orchideeŽn kas

Er zijn heel wat liefhebbers die zich enkel en alleen bezig houden met het kweken van orchideeën (orchideeën / orchidee kweken)in hun kas. De keuze orchideeën is zeer uitgebreid en bij velen is de kas dan ook al gauw te klein. Ineens krijgt u het te pakken, de orchideeën verzamelwoede! Orchideeën spreken heel wat mensen aan door de enorme verscheidenheid van bloemvormen en bloemkleuren. Sommige orchideeën liefhebbers verzamelen in hun kas alles wat ze mooi vinden. Anderen leggen zich toe op het bijeenbrengen van planten van één geslacht. Over het algemeen zijn orchideeën sterke planten. Veel leden van deze familie beschikken over reservevoedsel-organen. Daardoor kunnen ze zich, ook onder minder gunstige omstandigheden, nog een tijdlang handhaven. Sommige orchideeën passen zich aan als de omstandigheden geleidelijk veranderen.

Er zijn weinig orchideeën die het volle zonlicht verdragen. In de kas zult u de meeste dan ook tussen maart en oktober moeten beschermen tegen felle zon. De behoefte aan water verschilt per soort. U kunt beter eenmaal per week een flinke portie geven en 's morgens vroeg licht benevelen, dan elke dag een beetje gieten. Veel orchideeën houden niet van een langdurige natte kluit. Vooral in de winter (voor veel soorten een rustperiode) kan te veel water zeer schadelijk zijn. De verschillen in behandeling van orchideeën hangen nauw samen met de oorspronkelijke groeiplaats. Zelfs hoogteverschillen spelen daarbij een rol.

Orchideeën
kunnen worden ingedeeld in soorten die geschikt zijn voor de koele kas, de gematigde kas en de verwarmde kas. Er zijn verschillende types, variëteiten en soorten orchideeën.

Zaaien: zaden van orchideeën zijn heel fijn en kiemen alleen in symbiose met bepaalde schimmels: dat kunt u beter overlaten aan de professional.

Verspenen: de eerste keer als ze uit de kweekbak komen. Planten, verpotten: voor de meeste orchideeën om de twee jaar. Dat hangt natuurlijk af van het substraat, dat bij orchideeën heel 'grof' moet zijn (schors, kokosvezels en turf, steenwol, piepschuim, enz.) Verpot met de nieuwe scheut en beschadig de luchtwortels zo weinig mogelijk. Bemesting: gebruik speciale mest of verminder de dosering minstens met de helft. Na drie keer water geven, bemest u een keer.

Bloeitijd: afhankelijk van het type, de variëteit of de soort. In een orchideeënverzameling kunnen het hele jaar door planten bloeien. Geef de orchideeën wel allemal de juiste warmte. Orchideeën kunnen zowel in een koude, een gematigde als een warme kas.

Temperatuur: afhankelijk van de herkomst, wereldwijd verspeid van de tuin tot in de warme kas. Veel orchideeën verblijven tijdens de zomer graag in de openlucht. In de broekbak: alleen tijdens de zomer. Voor kamerorchideeën is het een kuuroord, maar er moet wel een goede zonwering zijn.

In de kas: kassen moeten aan de strengste eisen voldoen en optimaal geïsoleerd zijn. U kunt ze gebruiken als koude, gematigde of warme kas (warme kas). Cultiveer de orchideeën op een tafel of hang ze op, maar plant ze nooit uit. Zorg voor een hoge luchtvochtigheid en een goede luchtcirculatie.

Plantenbescherming: naast wol- en schildluizen zorgen rouwmuggen, spintmijten, bacteriën en schimmels voor problemen. Tegen ongedierte hebt u het meeste succes met natuurlijke vijanden. Frisse lucht is de beste remedie tegen schimmels in bacteriën. Bij gebrek daaraan kunt u terugvallen op fungiciden. Gebruik ze alleen na uitvoerig advies. Let op de epifytische levenswijze van de meeste orchideeën, want ze krijgen al gauw te veel water.

Naast orchideeën met schijnknollen, dat wil zeggen scheutverdikkingen, bestaan er ook orchideeën zonder bulben (schijnknollen om water op te slaan) zoals de vlinderorchidee en het vrouwenschoentje. orchideeën met bulben (Cumbidium, Odontoglossum en Dendrobium, maar ook de populaire Cambria) hebben altijd een rusttijd. Gelijktijdig met de scheut groeien ook de wortels en dan moeten ze water krijgen. Met het einde van de scheut gaat de rusttijd in. De grote fascinatie die van orchideeën uitgaat, bestaat nog altijd, hoewel de planten vandaag op iedere markt en in elk groot warenhuis te vinden zijn.
Bijna geen enkele andere plantenfamilie bloeit in zoveel verschillende vormen en kleuren. Er zijn meer dan 30.000 soorten bekend, waarvan sommige in een vingerhoed kunnen en andere meerdere meters hoog zijn. De meest orchideeën die u in de winkel vindt, zijn hybriden. Dat wil zeggen: ze zijn gekweekt door de kruising van natuurlijke varianten of gecultiveerde soorten. Volgens schattingen zijn er ondertussen meer hybriden dan natuurlijke variëteiten. En daaraan lijkt niet snel een einde te komen: de fantasie van de kweker kent geen grenzen. Orchideeën kunnen gecombineerd worden uit 2 of meer types (hybriden). Cambria's zijn daar de bekendste voorbeelden van .

Dat de meeste orchideevariëteiten, bijvoorbeeld vlinderorchideeën, in tropische gebieden op bomen groeien, is ondertussen algemeen bekend. Er bestaan ook variëteiten die in een gematigd klimaat groeien. Daarom is het niet verwonderlijk dat niet alle orchideeën onder dezelfde opstandigheiden gekweekt kunnen worden. De indeling in warm, gematigd en koud heeft ingang gevonden.

Alle orchideeën kunnen in deze drie domeinen worden verzorgd. U koop uw orchideeën het beste bij iemand van wie u er een uitvoerige uitleg bij krijgt. De juiste temperatuur tijdens het cutiveren bepaalt immers hoe succesrijk u zult zijn. Een verwijzing naar de herkomst alleen kan misleidend zijn. Als bijvoorbeeld India wordt aangegeven als plaats van herkomst, dan zegt dat niet veel. Vandaar komen zowel orchideeën voor een koude als voor een warme kas. In India kan het immers heet en tropisch zijn, maar ook koud bij de sneeuwgrens in de Himalaya. Heel wat orchideeën hebben absoluut een rusttijd nodig om überhaupt te kunnen bloeien; Epifytische orchideeën zitten met hun wortels in de grond vast en worden op die manier ook van water en voedingsstoffen voorzien. In tegenstelling tot haarwortels kunnen de luchtwortels van epifytische orchideeën geen grote hoeveelheid water op korte termijn transporteren. In 'droge periodes' kunnen ze kleine hoeveelheden neerslag (dikwijls alleen ochtenddauw) wel snel opnemen met hun velamen (cellaag aan de luchtwortel). Er kan in de kas gesproeid worden of met een nevelspuit voor vocht gezorgd worden. Na de rusttijd kunt u de planten weer normaal water en mest geven. Bij jonge planten is het nuttig om voor extra licht te zorgen. U kunt voor de afwisseling ook miniatuurorchideeën verzamelen. Die kunnen van overal ter wereld komen. Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aankas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas