kas tuin

De kas in onze tuin is een ideaal hulpmiddel bij het vervroegen van aardbeien.

Vooral de rassen 'Redguantlet', 'Vola', 'Gorella' en 'Glasa' zijn daarvoor heel geschikt. Aardbeien kunnen op alle grondsoorten worden geteeld, mits waterhuishouding en structuur van de grond in orde zijn. Op klei- en zandgrond is het raadzaam voor het planten compost of tuinturf door de grond te mengen. Zelfs in de kas in onze tuin kan het nuttig zijn een wit stuk plastic onder de aardbeiplant aan te brengen : door de lichtreflectie groeit de plant veel beter. Belangrijk is ook dat we de kas in onze tuin vorstvrij houden. Tijdens de bloei moet de ramen zo vaak mogelijk openstaan zodat insekten voor bestuiving kunnen zorgen. Afhankelijk van het weer kunt u vanaf begin mei oogsten. kas aanschaffen

TIP 1

: spitskool dan goed in de lichtverwarmde en koude kas worden geteeld, mits de luchtvochtigheid niet te hoog is. Dus zeer regelmatig luchten! Verder moet het gewas vorstvrij worden gehouden. De teelt duurt misschien wat lang, maar het resultaat is bijna altijd uitstekend. Het best ras voor de kas is 'Hipsi'

TIP 2

: tuinkers groeit waar licht en warmte is. U kunt in bakjes zaaien, maar ook op een driedubbele laag keukenpapier mits het voldoende vochtig wordt gehouden. In de koude kas is het in de winter te koud voor tuinkers.

TIP 3

: veldsla hoort thuis in de lichtverwarmde en koude kas in onze tuin. Het gewas geeft de beste resultaten als het in de herfst wordt gezaaid. Bij lange dagen, zoals in de zomer, zullen de planten snel doorschieten. Daarom kunt u het beste voor november zaaien. Als u later zaait, is veldsla pas na half april oogstbaar en wordt de kans op doorschieten groot. Het gewas is volledig winterhard. Na een vorstperiode worden de buitenste blaadjes weliswaar bruin, maar vanuit het groeipunt worden weer volop nieuwe blaadjes gevormd. Het enige probleem is dat de dode blaadjes gaan rotten. In een vochtig klimaat kan dat snel overgaan op de gezonde bladeren, zeker als het gewas erg dicht gezaaid is. De enige remedie is tijdens de teelt volop luchten!

TIP 4

: witlof wordt niet in de kas geteeld, maar u kunt de kas wel gebruiken om de wortels te forceren. De witlofwordtels kunt u van eind november tot januari inkuilen. Niet eerder, maar ook niet later, want dan is het te warm in de kas en worden de kroppen lang, dun en slecht van kwaliteit doordat ze te snel groeien. U kuilt de wortels op dezelfde wijze in als in de volle grond, dus met dekaarde of een dik pak stro. Geef tijdens de trek regelmatig water, maar voorkom dat de kuil te nat wordt. Dan zullen de kroppen rotten. Een zwaarverwarmde kas is niet geschikt om witlof te forceren, de temperatuur is te hoog. Zelfs in een overwarmde of lichtverwarmde kas in de tuin moet u bij zonnig weer de luchtramen op een kiertje zetten.

Kies de juiste plek

- niet te ver weg: kies een goede plek voor uw kas, niet te ver van het huis. Als u hem aan het eind van de tuin verstopt, heeft u waarschijnlijk geen zin om er op natte en koude dagen heen te gaan - maak ruimte: zorg ervoor dat u helemaal om een vrijstaande kas heen kunt lopen. U zult het glas moeten schoonmaken en misschien ook zonwering moeten aanbrengen - vermijd bomen: zet een kas niet in de buurt van bomen. Het bladerdak geeft te veel schaduw en afvallende takken kunnen het glas breken.

Niet elke kas is geschikt voor uw tuin

Hobbykasjes zijn vandaag de dag een gewild artikel geworden in de wereld van de tuinliefhebbers. Toch dien je bij het kiezen van je kasje wel rekening te houden met enkele regels, want in ťťn kas kun je nu eenmaal niet alle plantesoorten laten groeien. Vandaar dat je een tuinkas moet kopen die aangepast is aan je teeltplanten, en niet andersom. Wie groenten als tomaten, meloenen of sla wenst te kweken, kijkt best uit naar een kas met schuine zijwanden waarvan het glas tot bijna op de grond reikt. Groentegewassen hebben immers zoveel mogelijk licht en zon nodig. Een dergelijk groentekasje komt eventueel ook in aanmerking voor het kweken van enkele druivelaars die onder de beide dakvlakken aan draden geleid worden. Daaronder kun je in de vollegrond nog andere gewassen, zoals bijvoorbeeld allerlei kruiden, laten groeien.

Bloemenkas

Als je liefhebberij meer uitgaat in de richting van de bloementeelt, dan stel je uiteraard weer andere eisen aan je kas. Cactussenverzamelaars geven de voorkeur aan een kasje met loodrechte zijwanden waarin het glas tot bijna op de grond reikt. Cactussen gedijen immers best in een droge warme lucht, zoals die ontstaat in een kas waarin zoveel mogelijk licht en zon kan toetreden, ook onder de opgestelde tablettafels. Snijbloemen als rozen, gerbera's of anjers worden in volle grond gekweekt. Hier mag de kas eventueel nog voorzien zijn van een lage borstwering van een dertigtal centimeter hoog. Wens je echter orchideeŽn te kweken, dan kies je liefst een kasje met borstwering rondom, met een middengang tussen twee tablettafels. In de duistere ruimte onder deze tabletten gaan allerlei schimmels zich ontwikkelen en zal uiteindelijk die typische, enigszins benauwde, broeierige, hoogvochtige, warme en muffe lucht ontstaan, waarin de orchideeŽn en de meeste tropische planten zich perfect thuis voelen. Een dergelijk orchideeŽnkasje bouw je ook bij voorkeur op een wat donkere plaats in je tuin, waar wel voldoende licht, maar weinig rechtstreekse zon komt.

Zaaien en stekken

Ligt het in je bedoeling een hobbykas in te richten enkel voor het zelf kweken van allerlei zaai-, verspeen- en stekgoed, dan kun je rustig een kasje kiezen waarvan het glas aan ťťn zijde tot aan de grond loopt, terwijl de drie andere zijden voorzien zijn van een borstwering. Langs de volledig glazen zijde kun je onder meer allerlei verspeende planten laten afharden, of kun je in de volle grond ťťn en ander zaaien. De planten genieten daar van een uitstekende lichtinval. Langs de zijde die voorzien is van een borstwering, kan een tablettafel aangebracht worden. De ruimte eronder kan dienen voor het opbergen van lege bloempotten, potgrondvoorraad, enz. Dank zij de borstwering bljit het geheel er netjes uitzien, ook al herbergt de ruimte onder de tablettafel heel wat rommel.

Muurkassen

Erg populair zijn de kassen die tegen een muur van de woning worden aangebouwd. Langsheen de muur wordt doorgaans een tablettafel voorzien, terwijl langs de glaszijde in de volle grond gekweekt wordt. Toch moet het bouwen van een dergelijk muurkasje goed overwogen worden. Laat je nooit verleiden tot een muurkasje tegen een muur op het zuiden. Een dergelijke ligging is immers enkel geschikt voor het kweken van druivelaars, en verder kun je er niets anders deftigs kweken. Als 's zomers de middagzon schijnt, verbrandt immers alles in zo'n muurkast op het zuiden. In tegenstelling met de gangbare mening, is een muur op het noorden heel wat beter geschikt voor het bouwen van een muurkasje. Je planten zullen hier prima gedijen. Planten houden immers van warmte en licht, maar verfoeien meestal de volle zon. Het beste licht komt wel degelijk uit het noorden. Denk daaraan bij het bouwen van een muurkas, en zorg tevens voor een degelijke gemetselde fundering die net zo diep in de grond zit als de muur waartegen de kas gebouwd wordt. Verzuim je dat, dan kan de te lichte kasfundering tijdens de winter openvriezen, terwijl de muur waartegen de kas werd aangebouwd, helemaal niet beweegt. Het gevolg daarvan is droevig: scheefzakken, glasbreuk, enz...

Duur?

Het succes dat je zal boeken met een hobbykasje, wordt gedeeltelijk bepaald door de juiste keuze van het type. Uit de verschillende modellen van tuinkassen, dien je een keuze te maken in functie van je teeltplanten. Overweeg daarom goed alvorens je keuze te maken en onthoud ook dat het echt niet volstaat om de duurste kas te kpen, want in de meeste gevallen is het succes hoofdzakelijk te danken aan de persoon die de kas verzorgt. Zo iemand moet 'groene vingers' hebben. kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas