zelf kweken

Hobbyisten nemen het begrip 'zelf kweken' heel gemakkelijk in de mond, terwijl ze eigenlijk cultiveren bedoelen.

Iemand die zegt boemen zelf te kweken, verzorgt ze dikwijls alleen maar. Als u echt wilt zelf kweken, moet u geduld hebben en veel weten over de eigenschappen van de soorten die u wilt kruisen. Maar u moet vooral een doel hebben: wat wilt u veranderen? Afhankelijk van de plant kan het decennia duren voor u een succesrijke en genetisch stabiele hybride hebt ontwikkeld. Bij andere soorten, zoals dahlia's, irissen of rozen, gaat het sneller. Als u besloten hebt serieus te gaan kweken, moet u zich eerst een voorraad geschikte moederplanten met de gewenste of verhoopte eigenschappen aanschaffen. Als u contacten onderhoudt met hobbyverenigingen, kunt u gemakkelijker kweekmateriaal kopen of ruilen. Vooral orchideeŽnliefhebbers moeten heel geduldig zijn. Want het kan 8 tot 10 jaar wachten zijn op de eerste generatie nakomelingen.

Zelfgekweekt smaakt beter

Eigen gekweekte groenten verfijnen je smaakpalet. Die pure smaak van zelfgeteelde groenten motiveert en inspireert. De mogelijkheden van een eigen moestuinkweek zijn eindeloos. Groenten als venkel of raap doen mensen al eens hun neus optrekken, maar op de barbecue smaakt dat heel verrassend. Ook jonge groentjes zijn echte smaakbommen. Een moestuin doet je weer oog hebben voor de natuur en je leert de oorspronkelijke smaken weer kennen. Je verfijnt je geur- en smaakpalet door die ecologische, zelfgekweekte groenten en fruit te gebruiken en je leert weer puurheid in gerechten te brengen: een kropsla uit de tuin met handgepelde garnalen erbij, heeft bijna niets extra nodig.

Een moestuin is de trend

Net zoals koken - van het een komt het ander - is moetuinieren hip. Niet alleen chefs zien er het nut van in, voor amateurs is werken in de tuin ontspanning voor de geest, met lekkere groentjes als beloning. Velen kennen de moestuin sinds hun kinderjaren. Onze ouders en grootouders teelden er aardappelen, heel veel groenten, aardbeien en nog veel meer. Heel handig, want zijn moesten bijna nooit groenten kopen en zelfgeteeld smaakt ook beter. Veel kinderen hebben een hekel aan moestuinieren: spitten, onkruid wieden, boontjes plukken. Zij spelen liever dan aardappelen rooien. Misschien dat het daarom altijd eventjes duurt vooraleer ze als volwassenen zelf een groentetuin aanleggen.

Drie argumenten die je er kunnen toe bewegen je eigen groenten te kweken

- je wil graag meer ingrediŽnten in voorraad hebben - de intense smaak van zelfgeteelde groenten - je vindt ontspanning in werken in je moestuintje: als je iets aan het planten of aan het zaaien bent, ben je daar volledig op geconcentreerd en denk je niet aan iets anders Laat je drukke agenda geen grote moestuin toe? Plant dan vooral kleinere gewassen: prei, wortelen, witte en groene selderij, knolselderij, spinazie, radijzen, prinsessenboontjes, uien, zilveruitjes, look, aardbeien. In je kas zet je tomaten en sla. En dan is er nog je kruidentuintje met onder meer basilicum, dille, tijm en oregano.

Werken met zelf gekweekte groenten en kruiden is tegenwoordig bijzonder hip

Je kruidentuin is een plek om te experimenteren. Hoe groeien ze? Wat doen ze als ze verwarmd worden? Komt er een bloempje aan? Hoe stevig zijn de blaadjes? Kunnen we de wortel gebruiken? Hoe zit het met de smaak? Experimenteren betekent ook steeds verschillende soorten ontdekken. Geen enkel kruid of groente is ouderwets. Smaken kunnen nooit gedateerd zijn.

Snoep verstandig en eet uw zelf gekweekte groenten

Dit klinkt vertrouwd in de oren, nietwaar? U kunt groenten kopen in de winkel, maar u kunt het ook zelf kweken. Hoe worden ze gekweekt? Wat komt daar allemaal bij kijken? kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas