kasje

Zelfs het kleinste kasje is groot genoeg om knapperige slasoorten, kruiden en groente te telen

De essentie van tuinieren is uiteraard het kweken van de mooiste planten en daarbij vormt een kasje geen uitzondering. Want ook allerlei groentes zien eruit om van te watertanden. Bovendien heeft zelfgekweekte, vers geplukte groente veel meer smaak dan groente uit de winkel, die doorgaans toch wat eerder geoogst wordt. Groente kweken is helemaal niet moeilijk en u heeft er ook geen groot stuk grond voor nodig. Zelfs in het allerkleinste kasje kunt u allerlei groentes in potten kweken. Wel moet de pot voorzien zijn van een afvoergat, waardoor overtollig water weg kan lopen. Ook een flink formaat is handig, want dan droogt de grond 's zomers minder snel uit. Gebruik normale potgrond, de meeste soorten zullen hooguit enkele maanden in de pot staan. Extra voeding kunt u opgelost in gietwater toedienen. Wat wilt u kweken? slasoorten, bladselderij, bieslook, bietjes, aardbeien, paprika, ...

Let bij de aankoop van een kasje op of er voldoende beluchtingsramen zijn.

In het beste geval zitten die in beide dakvlakken. Dan kunt u altijd beluchten aan de kant waar de wind niet komt. Warme lucht stijgt snel op en beneden wordt er (via de deur) koele lucht aangevoerd. Natuurlijke beluchting is altijd beter dan een ingebouwd ver- of ontluchtingssysteem. De hoofdbestanddelen van lucht zijn zuurstof, stikstof, kooldioxide en waterdamp. Bij fotosynthese kunnen planten uit de kooldioxide van de lucht, uit water en onder invloed van het licht suiker, zetmeel, cellulose en veel andere chemische stoffen produceren. De luchtvochtigheid, de waterdamp in de lucht, past zich aan de temperatuur en de beluchting aan. Of een hoge luchtvochtigheid in het kasje goed of slecht is, hangt af van de plantensoort. U moet de luchttoevoer in ieder geval regelen via de beluchtingskleppen (dakramen van het kasje). Volgens berekeningen en metingen moet er bij felle zonneschijn in de zomer meer dan 170 m≤ /(m≤h) lucht het kasje binnenstromen om een verschil van minstens 3į C tussen de binnen- en de buitentemperatuur te hebben. Die waarde hangt bovendien af van de windsnelheid.

Bemesten in het kasje

Natuurlijk moeten ook planten in een kasje of broeibak bemest worden. En zelfs meer dan planten in de tuin. Want in een kasje gaat alles sneller, raken voedingsstoffen sneller opgebruikt en moeten ze dus sneller worden bijgevuld. Voedingsstoffen voor planten zijn chemische elementen die onmisbaar, noodzakelijk of nuttig zijn voor de ontwikkeling van de plant. Als ook de fundamentele voedingsstof ontbreekt, dan heeft dat negatieve gevolgen voor de hele groei. Even negatief als de afwezigheid van andere groeifactoren zoals licht, water, enz. Het zijn altijd wisselwerkingen die de groei van de planten bepalen. Naast koolstof (C), zuurstof (O) en waterstof (H), elementen die voorkomen in lucht en water, nemen planten minerale voedingsstoffen op via de bodem. De voedingsstoffen worden ingedeeld aan de hand van hoeveel ervan nodig is in macro- (fundamentele) en micro- (aanvullende) voedingsstoffen.

De juiste voedingsstof in het kasje op het juiste moment

Sommige voedingsstoffen zijn alleen in een bepaald ontwikkelingsstadium nodig. Andere, zoals stikstof (N), moeten voortdurend beschikbaar zijn. Een tekort kan zich bijvoorbeeld uiten doordat de bladeren lichter worden of afsterven. In een kasje worden er veel voedingsstoffen verbruikt en moeten die zoals in de volle grond ook weer aangevoerd worden. Hoe snel planten voedingsstoffen kunnen verwerken, hangt af van de toestand van de voedingsstoffen en hoe ze verbindingen aangaan. Organische stoffen zoals compost, maar ook organische meststoffen (hoornspaanders) zijn pas na de omzetting en de afbraak door bodemorganismen bruikbaar om planten te bemesten. De meeste anorganische stoffen zijn daarentegen rechtstreeks via de bladeren en de wortels werkzaam. Ze worden in de vorm van minierale meststoffen toegevoegd. Dat zijn ovigens geen kunstmeststoffen zoals telkens opnieuw wordt geschreven. Qua werking zijn ze even goed als en misschien zelfs beter dan organische meststoffen. Ze hebben echter niet noodzakelijk een positieve invloed op het leven op de bodem. kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas