bodem kas

De bodem in de kas:

De hogere temperaturen, de talrijke en betere oogsten vergen heel wat van de bodem van de kas. Door de hogere bodemtemperaturen worden organische stoffen sneller omgezet. Als er te weining organische bestanddelen in de kas aanwezig zijn, kan de bodemstructuur snel verslechteren, het leven op de bodem verminderen en de vruchtbaarheid van de bodem ten slotte afnemen. Vooral droogte in de winter draagt daartoe bij: behalve geen regen valt er ook geen sneeuw. U kunt op twee manieren voor een goede bodem in uw kas zorgen: door nieuwe grond aan te voeren (ongeveer 50 liter op 2 m≤) of door 'gebruikte' grond te vervangen (30 tot 50 cm diep). Dat moet elke twee jaar gebeuren. De gebruikte grond wordt als compost gebruikt en indien mogelijk met evenveel mest, bladeren (geen eik) of stro gemengd. Dan wordt de grond een jaar lang verzorgd. Voor u hem weer opnieuw kunt gebruiken moet u een proef met voedingsstoffen en een waterkerstest uitvoeren. De bodem van de kas moet precies zo verzorgd worden als volle grond. Vooral als u uw kas niet gebruikt tijdens de herfst, moet u voor genoeg vochtigheid zorgen. Bedek de bodem tijdens de winter met stro. Maar dat stro moet wel 1 of 2 weken voor de kas weer wordt gebruikt, verwijderd worden. Zo kan de bodem opwarmen. Mest zou de ideale organische meststof zijn om groenten te kweken. Goed verrotte runder- of paardenmest of vulsel uit een broeibak wordt in de kas in de grond gestoken. Dat gebeurt in mei als er wordt overgeschakeld van vroege op zomerplanten. Natuurlijk kunt u ook met compost, turf of een mengeling van de twee werken. Maar dan loopt u wel het gevaar dat u onkruid in de kas binnenbrengt.

Waterkerstest:

de waterkerstest is een eenvoudige 'biotest', die een eventueel tekort of teveel aan voedingsstoffen laat vermoeden; Daarom worden op verschillende plaatsen (10, 20 en 30 cm diep) bodemmonsters genomen en in een ondiepe bak gedaan. Op die 'voedingsbodems' wordt waterkers gezaaid. De grond moet ongeveer 2 tot 3 dagen veel licht krijgen en zo vochtig mogelijk worden gehouden met gedistilleerd water. Als de waterkers niet groeit (of alleen geel wordt en van vorm verandert), dan bestaan er sterke vermoedens dat de bodem te veel of te weinig zouten (voedingsstoffen) bevat. Dan kun u niet meer om een bodemonderzoek heen.meststoffen kas

Mulchen

Het werkwoord mulchen betekent niets anders dan het bedekken van de bodem tussen de beplanting met een organische laag van (verteerde) plantenresten. Om te mulchen kunt u verschillende materialen gebruiken: organische zoals stro (smeerwortel, gemaaid gras) of 'levende' mulch (klaver, mosterd). Ook folie, papier en vlies zijn bruikbaar. Mulchen is een prima manier om de bodem in goede conditie te houden. Zo'n laag kan helpen het vocht in de bodem vast te houden, waardoor - zeker tijdens perioden van droogte - minder vaak gesproeid hoeft te worden. Ook houdt een muchlaag 's zomers de plantenwortels koeler en biedt het 's winters bescherming tegen strenge vorst. Daarnaast is het aanbrengen van een mulchlaag een uitstekend middel om onkruid tegen te gaan. Levende mulch. Door een bodembedekkende plant te zaaien, bijvoorbeeld klaver, kunt u de bodem van de kas afdekken. Dat kan vooral in de herfst nuttig zijn, als u niets van plan bent in de kas. Naast het mulcheffect wordt er ook organische masa toegevoegd aan de bodem en het onkruid onderdrukt. Stromulch. Een bodembedekking met stro heeft zijn nut in de kas al bewezen, maar ook in de broeibak. Het stro wordt op ongeveer 10 cm gesneden. Het beschermt tegen uitdrogen en verbetert het leven op de bodem. De herkomst van het stro is belangrijk: er mogen geen 'groeiremmers' in zitten, zoals die soms gebruikt worden in de graanbouw. Soms beginnen de overgebleven granen nog te groeien. Daar kunt u wat aan doen door op tijd te wieden. Als de planten zijn uitgebloeid, wordt het stro niet in de kas verwerkt, maar met de plantenresten uit de kas verwijderd. Stro kan even goed als bescherming dienen in de herfst als in de winter.

Bladeren.

Als verse blaadjes van smeerwortel of gemaaid gras buiten zijn gedroogd, kunnen ze gemengd met stro of rechtstreeks als mulchmateriaal gebruikt worden. U kunt ook mengen met karton.

Folie, vlies of papier.

Hiermee wordt het humusgehalte niet verhoogd, maar de bodem wordt wel beschermd. Ook de bodemstructuur en de vochtigheid blijven behouden. Zoals in volle grond kunt u de oogst vervroegen en de hoeveelheid oogst verhogen door te mulchen. Op die manier hebt u minder last van schimmelziektes en ongedierte in uw kas. Stress wordt immers vermeden. Folies en vliezen zijn in het zwart en het wit verkrijgbaar, en met gaatjes of geperforeerd. Biologisch afbreekbare folie is momenteel nog niet te koop in kleine hoeveelheden voor hobbyisten. De professionele tuinbouw werkt er al mee. Ook onbedrukt golfkarton kan goed dienen. Spijtig genoeg kunt u niet weten of er schadelijke kleefstoffen in verwerkt zitten. kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas