broeibak

Een broeibak: handig en nuttig

De broeibak van aluminium weegt niet veel en moet dus heel goed aan de grond worden verankerd om te voorkomen dat de broeibak bij een harde wind of een flinke storm wegwaait. Voorzie voor de broeibak voldoende verankeringspennen. Aluminium broeibakken zijn rondom voorzien van (kunst)glas, ook in de vertikale wanden. De planten die in de broeibak staan, krijgen daardoor meer licht dan in een houten of een betonnen broeibak. De aluminium broeibak is in allerlei afmetingen te koop. Als je voldoende ruimte hebt, koop dan niet de kleinste broeibak. als je eenmaal de mogelijkheden van een broeibak hebt ontdekt, blijkt zo'n broeibak te klein te zijn. In een broeibak kiemen zaadjes sneller en wortelen stekjes heel gemakkelijk. Leuk om die plantjes te zien groeien en lekker om straks van eigen groente of kruiden te genieten. En u heeft er geen grote tuin voor nodig! Heeft u de ruimte, dan is een tuinkas met stahoogte en een werkblad natuurlijk geweldig. Hier kunt u wat grotere planten in kwijt, zoals tomaten, courgettes, vijgen en paprika's. Ook is er plek voor tuingereedschap, potjes en gieters.

De opkweek van groenten in de broeibak.

De broeibak is een ideaal hulpmiddel bij het opkweken van plantjes die later in de volle grond worden uitgeplant. De plantjes die in de broeibak staan, kunnen namelijk erg goed worden afgehard. De ramen kunnen immers vlak voor het uitplanten helemaal worden geopend of verwijders (naar gelang het type broeibak), zodat de plantjes wennen aan - de vaak lagere - buitentemperatuur. In dit verband mag de opkweek van tuinbonen, erwten, peulen en kapcijners niet onbesproken blijven. Al deze gewassen kun je al half januari in de broeibak zaaien. De eerst tijd daarna en ook tijdens vorst hou je de ramen dicht. Maar bij zonnig weer of als de buitentemperatuur boven 5į C is, zet je de luchtramen op een kiertje. Naarmate de planttijd in maart nadert, mogen de ramen wijder en vaker openstaan; eerst alleen overdag, later ook 's nachts. Ongeveer een week voordat je gaat planten, worden de ramen 'gelicht'. Dit wel zeggen: helemaal verwijderd. Ook de opkweek van koolplantjes die moeten overwinteren, verloopt uitstekend in de broeibak. Je zaait eind september, begin oktober. De eerste tijd na het zaaien blijven de luchtramen dicht, maar zodra de plantjes boven de grond staan, zet je een kiertje lucht, bij goed weer zelfs dag en nacht. Na drie weken worden de plantjes opgepot in 10 cm potten en opnieuw blijven de luchtramen enkele dagen gesloten zodat de plantjes kunnen aanslaan. Daarna moet je weer een kiertje lucht zetten als de weersomstandigheden dat toelaten en de buitentemperatuur hoger is dan 5į C. Is het kouder, dan blijven de ramen dicht. Bij strenge vorst moet de broeibak worden bedekt met noppenfolie of rietmatten om de kou buiten te sluiten. Deze extra bedekking neemt veel licht weg en moet daarom zo snel mogelijk weer worden verwijderd. In het voorjaar, als de temperatuur oploopt, lucht je meer en tegen de tijd dat je wil uitplanten, in maart, worden de ramen helemaal verwijderd. Weetje : wortelen hebben een gehalte aan suiker ťn aan pectine dat hoger ligt dan bij vrijwel alle andere groenten (ook pastinaak is vrij zoet). Hierdoor is het caloriegehalte van deze groente ook wat hoger: 43 kcal per 100 g tegenover bij voorbeeld 10 kcal per 100 g voor sla. Het caloriegehalte blijft laag genoeg voor een lijnvriendelijke voeding, maar dat suikergehalte maakt wortelen wel interessant voor zoete hapjes als wortelcake en worteltaart. Sla zaaien is niet moeilijk en iedereen kan het! Kinderen even de moestuin in? Laat ze gerust even sla zaaien... Zaaien (zaaien kas) vanaf februari en opkweken in de broeibak. Verspenen om mooi gevormde slakroppen te verkrijgen is wel noodzakelijk. Spinazie kan in februari al gezaaid worden. Onder glas of in een broeibak gedijt deze groente het best. Kies bij voorkeur voor seizoensgebonden rassen, want ook hier is verwarring mogelijk. Oogsten kan al vanaf april afhankelijk van het weer. Spinazie is trouwens een groente die wat vorst kan hebben,...ideaal voorjaarsgewas!

Beluchting van de broeibak

Beluchting is in een broeibak even belangrijk als in een plantenkas. Meestal kan oververhitting beter vermeden worden dankzij een groter oppervlak om te beluchten (het hele venster). Het is echter heel moeilijk om een beetje lucht uit te wisselen (bv. bij koud, vochtig weer). Bij een enkelvoudige broeibak kan er ook tegen de windrichting in belucht worden. In een dubbel broeibak is dat wel mogelijk, dankzij de beluchtingen aan alle kanten van het dak.

Werkkalender voor de broeibak:

* Januari: isoleren, herstellen, schoonmaken. Vochtig houden. Nog geen ruiten plaatsen als de broeibak nog niet in gebruik is, maar muchen. Spinazie zaaien. * Februari: vensters op de broeibak leggen, maar wel vochtig houden. Isoleren bij vorst. Vulling met mest aanbrengen. De bodem bewerken als hij vorstvrij is. Snijsla (lollo rosso, rode en gele eikenbladsla) en pluksla direct zaaien. * Maart: zaaien in de broeibak of onder een folie: kropsla, snij- en pluksla, ijssla, rode bieten, radijsjes, rammenassen, meiraap, witte kool, spitskool, rodekool, savooikook, spruitjes en raapkool. Beter resultaat door te verwarmen met gas of verwarmingskabels. De broeibak vorstvrij houden. * April: paprika en tomaten uitplanten in de broeibak. Beluchten, zo ver mogelijk. Zaad gebruiken uit de geplante sla, bloemkool, raapkool, bleekselderij, knolvenkel. * Mei: overdag veel beluchten, 's nachts de broeibak gesloten houden. * Juni: andijvie in het midden van de maand zaaien. De vensters niet van de broeibak weghalen als u komkommers kweekt, wel beluchten. Paprika's bijvoorbeeld aan een touw vastmaken. * Juli: komkommers, tomaten en paprika mulchen. Ook 's nachts de vensters van de broeibak niet meer dichtdoen. Beschermende netten gebruiken. * Augustus: de vensters van de broeibak dag en nacht open laten om te beluchten of helemaal wegnemen. Voorzichtig: de planten beschermen zodat ze niet verbranden. Beschermende netten gebruiken. * September: de meest planten zijn nu geoogst, maar paprika kan nog later geoogst worden. Zaaien in de broeibak: kropsla, suikerbrood, radijsjes, veld- en andere sla, andijvie en spinazie. * Oktober: witlof en paardenbloem uitgraven, omplanten in een emmer aarde en in de kelder zetten. Andijvie uitgraven en inkuilen in de broeibak. De vensters vanaf nu 's nachts dicht houden. Telkens beluchten als het mogelijk is. Alleen 's morgens water geven, eerder zelden. De broeibak beschermen tegen nachtvorst met noppenfolie of planken. Ongebruikte bakken mulchen, vochtig houden en zonder bedekking laten overwinteren. * November: andijvie kan verder geoogst worden, beluchten tot - 5į C indien mogelijk, maar nooit 's nachts. Veldsla voorzichtig water geven. Aan de buitenkant eventueel een laag bladeren aanbrengen. Sneeuw van de broeibak verwijderen. * December: ongebruikte bakken voorbereiden om te vullen met mest. Wat aarde uitgraven. Beschermen tegen vorst en droogte. De bodem in de broeibak verrijken met compost. Sneeuw van de broeibak verwijderen. broeibed Klik hier voor uw dichtsbijzijnde dealer kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas