druiven kas

Druiven uit onze kas: gezond, sappig en fris.

Goede druiven rassen voor de kas zijn: "Muscaat van AlexandriŽ" (witte vruchten), "Golden Champion", "Black Alicante" (beide blauwe druiven) en "Frankenthaler". De vruchtvorming verloopt probleemloos. Allen bij het druiven ras 'Goden Champion' is het stuifmeel steriel. 'Black Alicante' is een goede bestuiver. U moet wel een handje helpen bij de bestuiving. Strijk een vochtige pluim langs de bloemen van 'Black Alicante' en vervolgens langs de bloemen van 'Golden Champion'. Deze bestuiving moet u dagelijks herhalen om een goed resultaat te behalen. Als boomvorm in de kas voldoet het leggersysteem het beste. Druiven mogen in de winter koud staan. Wanneer de buitentemperatuur boven 5į C is, zet u de luchtramen van de kas op een kiertje. Ook tijdens de bloei en vanaf het krenten tot na de oogst van de druiven lucht u de kas zoveel mogelijk. Vanaf februari tot juli kunt op op de grond water geven. Na juli moet u daar echter voorzichtig mee zijn om te voorkomen dat de luchtvochtigheid te hoog wordt. Als de grond te veel dreigt uit te drogen, graaft u een geultje op ongeveer 1 m afstand van de druiven planten, zet dat vol met water en maakt het weer dicht. Om de oogst te beschermen tegen vogels, dekt u de gaten van de luchtramen van de kas met een net af. Geboeid door de vele mogelijkheden, zoudt u nu kunnen overwegen de kas van verwarming te voorzien. Het verwarmen van druiven kan om verschillende redenen nuttig zijn: de vruchzetting kan worden bevorderd, de oogst wordt vervroegd en de kwaliteit worden verbeterd. - de kas stoken ter bevordering van de vruchtzetting. Bij vochtig, koud weer tijdens de bloei laten de kroonblaadjes van druivebloempjes moeilijk los. Door een hogere temperatuur tijdens de bloei laten de kroonblaadjes gemakkelijker los, waardoor de bestuiving beter verloopt. Een stookperiode, die uitsluitend is bedoeld voor een betere bestuiving duurts slechts maximaal 3 weken. - stoken voor vervroeging. Alle druiverassen kunnen door middel van verwarming worden vervroegd. Bomen jonger dan zes jaar, mogen niet worden geforceerd omdat de opbrengst in latere jaren dan zal achterblijven. Opgelet : als de hele winter wordt gestookt, loopt de opbrengst aanzienlijk terug. - stoken ter verbetering van de kwaliteit van de druiven. Bij vochtig en koud weer tijdens het uitgroeien van de trossen, is de kans groot, dat de druiven rotten in plaats van rijpen. Daarom is het gunstig als de kas kan worden drooggestookt, vooral voor rassen die in september en in oktober worden geoogst. Druiven gedijen het best in een mediterraan klimaat, hoewel een zonnige plek tegen een muur al voldoende is. Zo kunt u bij ons makkelijk een plant in uw tuin zetten om te genieten van uw eigen oogst, zeker als het gaat om sierdruiven. Voor tafeldruiven is een kas nog altijd het beste. Bedenk wel dat er wat snoeiwerk bij komt kijken. De wintersnoei geeft vorm en u wordt beloond met een rijke oogst. De zomersnoei houdt de struik compact, geeft een betere rijping van de vruchten en voorkomt schimmelvorming.

Druiven eten is goed voor de gezondheid.

Het is een ideale vrucht voor sporters, reumapatiŽnten, mensen met problemen aan galblaas en nieren en met hart- en vaatziekten. voedingsstoffen kas Enkele recepten met druiven uit de kas Kippenbouten met druivensalsa Nodig (voor 4 personen): 4 kippenbouten, zout en gemalen peper, 100 gram koude boter, 1 deciliter gevogeltefond of kippenbouillon, 2 deciliter wit druivensap, 4 tenen knoflook, 250 gram pitloze gehalveerde druiven, 2 eetlepels fijgehakt peterselie Bereiding: snijd de kippenbouten in drumsticks en karbonades. Wrijf ze in met zout en peper. Verhit 25 gram boter in een hapjespan en bak de kip rondom bruin. Schenk de fond en het druivensap erbij en braad de kip in 25-30 minuten zachtjes gaar. Smelt 15 gram boter in een steelpan en fruit de knoflook zachtjes goudgeel. Schep in een kom de knoflook, druiven en peterselie door elkaar en voeg zout en peper naar smaak toe. Laat de salsa minstens een kwartier staan. Leg de stukken kip op een warm bord en houd ze warm onder aluminiumfolie. Kook het braadvocht op hoog vuur 2-3 minuten in. Snijd de rest van de boter in klontjes en klop ze van het vuur af door de jus tot een mooi lichtgebonden saus ontstaat. Leg de kip op warme borden en schep de saus erover. Schep de druivensalsa ernaast. kas

Zieke druiven

Druiven aangetast door schimmel, moet u om te beginnen in de zomer zodanig snoeien dat er lucht door de plant kan waaien. Ook is het zaak de kas goed te luchten en het gewas zo weinig mogelijk nat te maken. Gieten doet u het best in de ochtenduren. verder moet u in de herfst al het afgevallen blad opruimen. Bestrijdingsmiddelen zijn ook een optie. Of kies voor een middel dat de bladeren versterkt, waardoor ze minder vatbaar worden voor schimmelaantastingen. Verwacht bij een sterke aantasting echter niet van de een op de andere dag een schimmelvrije plant. Een aantasting die de laatste decennia ook steeds meer voorkomt is druivenviltmijt, een minuscule mijt die aan de bladeren zuigt waarna er op het blad een soort haarwoekering ontstaat die er uitziet als schimmel. De druiven zelf worden niet aangetast. Een aantasting dus, waarvan de planten naar het zich tot nu toe laat aanzien geen nadelige gevolgen ondervinden.




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas