, strobalen of op een verhoogde hoop worden gezet; de hoogte moet zo'n 30 cm zijn de de breedte 60 cm; Dan worden er meer wortels gevormd en de planten worden optimaal van voedingsstoffen voorzien. Vruchtzettingen en bladeren aan de hoofdscheut moeten bij komkommers achter glas altijd tot een hoogte van 50 tot 60 cm worden gesnoeid, anders lijdt de kwaliteit eronder. Ideaal bij het kweken is ook om maar maximaal 6 vruchtzettingen aan de hoofdscheut te laten en ook de zijscheuten aan de hoofdscheut korter te maken. Vloeibare meststoffen kunnen al bij jonge planten worden gebruikt. Bemest niet te veel, maar wel regelmatig. Bij het begin van de vruchtzetting moet er meer mest gegeven worden, maar wel stikstofarme. Belucht veel indien mogelijk en geef veel water. Zorg voor een zonwering (voor komkommers welke we kweken achter glas) als de zon fel schijnt. Vermijd vooral op hete dagen dat de luchtvochtigheid te sterk daalt. Liever weinig lucht en een hoge luchtvochtigheid en veel frisse lucht. Besproei de planten even om de luchtvochtigheid tijdens de middag te verhogen. De planten moeten echter weer kunnen drogen tegen de avond, anders kunnen schimmelziektes opduiken. Vanaf juni wordt er dagelijks geoogst. Let erop dat de vruchten niet te groot worden. Komkommers die langs een koord opklimmen, mogen niet meer dan 400 tot 500 g wegen. Om in ideale omstandigheden komkommers te kweken, houden we de omgevingstemperatuur heel warm. Om de planten te beschermen tegen verwelking, kunt u vijgenbladpompoenen veredelen. Er zijn almaar meer heel sterke en productieve soorten verkrijgbaar, die niet veredeld moeten worden. Let erop dat u speciale kaskomkommers koopt.

Waarom wordt komkommer slap als die bij tomaten ligt?

Alle vruchten- en groentensoorten die rijpen, stoten ethyleen uit. Dit is een onzichtbaar gas, dat voor de mens volstrekt ongevaarlijk is. Vooral tomaten, appelen en kiwi's geven veel van deze rijpingsstof af. Andere vruchtensoorten, die vlakbij liggen, nemen dit gas via hun schil op en gaan hierdoor sneller bederven. Komkommers zijn bijzonder gevoelig voor ethyleen, net als champignons, broccoli en eierplanten (aubergines). Bewaar dus nooit tomaten en komkommers samen. En leg de appelen in een aparte bak in de koelkast.

Is komkommer echt ideaal als gezichtsmasker?

Ja, dat is een feit. Komkommer geeft u weliswaar geen facelift, maar wordt door de cosmetica-industrie toch veel gebruikt voor gezichtsmaskers en in reinigingsmiddelen voor de huid. Komkommer bevat namelijk adstringenten. Dat zijn stoffen, die de poriŽn doen samentrekken. En daarbij worden vuiltjes in de poriŽn uitgestoten. Het samentrekkende vermogen van een komkommer is sterker indien de groente heel vers is en recht uit de koelkast komt.

Citroenkomkommers

Naast de gekende gewone, groene komkommer zijn er ook de olijfkomkommer, de appelkomkommer en de citroenkomkommer. De eerste vruchten van de citroenkomkommer verschijnen in augustus. Deze vruchten zijn bijna rond en geel van kleur. Een citroenkomkommer is het lekkerst als hij jong wordt geoogst. De smaak is dezelfde als van een gewone komkommer.

interessante links:

aardappelen kweken paprika kweken uien kweken groenten kweken meloenperen kweken meloenen kweken paprika kweken wortelen kweken tomaten kweken Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen spaanse pepers kweken kardoen kweken veldsla kweken maÔs kweken geslaagde combinaties met groente
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas