planten vermeerderen

Tuinieren is nog leuker als het lukt om zelf planten te vermeederen

Vermeerdering in de plantenkas

Voor de meeste mensen met een plantenkas is 'zelf' planten te kunnen vermeerderen een belangrijke reden om een plantenkas te kopen. Er kunnen nieuwe en oude, bijzonder zeldzame of productieve soorten in gekweekt worden. Het aanbod bij een tuincentrum mag dan wel omvangrijk zijn het is nog niets vergeleken bij het enorme assortiment van de verschillende soorten zaadzakjes. Bovendien biedt ook het internet de mogelijkheid om overal ter wereld planten of zaden te kopen. Zo kunt u lelies, rozen of orchideeŽn kweken. Met de plantenkas als motor. Zaaien: hoe en hoe lang? Planten vermeerderen gebeurt meestal via zaden. Over de grote verscheidenheid in zaden en de 'trucs' van de natuur kunnen we ons alleen verbazen. Zo kennen veel zaden een kiemrust, waardoor ze pas later gaan kiemen en de concurrrentie tussen de kiemplantjes kleiner wordt. Of er moeten droge en koude periodes worden doorstaan en de zaden kunnen alleen door koude of droogte beginnen te kiemen. De kiemrust kan veroorzaakt worden door de ondoorlaatbaarheid van de harde zaaibak, onrijpe embryo's of remstoffen in de zaden, en kan 3 of 20 weken en meer duren. De tuinier probeert de kiemrust met enkele trucs te doorbreken. Als het kiemen is begonnen, mag het niet meer gestopt worden. De kiemrust doorbreken Er bestaan veel mogelijkheden om de kiemrust te doorbreken. Sommige zaaibakken zijn bijna waterdicht en worden pas bij lagere temperaturen doorlatend. Andere hebben grote hoeveelheden water (regen) nodig om te kiemen. Dan komer en schimmels en bacteriŽn uit de bodem bij, die het kiemen stimuleren. Een zaadkorrel kan alleen maar groeien door vocht op te nemen. Bij zaden met een harde schil kan ook zogenaamde scarificatie (een inkeping in de schil van het zaadje maken) helpen. Praktisch gebeurt dat door het zaadje te bewerken met schuurpapier en de inkeping met een mes of een vijl te maken. Natuurlijk mag het embryo daarbij niet beschadigd worden. Daarna worden de zaden 24 uur lang in warm water gelegd, zodat ze langzaam vocht kunnen opnemen. U kunt ook op een andere manier proberen om de natuur na te bootsen, zeg maar te versnellen. Dat gebeurt door stratificatie. Daarbij worden de zaden in vochtige zandlagen of op keukenpapier blootgesteld aan de koude. In de winter kan dat de tuin (vorst) zijn, in de zomer de koelkast. Heel wat alpenplanten, inheemse bomen en struiken worden zo vermeerderd. Hoe lang de noodzakelijke koude periode moet duren, hangt af van plant tot plant. Ook daslook, dat tegenwoordig aan populariteit wint, moet zo tot kiemen worden gebracht. De belangrijkste stof is allicine, dat net zo ruikt als knoflook. TIP Als u zaden voor het volgende seizoen koopt, moet u er altijd op letten dat de soorten geschikt zijn voor een plantenkas (veel fabrikanten geven dat duidelijk aan). Naargelang hun weerstand worden de zaden van groentesoorten als volgt onderscheiden: STERK zijn de zaden van een soort zonder genetische resistentie of tolerantie tegen ziektes. Deze soort past zich aan de standplaats aan of heeft een stevige en harden plantenweefsel en is dus beter. TOLERANT zijn de zaden van een soort die niet helemaal immuun is tegen een bepaalde ziekte, maar er wel heelhuids van afkomt. RESISTENT zijn de zaden van een soort die immuun is tegen ziektekiemen en gezond blijft. De groei en de oogst worden niet belemmerd door ziektekiemen

Planten vermeerderen

Het maakt niet uit of u planten uit zaad opkweekt of wortels aan uw eerste stekken ziet verschijnen. U kunt er geld mee besparen, terwijl u er van elke soort net zoveel op kunt kweken als u nodig heeft. Er zijn nogal wat planten die u zelf thuis op kunt kweken. Als eenvoudige hulpmiddelen kunnen een vensterbank en een plastic zak al voldoen. Wanneer u over een kasje of een kweekbak beschikt, kunt u oneindig veel verschillende planten vermeerderen.

Gereedschap voor het vermeederen van planten

- Een scherp mes Eigenlijk moet iedere tuinliefhebber een scherp mes bij zich hebben. Speciale stekmessen, die aan een kant bol en aan de andere kant hol zijn, zijn nuttig maar niet noodzakelijk. Als u stekken met een mes neemt, maak dan regelmatig het blad schoon om eventuele infecties niet te verspeiden. Weggooimesjes met verwisselbare bladen zijn zeer geschikt om veel stekken te maken. - Een goede snoeischaar Houtachtige stekken kunt u verzamelen met behulp van een scherpe snoeischaar. De typen met twee bewegende delen geven de beste resultaten, dus de gladste snede. Maak de snijbladen regelmatig schoon en vergeet ook niet om een plastic zak mee te nemen voor de stekken. - Stekpoeder Van veel plantensoorten zullen de stekken ook zonder stekpoeder prima wortelen. Maar sommige soorten wortelen sneller als u dit specifieke poeder gebruikt. Voordat u de stekken in het poeder steekt, kunt u ze het best even in water dopen. Zo blijft er genoeg poeder aan de stekken hangen. Steek de stekken voorzichtig in het stekmedium. Wortelstekken kunt u het best preventief met een schimmelwerend middel behandelen zodat ze niet gaan rotten. - Kweekkasje Als u eenmaal aan zo'n kasje gewend bent, begrijpt u niet, hoe u het ooit zonder heeft kunnen stellen! Iets duurder uitvoeringen zijn zelfs voorzien van een elektricsche verwarming en een regelbare thermostaat: ideaal voor stekken die bodemwarmte nodig hebben. Maak een zorgvuldig kweekplan, want de beschikbare ruimte is altijd te klein. En hou het kasje zo schoon mogelijk, om ziekten en aantastingen zo min mogelijk kans te geven. - Potten en bakjes Kleine hoeveelheden zaad kunnen het best in 8 of 9 cm potjes worden uitgezaaid. Grotere hoeveelheden kunt u beter in grotere zaaibakjes opkweken. - Spade en (spit)riek De traditonele manier om vast planten te scheuren is met behulp van twee rieken, die u in de pol steekt om de planten uit elkaar te trekken. U heeft wellicht een spade nodig om als te weerbarstige wortels te rooien. Wat voor manier u ook gebruikt, zorg ervoor dat de vaste planten in kleine porties worden verdeeld. - Afleggen Er zijn zelfs manieren om planten tijdens het afleggen boven de grond te houden. Wikkel om de snede vochtig mos of goede grond en omklem het geheel met een speciaal daarvoor bestemde houder. Dit systeem is in specialistische tuincentra te koop. U kunt de bewuste plek natuurlijk ook met wat doorzichtig plastic (ademende huishoudfolie bijvoorbeeld) afdekken waarin wat kleine gaatjes zijn gemaakt. Hou dan wel een plaatsje vrij om water te geven: het mos of de grond mag nooit uitdrogen. - Koude bak Ideaal om zaailingen (zaailingen) en stekken langzaam te laten wennen aan de buitenlucht. Uw kostbare stekken of zaailingen worden zo tegen late nachtvorst en al te felle zon beschermd. Zaad van winterharde vaste planten ontwikkelt zich beter in zo'n koude bak, vooral als u dit zaad al voor de winter heeft gezaaid. - Cloche Zo noemt men de glazen of plastic koepels (cloches) waarmee de grond in het vroege voorjaar opgewarmd wordt en waarmee jonge planten tegen extreme temperaturen beschermd kunnen worden. Ook hongerige vogels kunnen er zo niet bij. - Vernevelspuit Zo'n spuit is onontbeerlijk, zelfs voor de tuinliefhebber die een hekel heeft aan bestrijdingsmiddelen. Natuurlijk kunt u schimmeldwerende middelen zo verstuiven, maar u kunt ook alleen water vernevelen om uitdroging van stekken en zaailingen in het kasje tijdens warme zomerdagen te voorkomen. kas




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas